Witam Szanownych Kolegów jako powracający do modelarstwa kolejowego i tego forum po kilkuletniej przerwie. Na wstępie chcę zaznaczyć, że model lokomotywy EU 07 Schlesienmodell był dla mnie inspiracją do owego powrotu. W miniony poniedziałek odebrałem model oznaczony numerem 457. Jest przepiękny i chciałbym w tym miejscu wyrazić ogromną wdzięczność wszystkim twórcom projektu. Wiem, że lekko nie mieliście. Tym bardziej gratuluję. Lokomotywa wygląda genialnie, jeździ równie świetnie. Nigdy wvześniej nie miałem modelu tak genialnie łączącego kompromis pomiędzy jego walorami redukcyjnymi i..... hmmm, jak to określić - niech będzie użytkowo - jezdnymi. Jestem modelarzem redukcyjnym, a moja skala to 1:48. Doceniam zatem mnóstwo detali, które loka ożywiają. Nie bardzo rozumiem uwagi dotyczące zbyt niskiego profilu zgarniacza czy gubienia elementów w czasie jazdy. Dla takiego modelu warto poświęcić więcej uwagi w przygotowaniu torowiska. To da się zrobić. Mój model przejechał już trochę i nie widzę problemu. Czy ma wady ? Dla mnie każdy ma. Oświetlenie przebija przez pulpit sterowniczy i podświetla kabinę. U mnie problem właśnie został usunięty w 2 godziny. Trochę farby, chęci i po sprawie. Zgarniacze rzeczywiście "jadą" nisko i super. Dobre łączenie torów czy modułów załatwia sprawę. Pantografy składają się fatalnie, ale można to zrobić. Jednak jak pięknie i wiernie oryginałowi zostały wykonane. Jest też kilka drobnych niedoróbek w malowaniu okolic reflektorów. Znowu trochę farby, umiejętniści i chęci załatwia sprawę. Dźwięki są zbyt głośne. Tęgo jeszcze nie opanowałem, ale działam.
Model sprawił mi ogromną przyjemniść niż pewnością nie jest to ostatnia EU 07 w mojej kolekcji. Raz jeszcze dziękuję autorom i czekam na więcej. Trzymaj kciuki Pamowie.
Model sprawił mi ogromną przyjemniść niż pewnością nie jest to ostatnia EU 07 w mojej kolekcji. Raz jeszcze dziękuję autorom i czekam na więcej. Trzymaj kciuki Pamowie.