• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Cisza wskazuje na to że ... najpierw dzięki SM > Piko się przestraszyło i podciągnęło swój model na maksa, (widać radość w sąsiednim wątku)
co zaowocowało tym że to SM musiało podciągnąć na tiptop bo już nie ma miejsca na żaaadną tolerację błędu ... no to czekamy :D
... ja tam mrożę :podstepny: gotówe i czekam ...
I o to własnie chodzi, lepiej poczekać na dopracowany "tip top" model, niż żeby pod presją potencjalnych nabywców, a w większości niestety tylko kibiców (którzy i tak nie kupią, albo kupią jeden) wymuszać wydanie czegoś czego faktycznie w ostatecznym rozrachunku nikt nie kupi.
Natomiast wydany później, ale dopracowany we wszystkich szczegółach model sprzeda się sam i to bez żadnego problemu.
Dlatego pośpiech producenta (SM) tutaj nie jest wskazany.
Bezsprzecznie popieram Twoją wypowiedź. (y)
Poczekajmy, bo na prawdę będzie warto i jest na co czekać.
Zamrażajmy i odkładajmy jednocześnie świeżą gotówkę na następne, i czekajmy cierpliwie :)

Co do firmy PIKO to pozwolę się po części nie zgodzić, że ktoś kogoś się przestraszył...
A dokładnie chodzi mi o to, że SM zawiesiło w pewnym sensie wysoko poprzeczkę ( i bardzo dobrze, stąd popieram Twoją tezę, że "zaowocowało tym że to SM będzie musiało podciągnąć na tiptop bo już nie ma miejsca na żaaadną tolerację błędu ..." - i tak własnie myślę, że tak będzie, bo chłopaki są ambitni i nie pozwolą jednym drobiazgiem zepsuć ciężko wypracowanej całości), a i PIKO w serii Expert zrobiło dla nas coś pomiędzy Expertem, a Classikiem - to fakt, ale czy to konkurencja wymusiła dodanie węży i sprzęgów tego nie wiemy, aczkolwiek mogło tak być, ale nie musiało.
Natomiast samo PIKO jest zbyt poważną firmą i to z wieloletnią tradycją i doświadczeniem, żeby skompromitować się modelem Polskiej lokomotywy i w dodatku na naszym Polskim rynku - model robiony tylko dla nas, ale wyzwanie i reklama na cały świat.

Ostatnio edytowane:

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
217 8 0
Ja też cierpliwie czekam i nie ma oznak żadnej paniki (czy czegoś co niektórym się udziela) - wiem, że model będzie śliczny :rolleyes:
Engineer - lepiej bym tego sam nie ujął (y)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 3 1
《Szymon》jest ok... powinny być białe.
Znalazłem jeszcze takie z 11.11.1999. Już widać trochę ściuchana ale numery ma białe... no może biało-brudne :)

Źródło: http:// jareks.zonk.pl

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Ja też cierpliwie czekam i nie ma oznak żadnej paniki (czy czegoś co niektórym się udziela) - wiem, że model będzie śliczny :rolleyes:
Engineer - lepiej bym tego sam nie ujął (y)
Bardzo dziękuję za słowa uznania.
Oj dało by się to lepiej ująć, cytując Twoje słowa, jeśli można oczywiście deczko modyfikując odnośnie sytuacji ;)
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać - bardzo mi się to spodobało i idealnie pasuje to tutaj...

Ostrzeżenie: Przed zniecierpliwieniem skontaktuj się z lekarzem bądź farmaceutą bądź innym felczerem czy cyrulikiem, gdyż niecierpliwe oczekiwanie grozi utratą zdrowia, nerwicą i innymi stanami nadpobudliwości na tle nerwowym. Szczególnie zalecane w stanach braku poczucia humoru, u kobiet w ciąży, w stanach ogólnej polskiej zawiści i narzekactwa na wszystko dookoła oraz frustracji deszczem miarowo stukającym od rana w parapet za oknem... :)

A tak przy okazji świetna fotorelacja z 3 spotkania...
Jak oglądam te zdjęcia, to czuję jak bym tam był, aczkolwiek żałuję że mnie tam nie było...

.
[DOUBLEPOST=1417215287,1417214213][/DOUBLEPOST]
Dzięki za info, nie widziałem tego zdjęcia wcześniej. Wydaje mi się, że na tym zdjęciu lokomotywa ma żółte cyfry i litery oznaczenia serii a mam wrażenie, że prototyp miał białe. Ciekawe jak będzie w modelu seryjnym :)
《Szymon》jest ok... powinny być białe.
Znalazłem jeszcze takie z 11.11.1999. Już widać trochę ściuchana ale numery ma białe... no może biało-brudne :)

Zdecydowanie ŻÓŁTE :p

EU07-457.jpg

http://pro.ovh.net/~gmfkezdl/cpg144/albums/userpics/10026/EU07-457.jpg

Mało tego to w 303E numery powinny być mocowane na tablicach, a nie bezpośrednio do pudła (oczywiście na bokach).

.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
Przepraszam, nie mam czasu każdemu od razu odpisać.
Co do 457 z żółtym czołem, to wystarczy popatrzeć do naszego drukowanego katalogu. Tam jest i opis i rysunek...
Nie wystarczy pierwsze lepsze zdjęcie wynaleźć w internecie i na tej podstawie sądzić że tak model będzie wyglądał, bo wszystko zależy od tego po której naprawie rewizyjnej wygląd odzwierciedla, oraz co drużyna po swojemu zmieniła w danym okresie czasu.
A model będzie wyglądał tak:
20141026_110.JPG

20141026_112.JPG

autor zdjęć: MeteorKKR

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Co do 457 z żółtym czołem, to wystarczy popatrzeć do naszego drukowanego katalogu. Tam jest i opis i rysunek...
Nie wystarczy pierwsze lepsze zdjęcie wynaleźć w internecie i na tej podstawie sądzić że tak model będzie wyglądał, bo wszystko zależy od tego po której naprawie rewizyjnej wygląd odzwierciedla, oraz co drużyna po swojemu zmieniła w danym okresie czasu.
Zobacz załącznik 249195

Zobacz załącznik 249196

Rzeczywiście było tak i nadal tak jest jak pisze Kolega Cocu, lokomotywy po różnych naprawach okresowych miały diametralnie, czy też nie znacznie (albo wręcz wcale) zmieniany sposób malowania i wygląd (w zależności w jakim okresie trafiały do naprawy okresowej).

Nie mniej jednak powiem szczerze, że katalog traktuję poglądowo, tym bardziej, że był zmieniany (to nie jest krytyka, a wręcz przeciwnie), dla przykładu 400 i 424 mają kolor pomarańczowy czołownicy pociągnięty na boki, a 541 miała w katalogu poczatkowo czarne, a w obecnym ma "brązowe" zderzaki i wraz z 539 nie mają uwidocznionych dodatkowych pomostów na dachu...

Sama Toruńska siódemka do katalogu nie trafiła, a i zdjęć prawdę powiedziawszy w internecie w tej wersji malowania nie znalazłem.
Oczywiście na szukanie nie poświęciłem jakoś specjalnie dużo czasu, więc nie mogę powiedzieć, że takich nie ma, ale chętnie jeśli można bym zobaczył jeśli ktoś takowe posiada i może zamieścić...

Absolutnie nie podważam faktu, że takie malowanie jak zaprezentowane na modelu, miało odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 3 1
《Cocu》Zgadza sie... W "Świecie Kolei" jest fajny artykół o sposobach malowania "siódemek". ZNTK Oleśnica tłukło takie samo malowanie pudła przez ponad dekadę. Ja wrzuciłem fotki z 1998 i 1999 roku, czyli z okresu, którego model jest odwzorowany, natomiast《Enginner》wrzucił już po następnej rewizji ( daty nie wpisał ale obstawiam , że zdjecie pochodzi z przełomu 1999-2000). Zwróćcie uwagę, że zniknęło też godło przy drzwiach. To już jest inne malowanie...
Podsumowując... Według mnie model EU07-457 jest odtworzony poprawnie i przedstawia stan na rok 1998-1999.

Ostatnio edytowane:
P

ps

Gość
Nie mniej jednak powiem szczerze, że katalog traktuję poglądowo, tym bardziej, że był zmieniany
Ja też nie mam zamiaru tego krytykować - bo sam z własnego doświadczenia wiem że takie opracowania nie są łatwe do zrobienia jakby się to początkowo wydawało.
Jednak należałoby to wreszcie uporządkować. Np kwestia zderzaków - elastomerowe w dzisiejszym wykonaniu w maszynach z roku 1998? Zwracam uwagę, że w tamtych czasach były już stosowane elastomerowe, ale w starej konstrukcji zderzaka
pierścieniowego. Wymiana zderzaków na poważnie następowała około roku 2001. No i nie pamiętam, by już w 1998 roku stosowano "brązowe" zderzaki rodem z wagonów towarowych. Mogę się mylić, może jakieś pojedyncze maszyny już je miały - to chętnie bym zobaczył zdjęcia będące w posiadaniu Autorów projektu. Wtedy rozwiało by to wszelkie wątpliwości.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Zobacz załącznik 249195

Zobacz załącznik 249196
Mam w takim razie pytanie. Jeżeli porównamy zdjęcie prototypu modelu do zdjęcia oryginału wykonanego 12 grudnia 1998 roku, czyli niecałe 16 miesięcy po naprawie rewizyjnej przeprowadzonej 23 sierpnia 1997 roku, zauważymy, że model ze zdjęcia (różniący się również od wizualizacji) nie ma pomalowanych na żółto boków i poziomych górnych powierzchni czołownicy (belki wychodzącej na dole z czoła lokomotywy), a także nie posiada pomalowanych na pomarańczowo boków stopni dla manewrowych widocznych z przodu patrząc na każde z czół lokomotywy. Oprócz tego w oczy rzuca się różnica w wielkości oznaczeń serii i numeru inwentarzowego umieszczonych na czołach lokomotyw. W modelu są mniejsze względem tych widocznych na zdjęciu oryginału, a one raczej nie ulegały zmianie wielkości. Różnicę w wielkości można łatwo zauważyć porównując oprócz wysokości prostokąta również jego długość, gdzie w oryginale wynosi mniej więcej długość całego pomostu pod nim, a w modelu zdecydowanie mniej. Kolejna kwestia to kolor klamek i osłon zamka w drzwiach. Na wizualizacji są ''metalowe'', zaś w modelu/prototypie zielone. Jakie być powinny?
Następne pytanie chcę odnieść do zaprezentowanego na stronie Świata Modeli z Rybnika zdjęcia modelu/prototypu EU07-457. Widać na nim, że oznaczenia serii i numeru inwentarzowego na ścianach bocznych są naniesione bezpośrednio na pudło lokomotywy, a nie są wykonane z fototrawionych tablic jak zostało to wcześniej zapowiedziane. Ponadto wcześniej zaprezentowany prototyp (pokazany na Salonie HOBBY 2014 i na IV Wystawie Makiet Nostalgia Za Parą) takowe posiadał, także czym w zasadzie jest miniatura pokazana przez sklep z Rybnika? Link do strony: http://www.swiatmodeli.com/eu07457-pkp-107006-p-4662.html
Z jakiego okresu wygląd oryginału będzie odzwierciedlał model? Świeżo po rewizji, czy tak jak jest napisane na stronie sklepu Świat Modeli z Rybnika, czyli stan na 1998 rok?
Oczywiście najprościej byłoby pokazać fotografię na podstawie, której została opracowana dokumentacja do wykonania modelu. Pytanie tylko czy można to zrobić? Czy autor wyraził zgodę? Bardzo proszę o rozwikłanie, nie tylko moich, ale naszych wątpliwości co do modelu EU07-457.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
126 0 0
Zamowilem sobie jedna i cierpliwie czekam. Dowiedzialem sie, ze model moze miec problemy z jazda na torach code83 a juz nie wspomne o code75. Jesli sie okaze, ze to prawda i jezdza tylko na code100 i na sterych rurkach to bedzie totalna zenada i kpina z profesjonalnych modelarzy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.385 671 30
Gdyby tak było (z naciskiem na "gdyby"), to faktycznie byłoby nie do przyjęcia, nie tylko dla "profesjonalnych" modelarzy. Ale nie będzie, Zabkret już w tym wątku informował, że zostało to poprawione. Przy okazji, co to znaczy "profesjonalny modelarz"? Dla mnie to ktoś, kto zawodowo (profesjonalnie) zajmuje się budową (produkcją, przerabianiem itp.) modeli, a nie ktoś, kto bawi się modelami (nawet, jeżeli je sam wykonuje czy poprawia), więc nie ograniczałbym niezadowolenia do zawodowców (profesjonalistów).

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.