Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jeszcze jedna Skoda z tego samego miejsca chociaż muszę skorygować jedną rzecz. To teren byłego dworca Strzemieszyce Północne, a nie Południowe. Południowe są na linii 183 niedaleko.
Na jakich zasadach ta 131 jeździ w naszym kraju, i do kogo należy?
Dobrze myślę, że to jakaś prywatna firma zagraniczna? Ale chyba i tak muszą mieć pozwolenie na eksploatację tego typu lokomotyw w naszym kraju?
Są to lokomotywy ZSSK Cargo - Koleje Słowackie. Seria 131 otrzymała dopuszczenie na jazdę po naszych torach w roku 2009. W latach 2012-13 docierały aż do Świnoujscia skąd prowadziły pociągi z węglem na Słowację.
Słowacka firma dość często się na południu Polski pojawia. W 2013 roku PKP Cargo nawet miało ochotę przejąć słowackiego przewoźnika, który miał spore problemy a był że tak napiszę słowackim dostępem do morza
A oprócz tego ZSSK Cargo musi mieć licencję na prowadzenie przewozów w Polsce, to oczywiście jest niezależne od tego, jakim taborem te przewozy wykonuje.
Przepraszam Kolegów za wtrącanie się, ale czy mogę dołączyć do zlotu z takimi zabawkami?
PS. Temat Kolegów jest ciekawy, ale to nie jest moja bajka. Nie znam się na tym, więc tylko wpadłem by zapytać która godzina?
Na marginesie mojego wpisu chcę przekazać Koledze CoCu, że głowię się jakiej udzielić odpowiedzi na jego pytanie, zadane w innym temacie.
Czy Kolega orientuje się, czy czeski radiotelefon widoczny na zdjęciu w lewym rogu (z charakterystyczną słuchawką widoczną pod szybą) jest wykorzystywany na terytorium Polski, czy tylko po przejechaniu granicy po czeskiej stronie?
Czy Kolega orientuje się, czy czeski radiotelefon widoczny na zdjęciu w lewym rogu (z charakterystyczną słuchawką widoczną pod szybą) jest wykorzystywany na terytorium Polski, czy tylko po przejechaniu granicy po czeskiej stronie?
Wszystkie spolonizowane "Skody" mają zamontowane stosowane w Polsce radiotelefony i to one są podstawowym środkiem łączności na sieci PLK, ponieważ tylko one mogą odebrać i nadać sygnał radiostopu. Ale czeskie radia pracują też na stosowanych u nas częstotliwościach i nie ma problemu z nawiązaniem łączności za pomocą tegoż radia.