• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.380 671 30
A ja to zrozumiałem jeszcze trochę inaczej: płyta dekodera będzie działać z dekoderem 21MTC, który ma wystarczającą liczbę wyjść funkcyjnych, a taki ma być dedykowany dekoder dźwiękowy ESU. Pytanie więc, czy i czym pod tym względem (poza dźwiękiem, oczywiście) różni się ten dedykowany dekoder ESU od standardowego dekodera dźwiękowego ESU LokSound 4.0 21MTC i od ESU LokPilot 4.0 21MTC, a także od innych dekoderów 21MTC (w tym ZIMO)?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Wcześniej była mowa o tym, że procesor z płyty głównej będzie się komunikował po specjalnym interfejsie, który ma tylko dekoder ESU, a nie poprzez wyjścia funkcyjne.

21MTC_esu.png

[DOUBLEPOST=1417606188,1417605777][/DOUBLEPOST]Dla porównania Zimo...

21MTC_zimo.png

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Pisząc dedykowany, miałem na myśli ten jeden konkretny ESU polecany przez Zabkreta, a nie specjalnie wykonany na potrzeby tej lokomotywy.
[DOUBLEPOST=1417606976][/DOUBLEPOST]Dekodery LokPilot V4 nie mają tych pinów (5 i 6) wykorzystanych, stąd moje pytanie, chyba, że ta komunikacja będzie się odbywała jeszcze inaczej ?

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
851 8 0
Poczytałem i wydaje mi się że znalazłem odpowiedź na Twoje pytanie (o LokPilot v4 MTC21). Sprawa jest lekko zagmatwana, ale do ogarnięcia.
Jestem zarejestrowany na ESU Forum. Tu znalazłem takie coś:

Pytanie:
"Hi
Are there lotpads foreseen on a lok pilot 54611(8-polig) to make a connection for a susi device ?
Greetings,
Alidor

Odpowiedź:
Hi Henk,
not recommended, soldering directly onto the decoder.
All this is at your own risk!

But if you can identify the 21 MTC positions on your decoder (may not be possible in all series)
here is a list: (the colors are the SuSi colors for their wires, NOT for the decoder)
Pin 20 = decoder Ground GND Black for SuSi
Pin 16 = decoder + Plus Red for SuSi
Pin 5 = SuSi after setting that Blue for SuSi
Pin 6 = SuSi after setting that Grey for SuSi

Pin 5 and 6 are listed as N.C., not connected, AUX 3 and AUX 4. But if you check the manual (V7), and look for the Sinus settings, you will find the correct settings. It is para. 11.5.

CV 31 should contain 16, CV 32 should be set to 2, otherwise you will change other area's!
CV 266, CV 282, CV 298 and CV 314 should all be set to 48.
Also SuSi should be activated, by setting bit 3 in CV 124. That would put its value at (default) 20 + 8 = 28.

If the amount of power needed is small, no extra capacitor is needed, otherwise check the manual again.

Again, all this at your own risk!

Lots of luck,
HermanB "

Reasumując - jest to info jak aktywować wyjścia 5 i 6 w LokPilot v4 jako SUSI! Najprawdopodobniej ten tajemniczy interefejs ZBCLK i ZBDAT (Zug Bus (Train Bus) Clock i Zug Bus(Train Bus) DATA) to nic innego jak właśnie SUSI. Te same sygnały są na pinach 3 i 4 w złączu Plux16 dekoderów ESU. Według specyfikacji NMRA RECOMMENDED PRACTICES to te własnie piny w Plux16 opisane są nie inaczej jak właśnie Train Bus Clock i Train Bus DATA, a w ZIMO jako SUSI. Zarówno w MTC21 jak i w Plux16 są to sygnały transmisyjne - i w ESU jak i w ZIMO. Skoro ESU pozwala je aktywować jako SUSI (nawet w LokPilot!) to nie sądzę że mamy do czynienia z innymi protokołami w ESU i ZIMO.
Aktywowanie wyjść 5 i 6 w LokPilot v4 jest opisane w rozdziale 11.5 instrukcji (ang. v6 a niemiecka v7 - sprawdzone) jak i powyżej w odpowiedzi z Forum ESU. Czy trzeba coś lutować - tego nie wiem. Programowo jest to możliwe do uzyskania.
Sądzę że ESU LokPilot v4 MTC21 po drobnych korektach można zastosować, a jestem niemal pewien że dekodery ZIMO również. Jak jest naprawdę - liczę na odpowiedź Leszka.
Pozdrawiam

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Tylko, że to właśnie chodziło o to, że to miał być jakiś interface typowy dla ESU a nie SUSI. Gdyby to było SUSI, to będzie też działać z Zimo. Poza tym była też dyskusja że nie można zastosować interfejsu PluX, bo tam nie ma takich sygnałów, a przecież SUSI jest na PluXie dostępne.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.574 16 0
Na chłopski rozum: czyli nie dostanę dekodera jazdy + oświetlenia do tego modelu, tylko muszę pakować się w dekoder dźwięku, który na chwilę obecną mnie kompletnie nie interesuje?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
72 1 0
Znalazłem w gąszczu spamu:

Gniazdo bedzie jednak MTC21. PluX22 nie ma jak komunikowac bezposrednio z I/0 chipem na plytce, trzeba by to robic przez SUSI, co powoduje wiecej elementow elektronicznych na plytce. Pozatym wtedy nie dalo by sie loka latwo programowac w programatorze, bo osobne elementy SUSI musialy by byc programowane przes CVki SUSI. Dekoderow MTC21 jest masa, ESU i ZIMO je maja, i pozatym gabaryty MTC21 za zgrabniesze niz PluX22. Po dokladnej analizie faktow nie widze powodu aby uzywac PluX22. Wiecej problemow z tym niz zysku.
Jest protokól ktory bezposrednio komunkuje miedzy dekoderem i chipem I/O. Ten Chip zalatwia wrzystkie funkcie, jakie sa potrzebne na swiatla. Poniewasz ta lokomotywa jest tez przeznaczona na niemiecki rynek, a tu wiele jest klientów co maja system Märklina, Decoder powinien tez rozumiec protokol MFX. Bo aby zmienic model z DC na AC tzreba tylko kupic lyzwe, przykrecic do wozka, zamontowac decoder, przelaczyc na plytce z DC na AC i gotowe. Nie bede sie babral modele DC I AC. Jeden model przystosowany dla wrzystkich.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
851 8 0
Śmiem wątpić w te tajemnicze protokoły typowe dla ESU. Chyba, że to zmodyfikowany, dedykowany dekoder dla tego projektu.
Zug Bus (pin 5 i 6) pojawia się w specyfikacjach standardów złącz np. Plux, a nie tylko w dokumentacji ESU. Jak będzie - zobaczymy. Jeśli nie uda się z ZIMO to dekoder jazdy ESU (typowy/seryjny) powinien posiadać takie możliwości.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.811 62 3
Sory, ale nie śledziłem chwilowo wątku. Na pokładzie EU07 jest zabudowany rozwinięty układ I/O Chip, jaki można również nabyć jako element dodatkowy od ESU. Moduł ten komunikuje się (z tego co się orientuję), tylko z dekoderami ESU, nie tylko dźwiękowymi, natomiast ze złączem MTC21. Po włożeniu dekodera V4.0 w gniazdo Chip automatycznie rozpoznaje dekoder i jakby to nazwać, rozszerza jego ilość wyjść funkcyjnych. Więc nie ma konieczności nabywania dekodera dźwiękowego jeśli komuś taka opcja nie pasuje, a chciałby mieć wszystkie światełka E1. Dekodery jazdy, które będzie można nabyć u mnie, będą tak ustawione, by od włożenia wykorzystać wszystkie funkcje modelu.
Natomiast fakt fabrycznej zabudowy głośnika w modelu, oraz atrakcyjna cena dedykowanego do tej lokomotywy dekodera bardzo zachęca do zakupu dekodera dźwiękowego.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.574 16 0
Natomiast fakt fabrycznej zabudowy głośnika w modelu, oraz atrakcyjna cena dedykowanego do tej lokomotywy dekodera bardzo zachęca do zakupu dekodera dźwiękowego.
Mnie najbardziej zachęci jakiś porządny film z takimi dźwiękami, bo szczerze na chwilę obecną jestem rozczarowany.
Nie oczekuję nie wiadomo jak niesamowitej jakości, ale na chwilę obecną nie rozpoznałem w tych dźwiękach EU07.

Daniel

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jędruś to jak go wpakujesz do tej siódemki, to stawiam ci wielką flachę :) Będzie ładnie widać te płytki, dekodery w tych przeźroczystych siódemkach :p 152 strony opisu czegoś czego nie ma.Bracia Grimm takiej fantazji nawet nie mieli :)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.