• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.805 112 11
Bylem w Rybniku i bralem model do reki. Oprucz zlego materialu uzytego na rame pantografu (co juz bylo omowione), wypadalo by zaczac produkcje. Model prezentuje sie zadowalajaco, Panowie trzeba po prostu zaczac produkcje i sprzedaz. Inne duperele, takie jak podswietlany pulpit to sobie i tak najbardziej wytrwali milosnicy zamontuja. Wiekszosc z nas po prostu czeka juz na model do kupna.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Panowie trzeba po prostu zaczac produkcje i sprzedaz. Inne duperele, takie jak podswietlany pulpit to sobie i tak najbardziej wytrwali milosnicy zamontuja. Wiekszosc z nas po prostu czeka juz na model do kupna.
Nie można tego było lepiej ująć - fajerwerki mogą trafić do kolejnych wersji - coś jak Schlesienmodelle Engineering Edition.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
A czy my się nazywamy Brawa, Roco czy Fleischmann? Nie, tak więc nigdzie nie jest powiedziane że musimy robić wszystko jak oni.
A konsultacje błędem nie były, skoro przyczyniły się do poprawienia modelu. Klienci też są autorytetem, bo to oni będą model kupować i narzekać że to jest złe i tamto, więc niech na etapie projektu wyłapią co im się nie podoba.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
A czy my się nazywamy Brawa, Roco czy Fleischmann? Nie, tak więc nigdzie nie jest powiedziane że musimy robić wszystko jak oni.
A konsultacje błędem nie były, skoro przyczyniły się do poprawienia modelu. Klienci też są autorytetem, bo to oni będą model kupować i narzekać że to jest złe i tamto, więc niech na etapie projektu wyłapią co im się nie podoba.
Nie nie nazywacie się - ale lepiej równać do tych co w tym biznesie zjedli zęby. Można być oryginalnym, ale to nie to samo co być skutecznym/osiągajacym sukces. Tak by za kilka lat nie mówiono ze smutkiem była taka firma Schlesienmodelle i miała super produkt, ale sprzedaż była słaba i to był ich pierwszy i ostatni produkt. Znasz firmę Bohemia? Też mieli super produkty które na aukcjach ebay.de osiągają obecnie ogromne ceny - cóż z tego, firmy już niema.

Klienci to autorytet w kwestii tego co chcą kupić. Ale jak ma być wykonany model, to już nie klienci a eksperci lepiej określą. I to nie klienci wyłapią co jest nie tak przy modelu a właśnie eksperci którzy dostaną w swoje ręce próbne wypusty i określą co trzeba poprawić.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Dobra, z mojej strony koniec tej dyskusji, bo po pierwsze piszesz o modelu jakiego na rynku nie ma, więc i wyniku naszej pracy teraz ocenić się nie da, a po drugie oceniasz pewne sprawy nie wiedząc jak jest dokładnie. A ja nie mam zamiaru tych kwestii dokładnie przedstawiać, bo wątek nie temu służy bym tłumaczył co, kto i jak robi u nas i dla nas. Już jeden "sympatyk" tu był co takie rzeczy chciał wiedzieć.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Dobra, z mojej strony koniec tej dyskusji, bo po pierwsze piszesz o modelu jakiego na rynku nie ma, więc i wyniku naszej pracy teraz ocenić się nie da, a po drugie oceniasz pewne sprawy nie wiedząc jak jest dokładnie. A ja nie mam zamiaru tych kwestii dokładnie przedstawiać, bo wątek nie temu służy bym tłumaczył co, kto i jak robi u nas i dla nas. Już jeden "sympatyk" tu był co takie rzeczy chciał wiedzieć.
I bardzo dobrze. Ja tego wcale nie chcę wiedzieć, mnie interesuje gotowy model w sklepie, zrobiony tak, że chcę go kupić. A nie czytanie co forumowy celebryta CoCu napisał (niestety tak odbieram Twoją działalność, podczas gdy Robert konsekwentnie w ciszy rozwija model/serię modeli).

Takie projekty lubią ciszę, można wrzucić dla podgrzania atmosfery zdjęcia prototypu, ale nie uprawiać takiej publicystki. Jeśli potrafisz się powstrzymać od takiej pisaniny jak przez ostatnie dziesiąt stron będzie to tylko dobre dla modelu. Użytkownicy forum sami się nakręcą i to skuteczniej :D

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
I tego się trzymaj. (y)
CoCu zły, Robercik dobry. Ale innym razem Robert był zły, jak coś tam kiedyś pisał. Dziecinada. :) Nie Tobie jednemu nie pasuję na tym forum i nie od dziś wiem że chciałeś się mnie stąd pozbyć. Przyzwyczaiłem się że mam "sympatyków".

Ale bycie celebrytą ma zalety! Nie dalej jak wczoraj dzwoniono do mnie z tefałenu że widzą mnie w 56 edycji "Tańca z gwiazdami". Teraz dopiero chodzę dumny jak paw.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
I tego się trzymaj. (y)
CoCu zły, Robercik dobry. Ale innym razem Robert był zły, jak coś tam kiedyś pisał. Dziecinada. :) Nie Tobie jednemu nie pasuję na tym forum i nie od dziś wiem że chciałeś się mnie stąd pozbyć. Przyzwyczaiłem się że mam "sympatyków".

Ale bycie celebrytą ma zalety! Nie dalej jak wczoraj dzwoniono do mnie z tefałenu że widzą mnie w 56 edycji "Tańca z gwiazdami". Teraz dopiero chodzę dumny jak paw.
CoCu - chyba masz manie wielkości - gdybyś mnie nie pasował na tym forum to już by Cię tu dawno nie było, więc sobie nie pochlebiaj (chyba masz złych informatorów, że chcę się Ciebie pozbyć). Miałeś już nie pisać ale jak widać masz problem by się powstrzymać (wydzielę potem tą dyskusję na bocznicę, ale niech tu jeszcze chwilę powisi). Nie wiem kto krytykował Roberta, ale jak widać przyjął do siebie krytykę. Ty zaś masz cały czas potrzebę by pisać, pisać, pisać. Bo inaczej zapomną o CoCu i co to będzie?

Ale ad rem. Gdybym wam źle życzył, to siedziałbym cicho jak mysz pod miotłą i miał nadzieję, że się wam nie uda, a nie udzielał rad jak nie popełnić błędów i odnieść sukces.

PIKOL

Ostrzeżony
Reakcje
0 0 0
CoCu - gdybyś mnie nie pasował na tym forum to już by Cię tu dawno nie było.
Przykre ale odsłaniające całe złe "podwaliny"tego forum.
Forum jest po to żeby byli tu wszyscy i ci pasujący i ci nie pasujący .
A ogólnie CoCu ma rację, że chce wypuścić model prawie idealny a nie gniota którego będzie później poprawiał (lub co gorsze użytkownik będzie sobie sam poprawiał).

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
A ogólnie CoCu ma rację, że chce wypuścić model prawie idealny a nie gniota którego będzie później poprawiał (lub co gorsze użytkownik będzie sobie sam poprawiał).
A czy zauważyłeś, bym kogoś usunął z forum, że piszesz o złych podwalinach forum? Po prostu gdybym był złym adminem to usunięcie użytkownika byłoby bułką z masłem. Zauważ, że jak na fora to mamy tutaj ogromny pluralizm wypowiedzi i żeby ktoś dostał bana to musi zachowywać się z takim brakiem kultury, że przekracza to wszelkie normy zachowania publicznego. Zauważ, że poza największymi trollami nikt nie dostał bana na forum.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
OK , jednak słowo "pasował" jest dla mnie mało przystające Adminowi i to nakręciło mnie do wypowiedzi .
Admin też człowiek i można mu nie pasować, poza tym ja tylko cytowałem CoCu - to on napisał, że nie pasuje :) A z drugiej strony, nie warto pochopnie wydawać opinii kolego PIKOL :gwizd:

Ostatnio edytowane:

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
To czy bedzie prawie idealny to sie okaze, ale zycze wam tego i nastepnych projektow.[DOUBLEPOST=1410188971][/DOUBLEPOST]
A czy zauważyłeś, bym kogoś usunął z forum, że piszesz o złych podwalinach forum? Po prostu gdybym był złym adminem to usunięcie użytkownika byłoby bułką z masłem. Zauważ, że jak na fora to mamy tutaj ogromny pluralizm wypowiedzi i żeby ktoś dostał bana to musi zachowywać się z takim brakiem kultury, że przekracza to wszelkie normy zachowania publicznego. Zauważ, że poza największymi trollami nikt nie dostał bana na forum.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 15 4
Pozwolę wtrącić także swoje sugestie do strategii markjetingowej firmy. Jak wiadomo, każdy sukces ma inną genezę. Nie ma jednej recepty na sukces. Kto wie, może wielkie firmy, typu Roco i PIKO pozwolą sobie w przyszłości na takie konsultacje? Przecież SK_Model jest ambasadorem w PIKO. Sami z siebie nie pojechaliby do PIKO z prośbą o SM42, skądś tą informacje o zapotrzebowaniu zaczerpnęli. Oni posłuchali WAS!

Gromkie brawa należą się odważnym Irkowi i Robertowi,ze wyszli na przeciw wszechobecnemu panującemu myśleniu,że polak nie ma prawa w tych czasach tworzyć swoich produktów, bo pierwszeństwo mają zachodni producenci...

Słowa potępienia należą się tym, którzy z pasją usiłowali stłumić każdy konstruktywny zamysł chłopaków, bez nich nie mielibyśmy modeli!

Sam mam rozpisany projekt na model i doskonale wiem, co to znaczy konstruktywna krytyka ludzi przychylnych - to jest złoto!

Pamiętajcie - myślenie pozytywne nieomylnie prowadzi do sukcesu!

Ostatnio edytowane:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Pozwolę wtrącić także swoje sugestie do strategii markjetingowej firmy. Jak wiadomo, każdy sukces ma inną genezę. Nie ma jednej recepty na sukces. Kto wie, może wielkie firmy, typu Roco i PIKO pozwolą sobie w przyszłości na takie konsultacje? Przecież SK_Model jest ambasadorem w PIKO. Sami z siebie nie pojechaliby do PIKO z prośbą o SM42, skądś tą informacje o zapotrzebowaniu zaczerpnęli. Oni posłuchali WAS!

Gromkie brawa należą się odważnym Irkowi i Robertowi,ze wyszli na przeciw wszechobecnemu panującemu myśleniu,że polak nie ma prawa w tych czasach tworzyć swoich produktów, bo pierwszeństwo mają zachodni producenci...

Słowa potępienia należą się tym, którzy z pasją usiłowali stłumić każdy konstruktywny zamysł chłopaków, bez nich nie mielibyśmy modeli!

Sam mam rozpisany projekt na model i doskonale wiem, co to znaczy konstruktywna krytyka ludzi przychylnych - to jest złoto!
Kolego czacza SK Model mogło posluchać, że jest zapotrzebowanie na SM42 ale nie konsultowało co i jak ma zrobić, tylko zatrudniło ekspertów którzy się tym zajęli. To po pierwsze.

Schlesienmodelle na razie nie wypuściło modeli więc na razie ich nie mamy. To po drugie.

Ty masz projekt kombajnu który chcesz zrobić, a nie słuchasz tego co pisali Ci ludzie na forum, na jaki model jest największy popyt. To po trzecie.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 15 4
Kolego czacza SK Model mogło posluchać, że jest zapotrzebowanie na SM42 ale nie konsultowało co i jak ma zrobić, tylko zatrudniło ekspertów którzy się tym zajęli. To po pierwsze.

Schlesienmodelle na razie nie wypuściło modeli więc na razie ich nie mamy. To po drugie.

Ty masz projekt kombajnu który chcesz zrobić, a nie słuchasz tego co pisali Ci ludzie na forum, na jaki model jest największy popyt. To po trzecie.
Nie ważne, w jakim stopniu posłuchało SK-Model, ważne,że posłuchało - to już jest sukces. Każdy ma swoja metodykę działania w realizacji celu! Schlesienmodelle wyprodukowało już prototypy i wybrane osoby miały szczęście je namacalnie ocenić i wskazać swoje sugestie - co jest wartościową informacją dla producenta.

Nie ma przesłanek, że nikogo nie posłuchałem. Niebawem chce rozmawiać z producentem i tam podejmiemy dalsze decyzje dotyczące projektu z uwzględniem forumowych sugestii,ale to nie wątek w tym temacie. ;)

Także Panie administratorze, między racją a prawdą jest orgomna różnica! ;)

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
SK Model [...] zatrudniło ekspertów którzy się tym zajęli
I przez kilka lat powstawania tego modelu żaden z tych ekspertów nie wyłapał że wózek z obu stron powinien wyglądać inaczej? Chyba że to celowe działanie w celu obniżenia kosztów, ale wtedy należało nie odwzorowywać pewnych detali, jakie z każdej strony wózka są w innym miejscu, a jakie bez straty dla modelu można było pominąć. A zatem nie było tam ekspertów, czy też stawia powyższa sytuacja ich w złym świetle? Z całym szacunkiem dla ich pracy.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Nie rozumiem jak można kupić model, tylko dlatego że ukazał się jako pierwszy. Już nie macie nic z cierpliwości? Czy tak trudno jest zaczekać np. te 2 tyg więcej i porównać jak oba modele będą już gotowe?
Tych siódemek będzie na naszym rynku sporo i nie sądzę, by od razu wyprzedawały się na pniu.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
I przez kilka lat powstawania tego modelu żaden z tych ekspertów nie wyłapał że wózek z obu stron powinien wyglądać inaczej? Chyba że to celowe działanie w celu obniżenia kosztów, ale wtedy należało nie odwzorowywać pewnych detali, jakie z każdej strony wózka są w innym miejscu, a jakie bez straty dla modelu można było pominąć. A zatem nie było tam ekspertów, czy też stawia powyższa sytuacja ich w złym świetle? Z całym szacunkiem dla ich pracy.
Wiesz CoCu co świadczy o profesjonalizmie producenta? Nie wypowiada się, źle o konkurencji. Dopóki byłeś klientem firmy SK Model, Roco czy ACME - możesz im wytykać wady. Teraz jako pracownik/współpracownik konkurencji nie wypada Ci tego robić, ale to Twoja sprawa.

Poza tym zastanów się nad jedną rzeczą - może w waszym modelu EU07 są błędy (być może nawet ktoś je tam już nawet znalazł) o których nikt wam nie powiedział. I jak model pojawi się w sprzedaży ktoś wam te błędy wytknie, wiesz jaki będzie finał? Ja się tylko domyślam.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.