• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
Pewnych rzeczy nie da się mimo wszystko odwzorować w modelu. A w zasadzie to się da, ale jakimi środkami? To mimo wszystko jest model seryjny i pewne uproszczenia trzeba zaakceptować.

Super, też byśmy chcieli zrobić wszystko co jest w powyższej książce. :) Ale tak się nie da. Obecny projekt EU07 rozpoczął się jakieś dwa lata temu, a nadal nie jest zakończony. Chcemy jeszcze zrobić inne wersje EU07, w tym te z numerami 300+ i typu 4E. A także ET41, EP08 i EU06. Jednak wszystko wymaga czasu. Biorąc pod uwagę wszystkie wciąż pojawiające się na naszej drodze przeciwności losu, jeden projekt to zabawa nawet na kilka lat. Małymi kroczkami idziemy do przodu, ale wciąż skupiamy się na projekcie EU07 i jak widzicie nie jesteśmy w stanie szybko realizować swoich projektów.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 3 1
@CoCu spoko. Jak mówi porzekadło: "Nie od razu Kraków zbudowano". Proszę Was tylko aby nie zakończyło się tylko na projekcie EU07 a żebyście szli dalej za ciosem:)

A wracając do tematu.
EU07-433 uzbrojona ;)
Dziś krócej to trwało. Chyba nabrałem wprawy.
Małe info dla tych co jeszcze nie walczyli z pełnym zgarniaczem.
Z tego co zauważyłem to najłatwiej jest odkręcić budę i zdemontować kinematykę sprzęgu. Wtedy łatwiej jest zamontować pełny zgarniacz bez "kombinacji alpejskich".
Prosto sprawnie i przyjemnie...(y)

Załączniki

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.293 26 8
To ja tradycyjnie zadam pytanie, co z modelem z Trybunalow 2014?
W trakcie Trybunalow 2015 p.Robert powiedzial, ze model bedzie juz za chwile ... i kazdy kto sie zapisal otrzyma wiadomosc?

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Miały być teraz, ale ze względu na premierowy pokaz prototypów wagonów IC firmy Robo, plan produkcyjny został zmieniony
i zostały wypuszczone siódemki właśnie w malowaniu IC.
A "Oleśnickie" malowanie z żółtymi czołami bedzie w/g tego co podano do informacji w następnej kolejności.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
217 3 0
Wybaczcie moje laickie pytanie ale na co dzien obracam sie wsrod innych modeli z inaczej rozwiazanymi sprzegami. Tak czytam i ogladam info o tym modelu - czy dobrze rozumiem, ze instalacja pelnych zgarniaczy oznacza rezygnacje ze sprzegow? Robicie to z modelami na wystawke, czy takimi, ktore maja jezdzic solo ? Jak wtedy podczepiac sklady ?

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 3 1
@Cobrix cofnij się do poprzedniej strony i zobacz jak to wygląda u mnie.
Z jednej strony lokomotywy masz pełny zgarniacz, przewody itd oraz wywaloną kinematykę sprzęgu modelarskiego a z drugiej strony lokomotywy zgatniacz wycięty i sprzęg modelarski, który łączy loka z wagonami.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
Ale, ale... Instalacja pełnego odgarniacza nie pociąga za sobą konieczności usunięcia całej kinematyki krótkiego sprzęgu! Specjalnie została zaprojektowana demontowalna przedłużka gniazda sprzęgu (prostokątna tuleja nasunięta na wypust montażowy sprzęgu), którą się usuwa wraz ze sprzęgiem, dzięki czemu można zamontować pełny odgarniacz, a gniazdo nie przeszkadza w tym.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 3 1
Ale, ale... Instalacja pełnego odgarniacza nie pociąga za sobą konieczności usunięcia całej kinematyki krótkiego sprzęgu! Specjalnie została zaprojektowana demontowalna przedłużka gniazda sprzęgu (prostokątna tuleja nasunięta na wypust montażowy sprzęgu), którą się usuwa wraz ze sprzęgiem, dzięki czemu można zamontować pełny odgarniacz, a gniazdo nie przeszkadza w tym.
Zgodzę się... nie twierdzę, że jest konieczne wywalenie kinematyki jednak mi osobiście zdecydowanie łatwiej się montowało zgarniacz jak ją zdemontowałem. Zyskałem dzięki temu dodatkowe miejsce na "manewry" i cały montaż trwał znacząco krócej.
Pamiętajmy o jednym... co kto lubi!:)
Ja osobiście nie będę korzystał z kinematyki z "tej strony" więc ją sobie zdemontowałem zyskując na czasie.
A inni użytkownicy, będą chcieli to zostawią.
Tyle...;)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Ten hmmm... regał nie budzi tylu pozytywnych emocji co ten cukiereczek:

EU07-443 Schlesienmodelle 107443.JPG

http://forum.modelarstwo.info/threads/eu07-od-schlesienmodelle.19299/page-67

Aż się wierzyć nie chce, że to na tym regale, w dodatku bezpośrednio przykryte jakimś kawałkiem tektury lub dykty,
będzie czymś tak pięknym jak ta perełka na zdjęciu Kol. KarolMar...
Oby tak się stało, a do tego było lepsze niż prototyp na rzeczonym zdjęciu i jeszcze lepsze niż seryjne już 433 i 516, a także pozbawione wad tych poprzedników...
Trzymam kciuki i czekam z niecierpliwością :love:

Ostatnio edytowane: