• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Yaku

Aktywny użytkownik
Reakcje
154 1 0
Czy jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży w sklepach (internetowym i stacjonarnym) będą mieli pierwszeństwo w zakupie ci, którzy zamówili model rok temu mailem?

pkpkol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Informację skopiowałem ze strony sklepu, żeby mogli ją zobaczyć wszyscy zainteresowani, ale kiedy dokładnie będzie można zamawiać to trzeba już się zapytać kogoś ze sklepu - ale jest napisane, że już w tym tygodniu.

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.674 2 0
Wózki od Schlesienmodelle są wykonane bardzo dokładnie jak na skalę HO ,super detal wygląda imponująco ,prawie jak w jedynce , gratulacje dla autorów tego pomysłu .
Będzie się trzeba sprężyc i wykonać EU07 ET41w jedynce .

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 17 3
Schlesienmodelle wykonało kawał dobrej roboty. Ciekaw jestem czy podejmą się roboty modeli ST43, SU45, SP45, SU46, ST45, ST46, ET22, EP09 cz EU07A.
Schlesienmodelle z tego co wiem bardzo fajnie wykonało przerabianie Taurusa Husarza na barwy Euro2012.
Ale to co wypuszczają na rynek przy takiej technologii wykonania i cenie, to jest warte świeczki.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Cocu, ten od dołu to Tolo, prawda? Nie mówię że są identyczne. Chodziło mi raczej że są porównywalne jakościowo.
tak na oko biorąc to chyba nie są porównywalne, jeden z nich ewidentnie bije po oczach swoimi szczegółami, jest taki filigranowy - po prostu cudny

brawo Panowie za naprawdę powalający wózeczek ( i nie tylko)

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.266 39 1
Schlesienmodelle wykonało kawał dobrej roboty. Ciekaw jestem czy podejmą się roboty modeli ST43, SU45, SP45, SU46, ST45, ST46, ET22, EP09 cz EU07A.
Schlesienmodelle z tego co wiem bardzo fajnie wykonało przerabianie Taurusa Husarza na barwy Euro2012.
Ale to co wypuszczają na rynek przy takiej technologii wykonania i cenie, to jest warte świeczki.
a SM30 to kiedy będzie ?

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 201 22
Okej, mam troszkę czasu, to postaram się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania i "zarzuty". :) Ale będę leciał po kolei stronami w tym wątku, w miarę dostępnego czasu. Zaczynam od strony numer 60, na której pojawiły się pierwsze wpisy po prezentacji modelu.

strona 60
Z innych uwag - brakuje numerów katalogowych modeli oraz podanych epok modelarskich, z jakich pochodzą poszczególne malowania.
Wcześniej już trochę wyjaśniałem, teraz uzupełnię. Numerów katalogowych jeszcze nie ma. Co do epok to już koledzy to rozgryźli, czyli numery 400 i 424 to epoka IV, a reszta to V (wedle nieoficjalnej normy, niektóre z nich to już epoka IV).

strona 61
Jakie wrażenia z jazd ?
Jak ktoś już ukazał na filmie - model liczy podkłady. A to tylko prototyp i nie byłoby dziwne gdyby tego nie robił. Podczas jazd występuje zaś problem ze zbyt wysokimi obrzeżami, ale zostanie to poprawione.
Nie chce marudzić, ale wydaje mi się, że trochę za wysoko osadzona jest?
Zgadza się, jest za wysoko. W modelach prototypowych popełniono błąd (uproszczenie w montażu elementów wewnątrz) i stąd ten problem. Problem wykryty i zanalizowany już. Przede mną stoi model z budą już prawidłowo osadzoną. Leszku, to nie to co myślałeś.
Bo rzuca mi się w oczy duża luka pomiędzy zgarniaczem, a pudłem.
Między zgarniaczem a pudłem (a właściwie czołownicą) nie powinno w ogóle być przerwy. Sądzę, że to, co jest w modelu, to otwór na gniazdo sprzęgu, które musi mieć miejsce do wychylania się na boki.
Pomiędzy zgarniaczem a buda powinna być niewielka luka.
luka.jpg
Być może jest to miejsce na kks
Nie jest, wytłumaczenie powyżej.
A ja zwróciłem uwagę, że na pierwszy rzut oka wydaje się, że reflektory są jakoś długie, tzn. mocno wystają do przodu. Na zdjęciach oryginału długość reflektora wygląda jak mniej więcej dwa razy "długość ramki reflektora", a na fotce wydaje się, że jest więcej. Ale może to tylko wrażenie.
Raczej tylko wrażenie. Szczególnie że ktoś na imprezie powiedział że reflektory są za krótkie. :) Poniżej fotka która wyjaśni wszystko.
reflektor..jpg
Powinien być dodany drugi zgarniacz bez otworu, dla tych, którzy nie będą korzystać ze standardowego sprzęgu NEM, np. do gabloty.
Fabrycznie będą zamocowane odgarniacze z wycięciem na sprzęg modelarski, a w woreczku z częściami będą pełne odgarniacze.
czemu żólte pasy wyglądaja tak jak by były malowane od taśmy?
Bo były - to tylko prototypy.
wydaje mi się, że otwór jest niepotrzebnie tak duży poniżej gniazda.
Na zdjęciach Karol K. widać, że zgarniacze na sprzęgi są z wyrwą, więc tym bardziej ciekawi mnie skąd ta luka.
Zgadza się - to jest błąd, przeoczenie. Skupialiśmy się na odgarniaczu pełnym, Postaramy się poprawić to.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 7 0
Jak te wózki, są takie same, to proponuję nie korzystać z kompa. Zresztą jak porównywać coś co wyszło z maszyny/formy wykonanej z dokładnością do setek, z ręczną robotą Tolo? Panowie więcej powagi mniej stronnictwa w ocenie. Dbajmy o takie inicjatywy, bo inaczej zawsze będzie o 5 setek drożej, za gorsze wykonanie, nie będę wymieniał firm bo to nudne. Dbajmy o takich wytwórców, naprawdę , bo warto.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
226 19 4

My tu pierdu pierdu o EU07,a tymczasem w Piotrkowie pojawił się zielony ET22 666 (Patrz 2:30 min) ze składem wagonów krytych, zaraz po nim jechała EU07 PKP Cargo!

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
306 0 0
Warto rozważyć również pomysł stosowany z powodzeniem na przykład w juesej czyli ofertę dla "dłubaczy" w postaci modelu niemalowanego w obniżonej cenie. Wbrew pozorom jest sporo ludzi mających talent a do tego lubiących mieć indywidualne cechy swoich zabawek. To byłby fajny gest w ich kierunku.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.670 18 0
Pomysł z prezentacją modelu EU07 na imprezie modelarskiej, to bardzo dobry pomysł. W trakcie jazd po makiecie wyszły mankamenty mechaniczne, które jak wynika z rozmów z producentem zostaną (lub zostały już) poprawione. Tak że model do sprzedaży, trafi w wersji z wyeliminowanymi wadami. Cechy zewnętrzne modelu na bardzo wysokim poziomie.
Poniżej film z przejazdu modelu z nie małym składem, z którym lokomotywa nie miała żadnego problemu. Przejazd po łuku R640, tez nie sprawił jej problemu.

Miejmy nadzieję, że inni producenci też pójdą w tym kierunku i nie będziemy musieli kombinować jak wyeliminować np czkające jazdy.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
185 27 0
Przewody można przesunąć. Kwestia odpowiedniego założenia obudowy. To, że je widać, jest akurat kwestią przypadku.

W Piotrkowie byłem i model widziałem. Sprawia naprawdę porządne wrażenie, mimo że to jeszcze prototyp. Stosunek ceny do jakości jest (biorąc pod uwagę ceny potentatów rynku) całkiem przyzwoity.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.