• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
Chyba znalazłem odpowiedź na swoje pytanie
Zobacz załącznik 1162403
Wydaje mi się, że trzeba się kierować zasadami bezpieczeństwa i racjonalności (kolejność nie jest przypadkowa). Ideą bramek i pół bramek jest stworzenie punktu zawiedzenia sieci tam, gdzie nie ma miejsca na postawienie słupa sieci trakcyjnej. Jeżeli masz dużo miejsca postaw może słupy. Ostatni crash test mojej sieci przy składaniu modułów pokazał, że naprawa uszkodzeń bramki jest trzy razy bardziej pracochlonna niż pojedynczego słupa (bramka jest nad trzema torami i jej deformacja nad jednym oznacza poprawki nad dwoma pozostałymi).

Dobra. Tak wyszło. Nie wiem sam. Czy jest dobrze.
Kokietka jedna no! Wyszło rewelacyjnie!!

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.764 128 11
Mam tak.

20260103_110438(1)_copy_2737x3649.jpg

Przyznam sie ze najłatwiej byłoby bramką załatwić problem ale chce ciąć koszty i wykorzystać nadmiar słupów Viessmana na tor lewy i półbramki na tor środkowy i prawy

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
Mam tak.

Zobacz załącznik 1162446

Przyznam sie ze najłatwiej byłoby bramką załatwić problem ale chce ciąć koszty i wykorzystać nadmiar słupów Viessmana na tor lewy i półbramki na tor środkowy i prawy
Nie wiem czy ta lokalizacja bramki czy w ogóle konstrukcji wsporczych jest uzasadniona. Tak jak pisałem wcześniej kluczowe jest ustabilizowanie przewodów jezdnych gdy te się do siebie zbliżają. Przewód, pod którym jest odbierak będzie lekko unoszony także przy pełnym naprężeniu sieci. Dlatego konieczne trzeba ustabilizować przewody jezdne na wysokości miejsca, w którym ślizgacz odbieraka będzie pod oboma zbliżającymi się do siebie przewodami. Inaczej może dojść do zakleszczenia się ślizgacza odbieraka między tymi przewodami.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
Mam tak. (...)
Przyznam się ze najłatwiej byłoby bramką załatwić problem ale chce ciąć koszty i wykorzystać nadmiar słupów Viessmana na tor lewy i półbramki na tor środkowy i prawy
Doskonale rozumiem o co chodzi. Też kiedyś miałem moduły ze zbyt blisko siebie położonymi torami.
Arturów.jpg

Ale mnie chodziło o lokalizację ramion odciągowych. Pół bramki są jednak moim zdaniem najwartościowsze przy rozjazdach. Wyrównują one bowiem wysokość przewodów które wiszą nad zbiegającymi się torami. Choćby naprężyć nie wiem jak mocno sieć, przy dłuższych odcinkach i tak przewód jezdny nad odbierakiem będzie wyżej niż przewód jezdny "wolny". To, o co mi chodzi widać tu.
1 znaczenie wąsów.jpg

Wąsy ślizgacza odgrywają tu kluczową rolę wraz z ramionami odciągowymi, które dopychają odbierak aby przewód dochodzący mógł po wąsach wpełznąć na ślizgacz.
2 znaczenie wąsów.jpg

Pod ramionami odciągowymi ryzyko zakleszczenia jest minimalne.
3 znaczenie wąsów.jpg

A ślizgacz pod przewodami jezdnymi.jpg

B ślizgacz pod przewodami jezdnymi.jpg

C ślizgacz pod przeowami jezdnym i odciągowym.jpg

D Widok z góry.jpg

Na powyższych zdjęciach słupy ustawione są po obu stronach torów. Ale gdy nie ma zachowanej skrajni można postawić dwa słupy obok siebie i zaoszczędzić na pół bramkach.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
Tutaj są dwa słupy Madzia02 postawione obok siebie i ułożenie ramion odciągowych.
O opcja 1.jpg

O opcja 2.jpg

O opcja 3.jpg

O opcja 4 przewody.jpg

O opcja 4.jpg

Podsumowując. Twój pomysł aby nad drugim torem sieć była zawieszona na pól bramkach jest bardzo dobry. Jedynie uważam, że ramiona odciągowe są w nieodpowiednim miejscu i chciałem to jak najszybciej przekazać zanim postawisz pół bramkę. Powinieneś (moim zdaniem) wybrać takie miejsca umieszczenia ramion odciągowych, aby nie doszło do zakleszczenia wąsów ślizgacza przez uniesienie przewodu jezdnego przez odbierak lokomotywy. Trzeba to zrobić empirycznie.

gotyk1

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 6
Witam po długiej nieobecności. Chciałem zapytać jaką szpachlę polecacie do przeróbki metalowych słupów viessmanna na betonowe. Widziałem takie przeróbki kolegów tutaj w tym wątku i chciałem osiągnąć podobny efekt u siebie. Ostatnio wypchałem puste przestrzenie szpachlą do plastiku ale niestety nie trzyma się metalowej konstrukcji słupa. Do tego reaguje z farbą na słupie.

gotyk1

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 6
Jacol placol dziękuję za informację na temat szpachli. Wciąż pracuję nad przeróbką słupów i chcę obecnie malować wysięgniki. Nie wiem jednak jaki kolor mają polskie izolatory - czarny czy brązowy? Na zdjęciach ciężko rozróżnić. Szkopskie Viessmann są brązowe i nie wiem czy mam je ruszać czy zostawić kolor, który jest.

SlyBird_95

Nowy użytkownik
Reakcje
79 0 0
Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu budujemy wspólnie z szanownym kolegą z PGMK dwutorowy łuczek z przystankiem osobowym Kosiorki.
Wątek do zobaczenie pod tym adresem: https://forum.modelarstwo.info/threads/przystanek-osobowy-„kosiorki”.66007

Obecnie zajmuję się projektowaniem słupów oraz zastanawiam się czy ustawić je same, czy połączyć je przewodami.
Co do przewodów mam kilka obaw, ale myślę że spowodowane jest to brakiem doświadczenia w tej dziedzinie. Obawiam się ich łączenia i następnie demontowania przy przyszłym rozkładaniu i składaniu skrzynek.

Słupy postanowiłem zaprojektować sam i wydrukować na drukarce.
WhatsApp Image 2026-01-17 at 16.17.11.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.11.15.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.13.02.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-18 at 15.12.34.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.12.06.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.13.42.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-17 at 16.10.20.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.23.57.jpeg

Pierwszy testowy druk i przymiarki na skrzynkach:

WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.38.31.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.37.37.jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.37.37 (1).jpeg WhatsApp Image 2026-01-21 at 21.37.37 (2).jpeg

I teraz zaczynają się moje pytania do bardziej doświadczonych kolegów :)
Już wiem, że słupy z dłuższym wysięgnikiem powinny być od wewnętrznej łuku - to jedna kwestia :)

Z uwagi na to, że przystanek Kosiorki w rzeczywistości znajduje się na prostym odcinku torów, natomiast my robimy łuk, kilu rzeczy nie jestem pewny.

Po jednej stronie znajduje się bramownica. Czy na łuku też można taką postawić?
Dopytuje się ponieważ, przystanek wcześniej o nazwie Białki Siedleckie, który jest na łuku, takiej bramownicy nie ma.

1769028967023.png

Kolejną rzeczą jest samo rozmieszczenie słupów na łuku. Siłą rzeczy muszą one stać gęściej. Czy jest jakaś metoda wyliczania co ile taki słup należy postawić? Nasz łuk ma promień 3 metrów.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.336 669 30
Już wiem, że słupy z dłuższym wysięgnikiem powinny być od wewnętrznej łuku - to jedna kwestia :)
No to już kolega @SlyBird_95 wie nieściśle. Na łuku stosuje się słupy jednego rodzaju: z długim wysięgnikiem, gdy słupy stoją wewnątrz łuku, albo z krótkim wysięgnikiem, gdy słupy stoją na zewnątrz łuku. Tak że na łuku linii 2-torowej przy torze zewnętrznym będą słupy z krótkim wysięgnikiem, a przy torze wewnętrznym - słupy z długim wysięgnikiem. Na prostej słupy z długim i krótkim wysięgnikiem są na przemian w celu zapewnienia zygzakowania przewodu jezdnego.

gotyk1

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 6
Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu budujemy wspólnie z szanownym kolegą z PGMK dwutorowy łuczek z przystankiem osobowym Kosiorki.
Wątek do zobaczenie pod tym adresem: https://forum.modelarstwo.info/threads/przystanek-osobowy-„kosiorki”.66007

Obecnie zajmuję się projektowaniem słupów oraz zastanawiam się czy ustawić je same, czy połączyć je przewodami.
Co do przewodów mam kilka obaw, ale myślę że spowodowane jest to brakiem doświadczenia w tej dziedzinie. Obawiam się ich łączenia i następnie demontowania przy przyszłym rozkładaniu i składaniu skrzynek.

Słupy postanowiłem zaprojektować sam i wydrukować na drukarce.
Zobacz załącznik 1165863 Zobacz załącznik 1165864 Zobacz załącznik 1165865

Zobacz załącznik 1165866 Zobacz załącznik 1165867 Zobacz załącznik 1165868

Zobacz załącznik 1165869 Zobacz załącznik 1165870

Pierwszy testowy druk i przymiarki na skrzynkach:

Zobacz załącznik 1165871 Zobacz załącznik 1165874 Zobacz załącznik 1165873 Zobacz załącznik 1165872

I teraz zaczynają się moje pytania do bardziej doświadczonych kolegów :)

Z uwagi na to, że przystanek Kosiorki w rzeczywistości znajduje się na prostym odcinku torów, natomiast my robimy łuk, kilu rzeczy nie jestem pewny.

Po jednej stronie znajduje się bramownica. Czy na łuku też można taką postawić?
Dopytuje się ponieważ, przystanek wcześniej o nazwie Białki Siedleckie, który jest na łuku, takiej bramownicy nie ma.

Zobacz załącznik 1165877

Kolejną rzeczą jest samo rozmieszczenie słupów na łuku. Siłą rzeczy muszą one stać gęściej. Czy jest jakaś metoda wyliczania co ile taki słup należy postawić? Nasz łuk ma promień 3 metrów.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Tak, jest metoda. Kluba dołączał schemat rozmieszczenia słupów na łuku do paczki ze słupami. Schemat ten jest załączony tutaj w wątku. Nie pamiętam niestety na której stronie. Musisz przejrzeć wszystkie 60 stron tego wątku to to znajdziesz. Co do niełączenia słupów przewodami to wg mnie zły pomysł. Instalacja będzie wyglądać na niekompletną. Dużo lepszy pomysł to połączyć wszystko siecią Viessmann. Kable są zbyt grube ale i tak wygląda to 100x lepiej niż gołe słupy. Do tego można je łatwo zakładać i ściągać. Ogólnie bardzo podoba mi się twój projekt i czekam na sprawozdania z kolejnych etapów budowy.

Ostatnio edytowane:

OskarQ90

Użytkownik
Reakcje
76 0 0
Wracam do profesorskiego wątku z paroma przemyśleniami i pytaniami.

@jacol_placol : gratuluję postępów w elektryfikacji. Sieć, dzięki filigranowości wygląda imponująco. Brawo. Czy byłbyś w stanie podzielić się paroma dokładnymi zdjęciami łączenia/lutowania? Jak wrażenia z pracy nad siecią? Czy byłbyś też skłonny przypomnieć jakiego dokładnie drutu używasz (coś mi świta fosforobrąz 0,26mm, ale gdybyś był skłonny podzielić się dokładnym produktem, to byłbym zobowiązany). Czy prostujesz ten drut w jakiś sposób?

@bstok70 : na Twoich ostatnich zdjęciach dość dobrze widać, że stosujesz takie "zakładki" (z braku lepszej nazwy) do lutowania wieszaków do sieci jezdnej. Czy używasz tego w każdym przypadku? Sam staram się lutować wieszaki bezpośrednio do obu drutów sieci jezdnej (tak robił sieciowiec w moim klubie), ale widzę, że niestety jest to dość wrażliwe na wyłamanie. Na ten moment postrzegam to jako największy problem (obok braku wzornika) do sukcesów. Samo lutowanie jako tako idzie, ale jest to, na dłuższą metę (przenośne moduły FREMO...) mega, mega wrażliwe.

Szukając drutu znalazłem też chyba całkiem ciekawe źródło surowca w dobrych cenach (wychodzi złotówka za metr): https://www.ebay.de/itm/13465173493...70105534&google_free_listing_action=view_item. Czy wiecie może czym w naszej praktyce różniłby się drut 'soft' od 'hard'? Ten, którego wcześniej używałem (niestety, pomimo zapewnień o 0,3mm mierzył 0,5mm) miał jako zaletę to, że po rozłożeniu był niemal idealnie prosty (spring wire).

Poniżej podzielę się paroma zdjęciami z postępów w elektryfikacji na moim pierwszym module:
5a554aa6-2962-4515-a6ce-5cebd3b465ce.jpeg
a63683c8-9bd2-42f7-bf27-61abb770f921.jpeg
eb42fafa-74c7-4166-b793-57e14af1db38.jpeg
2970ca9b-5727-4d99-90ad-a59a9cd39686.jpeg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 91