• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
700 to golas z dekoderem ponad 1000.
Ale jest tylko taka wersja oferowana, więc nie rozumiem co znaczy golas. Jak dasz swoją sztukę do dopieszczenia tuningowcom i wyjdzie Cię 2kpln, to 1000 też będzie golasem. A najważniejsze i tak jest żeby jak największa liczba producentów robiła, modele Polskiej Kolei.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Taka fotka pojawiła się na facebook'owej stronie Schlesienmodelle:

ET41 Zapowiada się bardzo obiecująco. ciekaw jestem jak będzie wyglądać w barwach mojego przewoźnika PKP Cargo.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
strona 76

Otrzymalem na stoisku informacje, ze bede je mogl zamowic jak tylko ruszy sklep internetowy. Sklep ruszyl, licznik bije i? A moze ja czegos nie zrozumialem i cos pochrzanilem? Moze 400 bede modl zamowic w Poznaniu dopiero? A co z innymi? Rybnik?
dalej nie wiem jak i gdzie bede mógł kupić te loki.
Kolega widać nie uważnie mnie słuchał w Piotrkowie, bo tłumaczyłem to wszystkim cierpliwie. Ale inny kolega widać był bardziej uważny. :)
tyle razy już było... 400 do kupienia na Hobby w poznaniu... reszta dostępna przez podany sklep jak już odliczy do 0 i zostanie uruchomiony, a także przez rybnicki sklep Świat Modeli.
I tak właśnie będzie.
No ale to mam nadzieje że jakiś jednorazowy wybryk malarza, bo nie widzę tego za ciekawie
I tu znalazła się osoba która wie o co chodzi.
Już było to tłuczone, to jest prototyp, a to było malowane na szybko.
Dodam tylko, że może nie tyle na szybko, ile to prototyp i tu jeszcze nie wszystko było tak jak będzie później.
Kolejna prezentacja EU07 z Piotrkowa (Patrz od 4:38)
Na tej makiecie jeździł model w wersji zasilania na trzy szyny.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
352 3 4
Witam! Nie widziałem EU07 bo nie byłem w Piotrkowie, ale zobaczę sobie jutro w Iławie:D
Mam pytanie: Czy zostały podjęte decyzje o zmianie odcieni kolorów EU07-400, EU07-424, była tu mowa o tym, że są niezgodne z oryginałem. Ja ponad rok temu zamówiłem EU07-498, wiem że jej nie będzie, a w to miejsce mógłbym zamówić jeden z w/w numerów, o ile będą wyglądały jak 400 w Piotrkowie. Jeśli będą bardziej oliwkowe to odpada, bo za bardzo będą odbiegały od trapezów spotykanych w ostatnim dziesięcioleciu i wtedy pozostaje mi ICC, a wolałbym raczej zieloną bo one wyglądają najładniej.

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Witam! Nie widziałem EU07 bo nie byłem w Piotrkowie, ale zobaczę sobie jutro w Iławie:D
Mam pytanie: Czy zostały podjęte decyzje o zmianie odcieni kolorów EU07-400, EU07-424, była tu mowa o tym, że są niezgodne z oryginałem. Ja ponad rok temu zamówiłem EU07-498, wiem że jej nie będzie, a w to miejsce mógłbym zamówić jeden z w/w numerów, o ile będą wyglądały jak 400 w Piotrkowie. Jeśli będą bardziej oliwkowe to odpada, bo za bardzo będą odbiegały od trapezów spotykanych w ostatnim dziesięcioleciu i wtedy pozostaje mi ICC, a wolałbym raczej zieloną bo one wyglądają najładniej.
Wiem, że kolory mają być zmienione na zbliżone do fabrycznych. Ale nie ma się co martwić, bo to dopiero pierwsza partia zapowiedzianych malowań. Jeszcze pozostało wiele popularnych schematów do wykorzystania.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
strona 77, 78 i 79

Powinien być napis Zakład Taboru w Łodzi a nie tak jak teraz Łódź .:p
Zgadza się, zostało to już uwzględnione.
Na forum czytałem, że produkowany był przez KKEMO, a sprzedawany był przez Gecona i Tilliga.
Także i ja z tego co wiem, to chińskim producentem modeli lokomotyw 060DA była firma Kkemo. Zaś dystrybutorami byli wpierw Geconvvm, a później Tillig. I to ich nazwy były na pudełkach.
Fizycznie ST43-20 był produkowany przez Tilliga, ale sprzedawany był pod inną marką.
Wobec powyższego, to raczej nie za bardzo.
Taka fotka pojawiła się na facebook'owej stronie Schlesienmodelle:
Zobacz załącznik 210794
To na razie tylko wydruk 3D.
Potwierdzam. A zatem stwierdzenie:
To się nazywa prędkość budowy modeli:D:D
faktycznie jest żartem, ale i świadczy o tym że prace trwają. Po za tym:
To jest wątek o EU07. W wątku o ET41, to zdjęcie zamieścił sam producent.
I w związku z tym lepiej jakby w tym wątku było pisane tylko o modelu EU07. O naszym modelu ET41 jest inny wątek.
Chciałbym zapytać ile kosztuje przyjemność posiadania modelu EU07?;)
jeśli nic się nie zmieniło to cena jest 700,00 pln ( siedemset złoty polskich).:cry:
Nie, nic się nie zmieniło i nie zmieni.
700 to golas z dekoderem ponad 1000.
Czy to stanowi jakiś problem? Nowe modele Roco czy ACME to wydatek nawet czasem 900 złotych i też należy do nich dokupić dekodery. W przypadku dekodera dźwiękowego jego cena będzie bardzo atrakcyjna, niższa niż zazwyczaj kosztują dekodery dźwiękowe.
Ale jest tylko taka wersja oferowana, więc nie rozumiem co znaczy golas.
Dokładnie. Tylko wersja analogowa, czyli bez dekodera będzie obecnie oferowana.
Czy będzie on w ogólnodostępnej sprzedaży ?;)
Pisałem o tym kilka razy nie dawno, proszę się nieco cofnąć i poczytać.

Czy zostały podjęte decyzje o zmianie odcieni kolorów EU07-400, EU07-424, była tu mowa o tym, że są niezgodne z oryginałem.
Wiem, że kolory mają być zmienione na zbliżone do fabrycznych.
Na razie jeszcze nie zapadła taka decyzja. Jak pisałem wcześniej, temat ten będzie dyskutowany. A jak widać po Waszych opiniach, jednym obecne odcienie się podobają, a innym nie. :)

A co do Waszych spekulacji co powinniśmy robić dalej. Niestety, ale Wasza lista życzeń jak i rady co teraz powinno zostać zrobione niczemu nie służy. Bo robione będzie to na co mamy ochotę i co nam się podoba najbardziej. Bo praca nad takimi modelami da najlepszy efekt końcowy.

Reakcje
0 0 0
strona 77, 78 i 79

Nie, nic się nie zmieniło i nie zmieni.

A co do Waszych spekulacji co powinniśmy robić dalej. Niestety, ale Wasza lista życzeń jak i rady co teraz powinno zostać zrobione niczemu nie służy. Bo robione będzie to na co mamy ochotę i co nam się podoba najbardziej. Bo praca nad takimi modelami da najlepszy efekt końcowy.

Myślę że się zmieni na 699,99 -będzie lepiej w sklepie wyglądać. Świetna cena za takiego loka.

To co piszą ludzie od lat zbierający tabor to nie lista życzeń czy rady- a raczej zgłaszanie zapotrzebowania.

Plan wydawniczy w większości już jest znany...będą te modele lokomotyw i wagonów które nie mają odpowiednika w masówce a są bardzo popularne...czyli ET22..wszelkie mutacje siódemki- ET41, EP08 i tak dalej- oczywiście EP09 -to z elektrowozów.

Ze spalinowozów pewnie na pierwszy rzut pójdą sześcioosiowe SU45, SU46 i ekipa...

No chyba że najbardziej podoba Wam się tabor RPA...to będzie problem:ROFL: Chociaż kilka parowozów tamtych szlaków to arcydzieła myśli inżynierskiej

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Jeżeli Schlesienmodelle rozwinie skrzydła i utrzyma zapowiadany poziom cenowy, to będzie to oznaczało praktycznie koniec manufaktur produkujących przewartościowane, choć piękne modele z blaszek, żywic i innych cudów. Powiedzmy sobie szczerze. Któż kupi "wszystkomający "model za 3,5 tys, skoro za te pieniądze można będzie mieć 3 równie piękne i 'wszystkomające" modele, choć "tylko" z chińskiego plastiku.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
0 0 0
Znajdą się i tacy.

Ja do dziś jestem pod wrażeniem wyrobu EFC który widziałem u kolegi...wielokolorowej tablicy rozdzielczej, detali kabiny, systemu dźwięku i świateł, pięknego pudełka towarzyszącemu modelowi...na dobra luksusowe zawsze będzie popyt.

Ale oczywiście Schlesienmodelle musi istnieć i produkować masowo takie cuda jak zaprezentowana EU07...bo potrzebujemy bardzo tych 7-10 loków tak popularnych a tak trudnych do zdobycia na dzisiejszym rynku- pod względem ceny i dostępności

Żywicę natomiast czeka faktycznie lamus...zresztą to takie modele tworzone bardziej z pasją niż na biznes...czasem wystawiane na allegro za majątek raczej przez nabywcę niż producenta.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.566 558 30
Któż kupi "wszystkomający "model za 3,5 tys, skoro za te pieniądze można będzie mieć 3 równie piękne i 'wszystkomające" modele, choć "tylko" z chińskiego plastiku.
No, jednak chyba nie "wszystkomające". Do modeli metalowych z manufaktur wciąż trochę im będzie brakowało. Ale faktycznie, popyt na te ostatnie może spaść.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Producent podał informacje o dekoderze dźwiękowym ESU za 370zł, który będzie dostępny u Elvisa i w SM w Rybniku. Dekoder został specjalnie przygotowany dla tej lokomotywy na zamówienie firmy Schlesienmodelle.
Co nie zmienia faktu że nie jest w standardzie, ale występuje u innego dostawcy w opcji do ich wyrobu.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Co nie zmienia faktu że nie jest w standardzie, ale występuje u innego dostawcy w opcji do ich wyrobu.
Jeśli zamówisz lokomotywę z dźwiękiem w Rybniku, to będzie jak to mówisz w standardzie.
Nie będę tu opowiadał o relacjach między Robertem i mną, ale tak zdecydował. i jeśli chcesz kupić loka z dźwiękiem, to kupisz go właśnie w SM w Rybniku.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dekoder jest dedykowany konkretnie do tego modelu, sposób dystrybucji jest właśnie taki i to jedyna różnica, jak zamówisz w SM, tak jak napisał Elvis, będziesz miał gotowca. Większość firm podstawową wersją modelu ma bez dekodera. Nie widzę problemu w takim rozwiązaniu.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.