• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sklepy w Niemczech.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.115 67 5
Helloł :)
Za miesiąc wybieram się do Niemiec, do Legolandu. Po drodze zatrzymamy się u znajomych w Cham, w Bawarii. Znajdę tam jakiś sklep modelarski?
Ktoś coś wie? :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.424 552 30
Nie znam tej miejscowości, ale sądząc z mapy to niewielkie miasteczko, więc nie spodziewałbym się tam sklepu modelarskiego. Z mojego doświadczenia podróży po Niemczech (a trochę jeździłem i jeżdżę) wiem, że w takich miejscach sklepy modelarskie zdarzają się bardzo wyjątkowo, gdy ktoś się tym interesuje hobbystycznie i taki sklep prowadzi jako działalność dodatkową (czasem jako dodatkowa lada w sklepie z zupełnie innymi rzeczami). Jeżeli będzie taka możliwość, to polecam wycieczkę do Norymbergii, poza muzeum DB jest tam parę dobrych sklepów. Sklepy są też w Monachium i w Stuttgarcie.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Helloł :)
Za miesiąc wybieram się do Niemiec, do Legolandu. Po drodze zatrzymamy się u znajomych w Cham, w Bawarii. Znajdę tam jakiś sklep modelarski?
Ktoś coś wie? :)
Jak Legoland, to rzeczywiście najlepsze miejsca znajdziesz w niedalekiej okolicy, czyli Monachium i Stuttgart(cie). Będąc na tym terenie - gdybys był Maerklinistą - to zdecydowanie poleciłbym Goppingen, bo tam jest bardzo fajny sklep i małe muzeum, ale możesz tez tam zerknąć na Trixa ;)
Wracając do kraju, jezeli pojedziesz przez Norymbergę, to zawsze warto zerknąć na Dörflera przy Färberstr. 34/36. Będąc w tej części Niemiec, pamietaj też o sieci drugstore Müller, która często posiada małe stoiska z kolejkami. W Norymberdze będziesz go miał w samym centrum kilka minut spacerkiem od Dörflera.
W centrach miast rozejrzyj się tez za Spielmaxem, bo kiedyś tez tym handlowali. Powodzenia.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.115 67 5
Już znalazem. Dorośli 6€, dzieci od 6 roku życia 3€.
Mam nadzieję, że uda mi się tam zajrzeć, to spróbuję machnąć jakąś fotorelację.
;)

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.152 26 1
Dobry sklep jest w Ludwigshafen, Spielwaren WERST, Schillerstraße 3, 67071 Ludwigshafen am Rhein, Niemcy.
To jest w dzielnicy Oggersheim. Trochę daleko od centrum, ale mają spory wybór modeli i dodatków do makiet i budownictwa.
Skale: N, H0, H0m, H0r, G i I.
Ludwigshafen leży na przeciw Mannheim, po drugiej stronie Renu. Odległość między tymi miastami jest taka sama mniej więcej jak obie części Krakowa. Mają wspólny system komunikacji kolejowej, autobusowej i tramwajowej, więc łatwo się poruszać. NA moje oko,- ceny porównywalne z naszymi.

Zaklejony

Użytkownik
Reakcje
24 10 0
Potrzebuję szybkiej informacji. Robił ktoś z was ostatnio zakupy u Lippego. Kurcze coś wymodzili i od godziny motam się ale za cholerę nie daje rady zapłacić. Coś przeczytałem że przelewy tylko z Niemiec ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.424 552 30
Nigdy tam niczego nie kupowałem, ale wydaje mi się to trochę dziwne. Powinni akceptować przelew z dowolnego miejsca na ziemi, ale w razie wątpliwości wysyłać towar dopiero po otrzymaniu pieniędzy na swoje konto. Ciekawe, czy nie przyjmują także z innych zagranicznych kont?

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Potrzebuję szybkiej informacji. Robił ktoś z was ostatnio zakupy u Lippego. Kurcze coś wymodzili i od godziny motam się ale za cholerę nie daje rady zapłacić. Coś przeczytałem że przelewy tylko z Niemiec ?
Ja kupowałem płacąc kartą debetowa z polskiego banku . Wszystko bez problemu włacznie z szybką wysyłką i staranym zapakowaniem towaru tak jak żaden modelarski sklep w Polsce nie robi tego tak do tej pory. Polecam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14
Dla początkujących 9
Dla początkujących 4