Witam
Korzystam z tego forum już jakiś czas, sporo się od Was dowiedziałem, sporo się nauczyłem... Coś tam próbuję dłubać w temacie modelarstwa kolejowego ale na razie wychodzi tak se
Chociaż popełniłem ostatnio sadzarkę, może mój opis komuś się przyda...
Wcześniej zrobiłem sadzarkę z łapki na muchy trawę sadzi ok ale raczej z tych niższych, z dłuższymi miałem problem.
Zainspirował mnie, linkowany tu już Luke Towan, „silnikiem” jego sadzarki jest Negative Ion Generator firmy Oatley Electronics, w naszym kraju nie do zdobycia i nie do sprowadzenia, przynajmniej mi się nie udało. Szukałem w naszych sklepach czegoś co się nazywa „generator jonów ujemnych” i przypomina z wyglądu ten od Luka, nie znalazłem.
W międzyczasie kupiłem coś takiego jak moduł generatora wysokiego napięcia, taki z dwoma kabelkami na wejściu i dwoma na wyjściu, mówiąc krótko nie działa, nie o taki element chodzi.
Poszukałem trochę dalej i znalazłem na amazon:
https://www.amazon.com/Negative-Ion-Generator-cigarette-bacteria/dp/B01HFHZH9Y
Zamówienie robiłem w piątek wieczorem, we wtorek moduł miałem w rękach. Byłem w szoku bo szedł z Kanady przez Stany, Niemcy i do mnie i to przez weekend w niepracującą niedzielę
Zapłaciłem z przesyłką 116 zł.
Sadzarkę wykonałem zgodnie ze schematem Luka ale w formie pudełka i osobno sitka, wolę tak niż „latarkę”. Z zasilania bateryjnego zrezygnowałem, użyłem zasilacza 12V DC 1A.
Poniżej bebechy mojej sadzarki i po złożeniu:
A tu efekt jej pracy, po prawej kępa traw 10mm. Sadzarka naprawdę daje radę, trawa 10mm bez problemu, stoi tak że dawno mi tak nic nie stało
nie trzeba nawet kabla ze szpilką/gwoździem wkładać w mokre od kleju miejsce, wystarczy przypiąć gdziekolwiek do dechy, szyny itd., elektryzuje się wszystko wokół. Jak sadzę to mojemu psu w drugim pokoju jeży się sierść na dupie
żartuję oczywiście z tym psem ale sadzarka ma moc.
Nie jest to może sadzarka za 20 zł bo jej koszt w sumie wyszedł mnie ok 150 zł, pewnie za trochę więcej można kupić już coś gotowego/oryginalnego... ale radość z wykonanej własnoręcznie i jeszcze działającej... bezcenna
Best regards