• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
A to z wydruków 3D czy cięte laserem?
3D
a wysięgniki u Madzia i Nikodema05 to w zestawi czy wymieniałeś na Ostbahnowskie badz Kluby??
Viessmann polonizowany na Nikodema05 i oryginalne lekko zmodyfikowane na Madzia. Słupy Madzia najnowszej generacji są jeszcze lepsze (prawie ni wymagają ingerencji). Betonowe za jakiś czas pokażę, bo są bardzo fajne i mało przy nich jest dodatkowej pracy.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
Być może kontrowersyjne pytanie w temacie w którym dąży się do jak najbardziej realistycznego odtworzenia sieci trakcyjnej ale czy ktoś ma na swojej makiecie same słupy trakcyjne bez sieci? Rozważam "elektryfikację" mojej makiety ale, że na przeszkodzie stoją następujące rzeczy: makieta składa się z czterech segmentów i jest chowana do szafy w pozycji pionowej co niestety wymuszałoby za każdym razem zakładanie sieci trakcyjnej na łączeniach modułów (co jak podejrzewam będzie upierdliwe). Drugą rzeczą jest to, że będzie ciężej ustawiać tabor na makiecie. Zastanawiam się dlatego nad postawieniem samych słupów ale nie wiem czy będzie to wystarczająco dobrze wyglądać :ostrozny:

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Być może kontrowersyjne pytanie w temacie w którym dąży się do jak najbardziej realistycznego odtworzenia sieci trakcyjnej ale czy ktoś ma na swojej makiecie same słupy trakcyjne bez sieci? Rozważam "elektryfikację" mojej makiety ale, że na przeszkodzie stoją następujące rzeczy: makieta składa się z czterech segmentów i jest chowana do szafy w pozycji pionowej co niestety wymuszałoby za każdym razem zakładanie sieci trakcyjnej na łączeniach modułów (co jak podejrzewam będzie upierdliwe). Drugą rzeczą jest to, że będzie ciężej ustawiać tabor na makiecie. Zastanawiam się dlatego nad postawieniem samych słupów ale nie wiem czy będzie to wystarczająco dobrze wyglądać :ostrozny:
Są stacje wyłącznie że słupami i wygląda to dobrze. Najbardziej znana to chyba Makoszów (Nostalgia Za Parą) Może jutro uda mi się wgrać filmik z przechadzki po niej.
IMG_20240917_180509.jpg
. Natomiast nie trzeba zwijać sieci. Wystarczy na granicy modułów zrobić haczyki. :)

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
Są stacje wyłącznie że słupami i wygląda to dobrze. Najbardziej znana to chyba Makoszów (Nostalgia Za Parą) Może jutro uda mi się wgrać filmik z przechadzki po niej. . Natomiast nie trzeba zwijać sieci. Wystarczy na granicy modułów zrobić haczyki. :)
Dzięki za odpowiedź i naprowadzenie na tą stację. Obejrzałem sobie jej zdjęcia dostępne w internecie. Wrażenie tu robią filigranowe wysięgniki i słupy chyba rekompensujące brak sieci trakcyjnej. U mnie niestety z powodu ryzyka uszkodzenia przy składaniu i przechowywaniu raczej będą "biedasłupy" z druku 3d drukarki filamentowej. Zaczynam rozważać montaż wysięgników od Ostbahna żeby cokolwiek dodać realizmu tym moim słupom. Tylko wtedy pytanie co z siecią trakcyjną. Eh, na razie więcej pytań i wątpliwości co robić :X3:

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
U mnie niestety z powodu ryzyka uszkodzenia przy składaniu i przechowywaniu raczej będą "biedasłupy" z druku 3d drukarki filamentowej. Zaczynam rozważać montaż wysięgników od Ostbahna żeby cokolwiek dodać realizmu tym moim słupom. Tylko wtedy pytanie co z siecią trakcyjną. Eh, na razie więcej pytań i wątpliwości co robić :X3:
Konstrukcje wsporcze w Makoszowie to najwyższa półka - Kluba. Konstrukcje z druku 3D są powyżej na zdjęciach (Nikodema05). Nie wyglądają tak bardzo źle. Nie można ich tylko stawiać obok KLUBY :). Sieć haczykowa wydaje mi się bardzo obiecująca. Już niedługo wypróbuję ją w warunkach polowych. Jeśli się sprawdzi zatracę się dla niej jeśli nie..... Trzeba będzie zrezygnować z jazdy kontaktowej.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
Jako, że nie mogłem usiedzieć w spokoju w związku z tymi słupami zrobiłem "symulację" jak wyglądałyby moje słupy ustawione wzdłuż półokręgu torów PIKO R2 (takie mam na makiecie). Chyba tragedii nie ma szczególnie jak "zapomni się" o filigranowych rozwiązaniach z manufaktur :giggle: Słupy są zaprojektowane tak, że są montowane na wcisk do podstawy - można więc śmiało przykleić podstawy do makiety i zastosować słupy i wysięgniki z druku 3d a najwyżej w innym czasie wymienić na słupy z zamontowanymi lepszymi wysięgnikami. Tyle z moich przemyśleń :X3:

słupy.png

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Według mnie wygląda bardzo fajnie. Jedynie co bym proponował, to żeby ustawić słupy gęściej aby linia poprowadzona od ramienia odciagowego jednego słupa do ramienia odciagowego drugiego słupa, biegnąc prościutko nie wychodziła poza granice wyznaczone na gruncie przez szyny. Dlaczego? Dlatego, że niewidzialne przewody powodują, że elwktrowozy i tak muszą jechać z opuszczonymi odbierakami. Za jakiś czas może się "zamarzyć" jazda kontaktowa. Wtedy będzie się chciało zawiesić się. A wtedy zbyt duża odległość między słupami spowoduje, że przewód będzie musiał biec łukiem i nie będzie to wyglądało naturalnie. A zachęcam do zawieszenia sieci, ponieważ sieć sama siebie stabilizuje i nawet delikatne bramki czy słupy trakcyjne połączone ze sobą zaczynają tworzyć jednolitą, elastyczną strukturę. Trzymam kciuki i bardzo czekam na relację.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.633 518 30
Na sam przewód jezdny może i by się nadało. Ale jak z tego zrobić linkę nośną i wieszaki? ;) Ale z takiej nitki można robić imitacje pędni i na kilku makietach takie widziałem. Jednak na sieć trakcyjną to chyba średnio się nadaje...

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
A może jako imitacja drutu sprawdziłby się ten produkt? Czarna nić grubości 0,1mm. To grubość grubszego ludzkiego włosa. W realu byłby to 8,7mm - czyli real. Hm?
@Andrzej Harassek uderzył w sedno. Jak zrobić wieszaki, a przede wszystkim jak je połączyć z przewodem jezdnym i nośnym? Przewody z nici czy żyłki można wykorzystać na dioramy/ekspozycje. Do zabawy musi być coś sztywnego lub mniej sztywnego ale jednocześnie mocno naprężonego. Dlatego przęsła przewodów Viessmann`a są tak popularne. Są sztywne i nie wymagają naprężenia. Jeżeli się je pomaluje na czarno (a czarne wyszczupla), to kompromis jest do zaakceptowania. W sieci 0.3 wieszaki pełnią kluczową rolę, ponieważ będąc połączonymi w wygiętym do dołu przewodem nośnym dociskają przewód jezdny przeciwstawiając się unoszeniu sieci przez odbieraki lokomotyw. A siła unoszenia sieci przez odbierak jest całkiem spora nawet po pozostawieniu tylko jednej sprężynki. Sieć nie powinna się unosić zwłaszcza przy rozjazdach, gdzie krzyżują się przewody jezdne znad dwóch różnych torów. Uniesienie jednego przewodu przez odbierak powoduje zakleszczenie się wąsów odbieraka między przewodami jezdnymi. W Viessmann`ie nie ma na to szans, ponieważ są dostępne już gotowe przewody skrzyżowane. Przewody jezdne nośne są tam ze sobą zlutowane. Lutowanie przy sieci 0.3mm nie jest możliwe z powodu potrzeby naprężania sieci. To znaczy jest możliwe ale sieć brzydko wygina się gdy przejeżdża elektrowóz. Podsumowując. Zachęcam @old_jawa do takiego ustawienia słupów aby można było kiedyś wykorzystać przewody albo @Madzia2 albo Viessmann`a.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
Zachęcam [USER=7824]@old_jawa do takiego ustawienia słupów aby można było kiedyś wykorzystać przewody albo @Madzia2 albo Viessmann`a.
A to mnie zaskoczyłeś bo akurat rozmieszczenie tych słupów projektowałem pod gotowe przewody Viessmanna o długości 19 cm :niepewny: No nic, suma sumarum jak postawiłem wirtualny słup przy torach to okazało się, że projekt totalnie leżał - słup wymagał przeprojektowania, był odrobinę za wysoki, znajdował się zbyt blisko osi toru oraz wysięgnik był za wysoko z przeliczenia norm branżowych na 1:87. Tak więc poprawiłem wszystkie mankamenty i poniżej prezentuję ostateczną jak mam nadzieję wersję mojego biedasłupa. Wizualnie trudno zauważyć różnicę, no może poza korektami wysięgnika. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się wydrukować kilka sztuk i zaprezentować przymiarki na makiecie. Pozdrawiam

słup.png

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.994 114 11
@Andrzej Harassek uderzył w sedno. Jak zrobić wieszaki, a przede wszystkim jak je połączyć z przewodem jezdnym i nośnym? Przewody z nici czy żyłki można wykorzystać na dioramy/ekspozycje. Do zabawy musi być coś sztywnego lub mniej sztywnego ale jednocześnie mocno naprężonego. Dlatego przęsła przewodów Viessmann`a są tak popularne. Są sztywne i nie wymagają naprężenia. Jeżeli się je pomaluje na czarno (a czarne wyszczupla), to kompromis jest do zaakceptowania. W sieci 0.3 wieszaki pełnią kluczową rolę, ponieważ będąc połączonymi w wygiętym do dołu przewodem nośnym dociskają przewód jezdny przeciwstawiając się unoszeniu sieci przez odbieraki lokomotyw. A siła unoszenia sieci przez odbierak jest całkiem spora nawet po pozostawieniu tylko jednej sprężynki. Sieć nie powinna się unosić zwłaszcza przy rozjazdach, gdzie krzyżują się przewody jezdne znad dwóch różnych torów. Uniesienie jednego przewodu przez odbierak powoduje zakleszczenie się wąsów odbieraka między przewodami jezdnymi. W Viessmann`ie nie ma na to szans, ponieważ są dostępne już gotowe przewody skrzyżowane. Przewody jezdne nośne są tam ze sobą zlutowane. Lutowanie przy sieci 0.3mm nie jest możliwe z powodu potrzeby naprężania sieci. To znaczy jest możliwe ale sieć brzydko wygina się gdy przejeżdża elektrowóz. Podsumowując. Zachęcam @old_jawa do takiego ustawienia słupów aby można było kiedyś wykorzystać przewody albo @Madzia2 albo Viessmann`a.
Są jeszcze przewody od Peco..

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
A ten słup to jest z krótkim wysięgnikiem? A jak wygląda z długim?
Z długim na razie nie zaprojektowałem. Szczerze mówiąc nie miałem tego nawet w planie ale kolega zaczął przebąkiwać o zygzakowaniu sieci trakcyjnej więc chyba będzie ;) Udało się za to zrobić próbne wydruki słupów z PLA, skoro biedasłupy to i biedasieć - tak sobie pomyślałem i wydrukowałem sieć o bokach kwadrata 0.7 x 0.7 mm (w tej wielkości drukarka 3d fdm nie da rady zrobić przekroju koła). Przęsło ma długość 40 cm i jest klejone z dwóch odcinków bo drukarka ma pole robocze max 25 cm. Oceńcie sami jak wyszło. Warunki do zdjęć fatalne ale coś widać, jestem świadomy że sieć zrobiona w ten sposób nie może konkurować z profesjonalną siecią ;)

IMG_20240923_200237.jpg

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
405 17 2
Ja
Z długim na razie nie zaprojektowałem. Szczerze mówiąc nie miałem tego nawet w planie ale kolega zaczął przebąkiwać o zygzakowaniu sieci trakcyjnej więc chyba będzie ;) Udało się za to zrobić próbne wydruki słupów z PLA, skoro biedasłupy to i biedasieć - tak sobie pomyślałem i wydrukowałem sieć o bokach kwadrata 0.7 x 0.7 mm (w tej wielkości drukarka 3d fdm nie da rady zrobić przekroju koła). Przęsło ma długość 40 cm i jest klejone z dwóch odcinków bo drukarka ma pole robocze max 25 cm. Oceńcie sami jak wyszło. Warunki do zdjęć fatalne ale coś widać, jestem świadomy że sieć zrobiona w ten sposób nie może konkurować z profesjonalną siecią ;)

Zobacz załącznik 1075544
Jakby to pomalować... Rozumiem, że ta trakcja nie będzie miała styku z odbierakiem? Nooo, każdy orze jak może. Ja też będę drukował swoje torowisko. Mam już zrobionych 140 słupów, różnych. Drutu 0,3 pójdzie jakieś 200m, dlatego, że planuje na jednym odcinku zrobić dwie liny na górze. Czasem się zastanawiam, czy nie porywam się z motyką na słońce.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.633 61 1
Ja
Jakby to pomalować... Rozumiem, że ta trakcja nie będzie miała styku z odbierakiem? Nooo, każdy orze jak może. Ja też będę drukował swoje torowisko. Mam już zrobionych 140 słupów, różnych. Drutu 0,3 pójdzie jakieś 200m, dlatego, że planuje na jednym odcinku zrobić dwie liny na górze. Czasem się zastanawiam, czy nie porywam się z motyką na słońce.
Nie, jazda kontaktowa z tą siecią trakcyjną nie będzie możliwa, za wiotka jest. Rozwiązaniem będzie podwiązanie pantografów cieniutką żyłką tak, aby ślizg był nieco pod siecią trakcyjną. Tu można zastosować różne rozwiązania. Słupy będą w takiej odległości na łukach żeby dało się zawiesić w razie czego druty Viessmanna albo zrobić swoje.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Ja
Kokietko..... Myślę, że zrobisz sieć wzorcową :). Tylko nie wiem co może oznaczać, że drukujesz swoje torowisko? No i nie pisz, że "Twoja trakcja", bo jako projektant i budowniczy "Świnki" i teraz wszystkich elementów sieci trakcyjnej stałeś się Mistrzem. A słowa mistrza mają znaczenie dla innych. Jesteś autorytetem. A trakcja /siła pociągowa/ciągnięcie dla Świnki rzeczywiście jest elektryczna ale Pm2, czy Ty2 to już trakcja parowa.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
405 17 2
P
Kokietko..... Myślę, że zrobisz sieć wzorcową :). Tylko nie wiem co może oznaczać, że drukujesz swoje torowisko? No i nie pisz, że "Twoja trakcja", bo jako projektant i budowniczy "Świnki" i teraz wszystkich elementów sieci trakcyjnej stałeś się Mistrzem. A słowa mistrza mają znaczenie dla innych. Jesteś autorytetem. A trakcja /siła pociągowa/ciągnięcie dla Świnki rzeczywiście jest elektryczna ale Pm2, czy Ty2 to już trakcja parowa.
Omylil
Pomyliłem się. Nie drukuje tylko miało być drutuje. Ja nie autorytet. Mówię każdy orze jak potrafi. Wszystkie modele trakcji uważam za ciekawe.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Taka ciekawostka ważna dla tych, którzy poszli w moje ślady jeżeli chodzi o wykorzystanie stalowego drutu (mam więc nadzieję, że ta ciekawostka nie jest ważna dla nikogo). Platforma PLK pełni u mnie naprawdę istotną funkcję. I nie jest to rozwożenie piwka chłodzonego w lodzie pracownikom budującym sieć. Ciekawe czy ktoś zgadnie co więc przewozi? I dlaczego? I co to ma wspólnego z budowaną przeze mnie siecią? ;-)
To nie zima.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 87