• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie SKODA

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.572 18 0
Przypuszczam, że pierwotnie elektrowóz należał do Pol Miedź Transu. Następnie został wypożyczony do Rail Polska, o czym świadczy naklejone z boku logo przewoźnika.
Jadąca za Skodą "stonka", jak również cały skład węglarek ciągnięty przez te lokomotywy, również posiadały loga Rail Polska.

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.572 18 0
Uważam, że informacje zamieszczone w Ilostanie wyjaśniają sporo. Lokomotywa w czerwcu 2013r została pomalowana w barwy pomarańczowo-zielono-czarne, gdyż chciał ją kupić Pol Miedź Trans. Ale "po drodze" firma się rozmyśliła i dlatego też już w październiku została delegowana do Rail Polska na zasadzie: "na razie niech będzie u Was, ale barw nie zmieniajcie, bo za kilka miesięcy ją weźmiemy z powrotem". Ale czas mijał, a PMT np. się rozmyśliło.
I tak sobie jeździ do dzisiaj.
Podobno prowizorki są najtrwalsze - vide Most Syreny w Warszawie.

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
688 1 0
Trochę bardziej sentymentalnie - dwie pocztówki z serwisów aukcyjnych - "nasza" opisana jako Ex Warszawa-Berlin, ujęcie z Warszawy Wschodniej, lata 60-te (autor mi nieznany, może D. Adamovitch?):

EU05-15 Wawa Wsch Ex Wawa-Berlin 60s.jpg

Druga, z opisem: "Postcard Eastern Europe Railroad Electric Train 50s". Wagony czechosłowackie więc i Skoda pewnie też ale nie bardzo mogę odczytać oznaczenia...

Postcard Eastern Europe Railroad Electric Train 50s.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.487 112 11
Trochę bardziej sentymentalnie - dwie pocztówki z serwisów aukcyjnych - "nasza" opisana jako Ex Warszawa-Berlin, ujęcie z Warszawy Wschodniej, lata 60-te (autor mi nieznany, może D. Adamovitch?):]
Pierwsze zdjecie nie moze byc z lat 60-tych. Sadzac po wagonach 111A w skladzie i kolorach czecha, bardziej na 1970-76. Moze nawet pozniej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.877 525 30
Później to raczej nie, bo wtedy wszystkie EU05 były już przebudowane na EP. EU05 od początku (fabrycznie) miały to malowanie. Poza tym reflektory wskazują na wcześniejszy okres. Biorąc pod uwagę wagony, obstawiałbym przełom lat 1960-70.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Skoda 181089-4 Lotos dziś Łódź Chojny, postać między pryzmą szutru a semaforem, to Jacek-Meggido, zdjęcie trochę krzywe, bo robiłem je nieomal w biegu.

DSC_0398.JPG