• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
No dobra... dzięki za info.
A ta maskownica wózka to rozumiem do zasilania systemem Maerklina?

Nie żebym z tego powodu rozpaczał. Nawet się poniekąd ucieszyłem z tego drugiego kompletu "drobiazgu". Jakby coś się zgubiło to jest na zapas:)

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
POMÓŻCIE :podstepny:. Odkręciłem w mojej marketce śrubki, żeby wyjąć koła do przemycia.Śrubki odkręcone, a pokrywki nie puszczają. Jest jakiś myk. Myślałem że podobnie jak w stonce PIKO. Podważam i nic, na siłę nie miałem odwagi próbować.Na razie koła mycia nie potrzebują, ale nadejdzie ta chwila.Ma ktoś pomysł?

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Jest to mój pierwszy kontakt na żywo z produktami Schlesienmodelle.
Wcześniej nie miałem okazji oglądać na żywo ani modeli ani prototypów.
Jedynym źródłem informacji o jakości produktów były Wasze opinie i zdjęcia.
Nie zawiodłem się!!!
Po otwarciu z pudełka, aż mnie zatkało.
@Robert Reschka , @CoCu po prostu brak mi słów... dziękuję Wam za ten trud.
Macie we mnie stałego klienta.

Jest 2:00 w nocy. Niestety nie dałem rady uzbroić obu siódemek ale jedną skończyłem.
Sorry za jakość zdjęć ale już nie miałem siły szukać lustrzanki.
Dla tych co zapytają czemu te trąbki tak krzywo powklejane od razu odpowiem. Jest to ułożenie zgodne ze zdjęciami z okresu który reprezentuje model:)
W oryginale niestety też tak siedzą...

Następnej nocy spróbuję uzbroić EU07-433

Załączniki

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Podzielę się z Wami kilkoma fotkami oryginału wygrzebanymi z netu.
Mi osobiście bardzo pomogły przy uzbrojeniu modeli w elementy dodatkowe, jak choćby trąbki sygnałowe czy przewody powietrzne.

Na początek EU07-516
(Źródło: Google grafika)
EDIT: nie widzę opcji łączenia postu. Może to dlatego że piszę z tel.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
Bardzo dziękuję za podpowiedź z tymi maskownicami ;). A teraz moje wrażenia. I opakowanie(NASZA FLAGA) i sam MODEL. Przez parę minut siedziałem w kompletnej ciszy. Nic z zewnętrznego świata do mnie nie docierało. Tylko ja i moja marketka:love:.Dłuuuuugie ukłony dla twórców. Kawał dobrej roboty :giggle:.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Oraz EU07-433
(Źródło: jak wyżej)

Załączniki

Reakcje
292 0 0
Podzielę się z Wami kilkoma fotkami oryginału wygrzebanymi z netu.
Mi osobiście bardzo pomogły przy uzbrojeniu modeli w elementy dodatkowe, jak choćby trąbki sygnałowe czy przewody powietrzne.

Na początek EU07-516
(Źródło: Google grafika)
EDIT: nie widzę opcji łączenia postu. Może to dlatego że piszę z tel.
Czy ja ślepy jestem, czy faktycznie w EU07-516 nad kabiną 1 lewa "tutka" skierowana jest w kierunku lampy?

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Czy ja ślepy jestem, czy faktycznie w EU07-516 nad kabiną 1 lewa "tutka" skierowana jest w kierunku lampy?
Nie Konrad. Wszystko z tobą ok;)
Krótsza trąbka faktycznie jest skierowana w oryginale w stronę reflektora. Dotyczy to kabiny pod anteną radiotelefonu. Dodatkowo po ostrym powiększeniu zdjęć widać, że jest lekko pogięta.
Chyba po prostu o coś zawadzili.
Nad drugim czołem obie trąbki są na wprost.

Reakcje
292 0 0
A tak na marginesie, zauważyliście, że na zdjęciach pokazanych przez KAROLeski2 EU07-516 ma inne lusterka niż takie klasyki od Stara? Czyżby w tzw. międzyczasie (czyli niezwykle precyzyjnie określonym przedziale czasowym między A a B) nastąpiła zmiana lusterek?

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Tak przeglądam te zdjęcia jeszcze raz i zobaczcie jaka ciekawostka w EU07-433...
Wcześniej tego nie zauważyłem

Na zdjęciu oryginału z okresu gdy lok miał ślizgacze pojedyncze, miał on rownież nietypowo zamontowane lampy.
Zwróćcie uwagę że nie ma klasycznego zeza a oświetlenie czerwone zamontowane po prawej stronie. Jakby "patrzył" wielkimi ślepiami w prawo, natomiast już zdjęcie tego samego czoła z okresu tego samego co model (podwójne ślizgacze) lampy ma zamontowane poprawnie "klasyczny zez".
Najwyraźniej wymieniając ślizgacze w lokomotywowni, poprawili też zamontowanie lampy.(y)
Ciekawa sprawa... kurcze, że też wcześniej tego nie dostrzegłem(n)

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Lokomotywy cały czas się zmieniają. Czasem tylko jakiś mały detal, czasem jakiś napis... Staramy się, by model odpowiadał swym wyglądem dokładnie pewnej chwili ze swego istnienia. A w opisie modelu na naszej stronie informacyjnej sminfo.vxp.pl podane jest w jakich latach lokomotywa wyglądała tak jak model. Czasem właśnie taki mały jakiś detal decyduje o tym, że wygląd maszyny w pewnym momencie się już zmienia.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Lokomotywy cały czas się zmieniają. Czasem tylko jakiś mały detal, czasem jakiś napis... Staramy się, by model odpowiadał swym wyglądem dokładnie pewnej chwili ze swego istnienia. A w opisie modelu na naszej stronie informacyjnej sminfo.vxp.pl podane jest w jakich latach lokomotywa wyglądała tak jak model. Czasem właśnie taki mały jakiś detal decyduje o tym, że wygląd maszyny w pewnym momencie się już zmienia.
I to Wam właśnie idealnie wychodzi. A my oprócz radości z posiadania przepięknych modeli, mamy dzięki temu dodatkową radość z odkrywania coraz to nowszych detali charakterystycznych dla konkretnego modelu.

Panowie ze Schlesienmodelle! Świetna robota, osobiście bardzo Wam dziękuję za wkład, pot i nerwy włożone w projekt i polecam lekturę jak w załączniku jako obowiązkową.
Według mnie możecie spokojnie przewrócić okładkę i ... jechać z produkcją po kolei, lokomotywę po lokomotywie.:)

EU07 303E z waszych "rąk"- to coś wspaniałego! Czekam z niecierpliwością na kolejne modele.

Załączniki