• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Nie rozumiem jak można kupić model, tylko dlatego że ukazał się jako pierwszy. Już nie macie nic z cierpliwości? Czy tak trudno jest zaczekać np. te 2 tyg więcej i porównać jak oba modele będą już gotowe?
Tych siódemek będzie na naszym rynku sporo i nie sądzę, by od razu wyprzedawały się na pniu.
Kolego Darkman, a skąd wiesz, że model SM wyjdzie dwa tygodnie później? Już raz obiecali datę premiery, a teraz nie wiadomo kiedy będzie. Poza tym większość klientów to taki typ, który przyjdzie obejrzy model spodoba im się i go kupią. Mimo, że inny model ma być lepszy. Już Kopernik odkrył, że pieniądz lepszy wypiera gorszy. Tak samo jest niestety na rynku. Dobry chleb jest droższy więc ludzie kupują tańszy (dlatego upadają małe piekarnie), dobra wędlina musi kosztować i jest wypierana przez wysokowydajne mięso z wodą. To samo jest niestety na rynku modelarskim. Wszyscy czekali na Bipa i spekulowano, że nie da się kupić bo 500 sztuk to za mało. Do tej pory można kupić ten zestaw wagonów. Był szał na Pt31 od Brawy, pamiętasz ile się to sprzedawało? A teraz będzie dwa konkurencyjne modele EU07 (z tym, że jeden będzie tańszy o ponad 100 zł).

Ten rynek to to pieniądze które uda się zaoszczędzić na codziennych wydatkach. Pytanie brzmi ile przeciętny modelarz może przeznaczyć na hobby miesięcznie. Odpowiedź na to pytanie pokaże kto sprzeda więcej modeli. Oj będzie się działo.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.308 16 0
Nie rozumiem jak można kupić model, tylko dlatego że ukazał się jako pierwszy. Już nie macie nic z cierpliwości?
Kolega chyba nie wie co się działo przy premierze SM42. Przed premierą nie była już praktycznie nigdzie dostępna w sklepach.
Może malowanie PKP Cargo nie jest tak popularne jak zielone klasyczne, ale jednak jest bo to epoka współczesna.
SM42 w malowaniu PKP Cargo na dzień dzisiejszy ma niezły popyt. Ja sam na maila dostałem kilkanaście propozycji z pytaniem o odsprzedaż swojego egzemplarza.
Ludzie chcą kupić wcześniej. I wcale się im nie dziwie... To przecież EU07.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Wiesz CoCu co świadczy o profesjonalizmie producenta? Nie wypowiada się, źle o konkurencji. Dopóki byłeś klientem firmy SK Model, Roco czy ACME - możesz im wytykać wady. Teraz jako pracownik/współpracownik konkurencji nie wypada Ci tego robić, ale to Twoja sprawa.
Błąd. To o czym piszę wiadomo już od dawna, bo model nie od wczoraj jest na rynku. A zatem nie zdradzam żadnych tajemnic ani też niczego nie wytykam. Bo to nic nowego. :) Poza tym, model SM42 chwaliłem wielokrotnie i chwalę nadal, tylko zastanawiam się czemu puszczono kilka oczywistych błędów. Ale Ty widzę że za wszelką cenę chcesz znaleźć coś złego w moich działaniach i intencjach.
może w waszym modelu EU07 są błędy (być może nawet ktoś je tam już nawet znalazł) o których nikt wam nie powiedział. I jak model pojawi się w sprzedaży ktoś wam te błędy wytknie, wiesz jaki będzie finał?
Pisałeś już o tym. Oczywiście że w naszym modelu są błędy. Każdy model ma. I nigdy nie twierdziłem że jest inaczej.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Błąd. To o czym piszę wiadomo już od dawna, bo model nie od wczoraj jest na rynku. A zatem nie zdradzam żadnych tajemnic ani też niczego nie wytykam. Bo to nic nowego. :) Poza tym, model SM42 chwaliłem wielokrotnie i chwalę nadal, tylko zastanawiam się czemu puszczono kilka oczywistych błędów. Ale Ty widzę że za wszelką cenę chcesz znaleźć coś złego w moich działaniach i intencjach.
Nie chcę nic znaleźć, tylko Ci tłumaczę, że teraz nie przystoi Ci coś co mogłeś robić wcześniej, nawet jeśli już wcześniej to wyciągałeś.

Pisałeś już o tym. Oczywiście że w naszym modelu są błędy. Każdy model ma. I nigdy nie twierdziłem że jest inaczej.
I to jest oczywiste, że może mieć - tylko przez konsultacje społeczne bardzo sobie ograniczyliście wyrozumiałość na takie błędy.

Z mojej strony EOT.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.043 129 22
Ale jednocześnie przytyk:
nawet jeśli już wcześniej to wyciągałeś
Akurat wyobraź sobie że tego nie "wyciągałem" wcześniej, a nawet gdybym to zrobił, to wtedy gdy model SM42 wyszedł nie miałem z firmą Schlesienmodelle nic wspólnego, więc trudno byłoby traktować to teraz jako wytykanie błędów konkurencji.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Kolego Darkman, a skąd wiesz, że model SM wyjdzie dwa tygodnie później?
Dwa tyg podałem jako przykład i nigdzie nie napisałem która będzie pierwsza SM czy PIKO

Kolega chyba nie wie co się działo przy premierze SM42
No cóż, teraz jest z goła odmienna sytuacja. Dla mnie nawet nie ma sensu tego porównywać (sam wiesz dlaczego)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Przykre ale odsłaniające całe złe "podwaliny"tego forum.
Forum jest po to żeby byli tu wszyscy i ci pasujący i ci nie pasujący .
A ogólnie CoCu ma rację, że chce wypuścić model prawie idealny a nie gniota którego będzie później poprawiał (lub co gorsze użytkownik będzie sobie sam poprawiał).
Wiem co masz na myśli, ale mówisz jak byś nie miał pojęcia o rynku. Nie widzisz co złego się dzieje? Atmosfera się podkręca, zaczynają się coraz to nowe rozmowy (konsultacje z forum) o szczegółach EU07 z SM, premiera się odciąga, a PIKO w ciszy czyta to wszystko i wszystkich was zaskoczy dzieciaki.... wygra jak zawsze pierwszy na mecie... i nie pomogą otwierane drzwi, podświetlana kabina czy zamontowany głośnik bo kasa od napalonych poleci do modelu z PIKO, ciułaczy takich jak ja i wielu z nas, którzy odkładają jak mogą każdy grosz i myślą zasadami, że zawsze to 150 taniej, głośnik sobie kiedyś dokupią, dekoder też, a kabinę kiedyś podświetlą - że tak powiem dociułają do ful opcji ratami.

Ja jak na razie widzę perfekcyjne podejście ze strony PIKO. Artykuł p. Krzysztofa Koja w Świecie Kolei, który zdradza wiele ciekawych szczegółów (nawet bez zdjęć modelu) podgrzewa atmosferę - a cała para idzie w pracę nad modelem, a nie w klepanie klawiszy na forum. Nie bez znaczenia jest także to, że udział w pracach nad modelem PIKO ma znany autorytet z forum. Model na pewno nie będzie słaby.
Poza tym zadziałać może też psychologia wielu z nas i myślenie w stylu - skoro mam stonkę z PIKO z serii EXPERT i jest fajna to i dokupię sobie EU07 (także z serii EXPERT) --- od tego samego producenta i stworzoną z udziałem tego samego autorytetu - i też będę zadowolony.

Nie chcę być tendencyjny, ale gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść...

Ostatnio edytowane:

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
corwin nie rozumiem za bardzo dlaczego tak atakujesz Cocu
osobiście też mnie wkurza że chłopaki zamiast zająć się robotą pieprzą na forum ale
zarzucasz że nie przystoi mu wytykanie błędów bo zmieniło się jego położenie
może i nie przystoi i tu raczej się z Tobą zgadzam ale
chłopak się broni skoro jest atakowany i to przez Ciebie i
tu też można by powiedzieć że Tobie jako jak by nie patrzeć najwyższej władzy na forum również nie przystoi to co robisz
czyli za wszelką cenę chcesz udowodnić w sumie nie wiadomo co
publicznie starasz się ośmieszyć Cocu tym samym firmę
skoro jesteś tu prawie władzą absolutną i faktycznie zależy Ci na forum, jego zawartości, poziomie i jakości prowadzonych rozmów to udzielaj dalej rad ale na PW, nie publicznie
bo wierz mi mimo że w niektórych kwestiach z Tobą się zgadzam to i tak pozostaje nie smak że za wszelką cenę starasz pokazać swoje racje co Tobie z racji rangi również nie przystoi

to tyle ode mnie

a Ty Cocu posłuchaj faktycznie już tego co nie raz było napisane
olej spamerów, hejterów i innej maści plotkarzy i zajmij się robotą
niech piszą co chcą a Ty rób model
pamiętaj że każda odpowiedź to dla nich kolejna pożywka do dalszego spamowania

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.244 52 6
Kolego zdeniu, czyli co? corwin nie może sie tu udzielac twoim zdaniem? Na PW tylko ! A to ci ciekawostka. Swoją drogą nie widzę tu żadnych ataków a trzeźwą ocenę sytuacji. Nawet jeśli subiektywną. Słów takich jak atak czy publiczne ośmieszanie zdecydowanie nadużywasz. Zauważ że przedłużające się oczekiwanie na model w połaczeniu z tonami słów wypisanych tutaj może potencjalnych nabywców zniecierpliwić.
EOT

DBahn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panie Irku, to czy dobrze zrobiliście tworząc zakrojone na taką skalę konsultacje społeczne tego nie wiem. Ja jestem bardzo Wam wdzięczny za podjęcie się tego poważnego wyzwania, jakże nowego i ryzykownego dla Was. Jednakże konsultacje odnośnie modelu to jedno, a utarczki na to takim sobie poziomie to drugie. Musi Pan mieć świadomość, że jest Pan przedstawicielem firmy modelarskiej i nie wszystko to co wypadało wcześniej Cocu wypada teraz Panu Ireneuszowi.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.787 40 1
Ja jak na razie widzę perfekcyjne podejście ze strony PIKO. Artykuł p. Krzysztofa Koja w Świecie Kolei, który zdradza wiele ciekawych szczegółów (nawet bez zdjęć modelu) podgrzewa atmosferę - a cała para idzie w pracę nad modelem, a nie w klepanie klawiszy na forum....
a Ty Cocu posłuchaj faktycznie już tego co nie raz było napisane
olej spamerów, hejterów i innej maści plotkarzy i zajmij się robotą niech piszą co chcą a Ty rób model
pamiętaj że każda odpowiedź to dla nich kolejna pożywka do dalszego spamowania
Heloł :) A czy nie jest tak, że ten model się już robi? Przecież wszystko musi trwać! SM (ku mojej rozpaczy) zleciłoo jakąś poprawkę, przez co wszystko się opóźniło. Teraz więc Irek, gospodarz wątku, "klepie sobie w klawiaturę " w oczekiwaniu na docelowy model!! :) Może to miło, że koresponduje? Co do decyzji o odroczeniu, to nie wiem. Mnie też się wydaje, że Koledzy Corwin i Jafrap mają rację - kto pierwszy ten lepszy, ale....... A co jeżeli wykryty błąd okazał się kluczowy dla dalszej produkcji czy sprzedaży? Tego się nie dowiemy....

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Moze chinczyki zastrajkowali z powodu tylu przeróbek,a tak najlepiej to ten Watek zamknac (bo tu nic, tylko pier....nie o dupie marynie) i czekac az sie Model pojawi w sklepach!
Kolega ma racje ja już omijam szerokim łukiem ten wątek. To już dawno powinno być zamkniete. Model sie wkrótce ukaże, więc go wtedy ocenimy i albo firma przetrwa, albo sie wyłoży. Oczywiście zyczę sukcesu i dalszych projektów polskich lokomotyw i WAGONÓW bo ich jest mało.

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Irek Robert naprawdę z całym szacunkiem dla Waszego zaangażowania w powstanie modelu Muszę wrócić do naszej Rozmowy w Lipsku gdzie Robert sam powiedział ze nie jest łatwo z konkurencją i musi działać pod dużą presją, ale to, co robicie teraz to nic innego jak robienie sobie samemu„pod górkę” a i niezamierzone informowanie konkurencji o postępie prac nad waszym modelem. Dlatego się powtórzę podawajcie takie informacje, które są naprawdę niezbędne a resztę trzymajcie dla siebie,chociaż teraz już to nie będzie takie łatwe.
Mimo wszystko życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na gotowy model

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Nie chcę być tendencyjny, ale gdzie kucharek sześć...
...tam cycków dwanaście... nie wiem co Was tak pełnia dopadła czy co że nagle tylu ekspertów do spraw produkcji modeli się znalazło, ja czekam cierpliwie na model jeden i drugi i uważam osobiście że nie ma sensu roztrząsać metodologii wydawania modelu na forum, chłopaki pytają o zdanie i chwała im za to, skoro radzicie żeby znaleźć odpowiednie materiały i nabyć ok, ale żeby od razu takie wywody... dajcie na luz ludzie!

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.