• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie SKODA

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Dwie Skody w Dąbrowie Górniczej Strzemieszycach (dawny dworzec południowy)

31E 181 144-7 należąca do Lotos Kolej

58E 131 036-6 (w tle lokomotywownia PKP Energetyka) należąca do słowackiej grupy ZS Cargo

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Jeszcze jedna Skoda z tego samego miejsca chociaż muszę skorygować jedną rzecz. To teren byłego dworca Strzemieszyce Północne, a nie Południowe. Południowe są na linii 183 niedaleko.

Na drugim zdjęciu w towarzystwie Bombardiera

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Na jakich zasadach ta 131 jeździ w naszym kraju, i do kogo należy?
Dobrze myślę, że to jakaś prywatna firma zagraniczna? Ale chyba i tak muszą mieć pozwolenie na eksploatację tego typu lokomotyw w naszym kraju?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Są to lokomotywy ZSSK Cargo - Koleje Słowackie. Seria 131 otrzymała dopuszczenie na jazdę po naszych torach w roku 2009. W latach 2012-13 docierały aż do Świnoujscia skąd prowadziły pociągi z węglem na Słowację.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Słowacka firma dość często się na południu Polski pojawia. W 2013 roku PKP Cargo nawet miało ochotę przejąć słowackiego przewoźnika, który miał spore problemy a był że tak napiszę słowackim dostępem do morza :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Są to lokomotywy ZSSK Cargo - Koleje Słowackie. Seria 131 otrzymała dopuszczenie na jazdę po naszych torach w roku 2009.
A oprócz tego ZSSK Cargo musi mieć licencję na prowadzenie przewozów w Polsce, to oczywiście jest niezależne od tego, jakim taborem te przewozy wykonuje.

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
czechosłowacki zlot spontaniczny w Tarnowskich Górach,
Przepraszam Kolegów za wtrącanie się, ale czy mogę dołączyć do zlotu z takimi zabawkami? :)
-s1.jpg

-s2.jpg

-s3.jpg

PS. Temat Kolegów jest ciekawy, ale to nie jest moja bajka. Nie znam się na tym, więc tylko wpadłem by zapytać która godzina? :LOL:
Na marginesie mojego wpisu chcę przekazać Koledze CoCu, że głowię się jakiej udzielić odpowiedzi na jego pytanie, zadane w innym temacie.

Ostatnio edytowane:

Ceylon

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
Czy Kolega orientuje się, czy czeski radiotelefon widoczny na zdjęciu w lewym rogu (z charakterystyczną słuchawką widoczną pod szybą) jest wykorzystywany na terytorium Polski, czy tylko po przejechaniu granicy po czeskiej stronie?
Wszystkie spolonizowane "Skody" mają zamontowane stosowane w Polsce radiotelefony i to one są podstawowym środkiem łączności na sieci PLK, ponieważ tylko one mogą odebrać i nadać sygnał radiostopu. Ale czeskie radia pracują też na stosowanych u nas częstotliwościach i nie ma problemu z nawiązaniem łączności za pomocą tegoż radia.