• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.420 680 30
Właśnie wróciłem z Piotrkowa i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem modeli EU07. Oczywiście, nie ma rzeczy doskonałych, ale jeżeli seryjne modele nie będą gorsze od pokazanych prototypów, to już będzie super. Rozmawiałem z Robertem i Irkiem na temat tych nieszczęsnych zgarniaczy, na które zresztą sam jeszcze wczoraj na podstawie pierwszych zdjęć zwróciłem uwagę. Koledzy potwierdzili, że będzie to poprawione. Po pierwsze, w niektórych egzemplarzach nie są one dokładnie założone (ma być mniejsza odległość od krawędzi pudła), po drugie, wersja z otworem na sprzęg będzie miała ten otwór mniejszy, bo faktycznie jest niepotrzebnie taki duży. Będzie to miało jeszcze jedną zaletę, że będzie zapobiegało opadaniu sprzęgu (co samo w sobie też ma być skorygowane).

Porobiłem trochę fotek, ale warunki (światło) były fatalne, a nie miałem statywu. Przy zdjęciach Karola nie mam z czym się pokazać, ale może jednak kilka szczegółów, których jeszcze nie widziałem na pokazanych wcześniej fotkach, Was zainteresuje.

Pantograf

IMG_6464a.jpg

Otwarte drzwi kabiny. Otwarte drzwi są przytrzymane włożonym w nie kawałkiem rurki, bo drzwi maja sprężynkę, która je domyka.

IMG_6485a.jpg

Lampy w kabinie

IMG_6461a.jpg

Wnętrze kabiny trudno sfotografować, ale coś tam wyszło.

IMG_6498a.jpg
IMG_6500a.jpg
IMG_6502a.jpg
IMG_6503a.jpg

Ostatnio edytowane:

Wojtek`61

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 11 3
Po wczorajszym entuzjazmie, dzisiaj troszeczkę chłodniej o EU07. Co można byłoby zmienić:
1.Podstawa pantografu (rama) w modelu jest krzywa i w kolorze dachu, a powinna być czerwona
2.Izolatory w kolorze białym, nie szarym
3.Wycieraczki mogły być trochę delikatniejsze
Teraz o "nówkach" z HCP jakie pamiętam pracując w MD Łódź Olechów , dotyczy nr.400 :
1.Poręcze przy drzwiach nie były malowane, wyglądy jak stal nierdzewna
2.Numery inwentarzowe przykręcane bezpośrednio do pudła lokomotywy wykonane z aluminium
3.Gniazda sterowania w taki samym odcieniu ja "trapez" na czole
4.Wycieraczki w kolorze srebrnym
5.Kolor pudła ( z tego co pamiętam) był jednak trochę ciemniejszy.

To na razie tyle moich uwag, które może przyczynią się do jeszcze lepszego wyglądu modelu.

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Model nawet jak na prototyp prezentował się na wyciągnięcie ręki wprost fenomenalnie. Otwierane drzwi, klosze dla oświetlenia w kabinie, wszystko dopracowane w najmniejszym szczególe, i co najważniejsze Cocu opowiadający z taka pasją o modelu, to była przyjemność móc poznać i zamienić kilka zdań. Na szczęście zakończył się już etap dywagacji i domysłów na forum a zacznie się czas oczekiwania na przesyłkę.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
Po wczorajszym entuzjazmie, dzisiaj troszeczkę chłodniej o EU07. Co można byłoby zmienić:
1.Podstawa pantografu (rama) w modelu jest krzywa i w kolorze dachu, a powinna być czerwona
2.Izolatory w kolorze białym, nie szarym
3.Wycieraczki mogły być trochę delikatniejsze
Teraz o "nówkach" z HCP jakie pamiętam pracując w MD Łódź Olechów , dotyczy nr.400 :
1.Poręcze przy drzwiach nie były malowane, wyglądy jak stal nierdzewna
2.Numery inwentarzowe przykręcane bezpośrednio do pudła lokomotywy wykonane z aluminium
3.Gniazda sterowania w taki samym odcieniu ja "trapez" na czole
4.Wycieraczki w kolorze srebrnym
5.Kolor pudła ( z tego co pamiętam) był jednak trochę ciemniejszy.

To na razie tyle moich uwag, które może przyczynią się do jeszcze lepszego wyglądu modelu.
Słusznie prawisz, więc jeśli te detale nie będą zmienione, to dla purystów zawsze znajdzie się jakiś podwykonawca, który te elementy poprawi na ideał lub prawie ideał.
Na niektóre detale spokojnie można przymknąć oko lub poprawić we własnym zakresie.
Mimo wszystko trzeba przyznać, że jak na zaprezentowane prototypy, to model EU07 (różne malowania) jest wart każdych pieniędzy i bije konkurencję detalem nie tylko po oczach.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.974 263 31
To już trzecia lokomotywa wielkoseryjna , chyba się nie mylę , robi bardzo pozytywne wrażenie, gratulacje, górna półeczka .
Kolory pewnych detali ,sprawa drugoplanowa ,zaś istotne jest dopracowanie malowania, zwłaszcza łączenie kolorów ,ale to drobiazg przy takim projekcie.
Z drugiej strony zastanawia mnie fakt , oczywiście jeśli to prawda, ,ze PIKO wypuszcza ten sam typ elektrowozu, przy naszym nie za dużym rynku to lekki dysonans logistyczny , a tyle jest do wyboru............. .
Nie zbieram elektrowozów , ale ,,Szlesina,, kupię.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
A tam... Jamnika w pierwszej kolejności :)
Filmik z jazd jamnika był pokazywany na stoisku.
Z drugiej strony zastanawia mnie fakt , oczywiście jeśli to prawda, ,ze PIKO wypuszcza ten sam typ elektrowozu
Pierwszy ma być 4E

Koledzy wcześniej pokazali już w zasadzie wszystko co się dało. W takim razie mnie, pozostało dodać tylko takie zdjęcie ;)

Załączniki

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
126 0 0
Panowie pierwsze zdjecie. Czy mi sie wydaje, czy cos nie tak jest. Mam takie wrazenie ze buda jest zle nasadzona. Jakos za wysoko jest. Za duzy przeswit miedzy buda a wozkami. Przygladalem sie zdjecia i jest buda nizej. Nie ma takiego przeswitu. Troche to wyglada dziwacznie. Model ogolnie swietny.

Mawak

Aktywny użytkownik
Reakcje
65 0 0
Panowie pierwsze zdjecie. Czy mi sie wydaje, czy cos nie tak jest. Mam takie wrazenie ze buda jest zle nasadzona. Jakos za wysoko jest. Za duzy przeswit miedzy buda a wozkami. Przygladalem sie zdjecia i jest buda nizej. Nie ma takiego przeswitu. Troche to wyglada dziwacznie. Model ogolnie swietny.
Wiem ,że troszkę tego bylo ,ale...

To jeszcze będzie poprawione, pudło będzie osadzone niżej.Na razie to tylko prototypy.[DOUBLEPOST=1403348572][/DOUBLEPOST]
A tak swoją drogą piękny model za rozsądne pieniądze!Nie jestem fanem elektrowozów, ale grzechem byłoby nie mieć EU07 w swojej kolekcji :)

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
Donator forum
FREMO Polska
H0m
MSMK
Reakcje
1.088 7 0
W Piotrkowie były zapisy na EU07-443, w Poznaniu ma być EU07-400 a reszta dostępna w sklepie.
Jakoś nie wiele jest zdjęć, na których widać świecące się światła - a wyglądają cudnie:
2014-06-21-0800.jpg

Ostatnio edytowane:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.