• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle EP07-412

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
Wątek otwieram z zamiarem porozmawiania o naszym nowym zakupie. Wycieczki z poprzednich wątków w stronę SM są niemile widziane. Proszę o konstruktywną rozmowę.

Panowie okazuje się że płytka modelu nie pozwala na założenie dekodera bez jego mocnej modyfikacji w zakresie programowania. „Stary” ESU który pracował poprawnie w modelu z ostatniego wypustu nie potrafi zrobić tego samego w 412. Właśnie model stoi na stanowisku do programowania i nie wyświetli sygnału Pc6 i Pc2 (w ogóle).

Z bolączek to tyle, a jak u Was?

Ostatnio edytowane:

TomaszEL

Aktywny użytkownik
Reakcje
326 1 0
o czym producent nie powiedział
Tkwi we mnie przekonanie że o tym czytałem, że taki jest mankament uproszczonego układu. Nie mam pewności ale wydaje mi się że pisał o tym Elvis.

Tomasz Lenard

Ed.
Faktem że od strony producenta informacji nie było, zresztą żadnego opisu właściwości modelu nie było.

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 12 2
No właśnie, info było na pewno na FB. Nikt bacznie obserwujący temat siudemek od SM nie powinien być zdziwiony.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
Było w poprzednim temacie, że model nie wyświetli takich sygnałów ze względu na uproszczoną płytkę.
Ze strony producenta nic. A to że ktoś gdzieś i to post factum napisał, ma małą wartość merytoryczną.

No właśnie, info było na pewno na FB. Nikt bacznie obserwujący temat siudemek od SM nie powinien być zdziwiony.
Producent poinformował wyłącznie o uproszczeniu płytki. Co to oznacza? Że jest uproszczona - ale spełnia swoje funkcje.
A tu dupa, bo nie spełnia a ja się dowiaduje jak mam model na rolkach.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.851 15 0
W swoim egzemplarzu największy problem miałem z usunięciem imitacji sprzęgu w wersji uproszczonej (w celu zamontowania pełnego osprzętu).
Niestety musiałem zdemontować sprzęg z całą osłoną i rozwiercić go od środka (od strony kabiny 1 i 2 tak samo).
EP07-412 1.jpg
Poza pierdołami typu lekko krzywe trąbki chyba wszystko ok.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.228 157 7
Właśnie model stoi na stanowisku do programowania i nie wyświetli sygnału Pc6 i Pc2 (w ogóle).
I tak ma być na tych płytkach. Kolega Elvis odpowiedział na to w głównym wątku, zresztą odpowiadając na pytanie. Informacji na FB o tym, że nie są wyświetlane sygnały Pc6 oraz Pc2, nie widziałem.
PS. Nie rozumiem, po co zakładać ten wątek specjalnie dla tego konkretnego modelu? Kolejny wątek w tym samym temacie? Będzie bałagan.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.228 157 7
W swoim egzemplarzu największy problem miałem z usunięciem imitacji sprzęgu w wersji uproszczonej (w celu zamontowania pełnego osprzętu).
Niestety musiałem zdemontować sprzęg z całą osłoną i rozwiercić go od środka (od strony kabiny 1 i 2 tak samo).
Czy mam rozumieć, że ten model ma zamontowany z jednej strony imitację sprzęgu śrubowego a z drugiej KKK?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.851 15 0
Czy mam rozumieć, że ten model ma zamontowany z jednej strony imitację sprzęgu śrubowego a z drugiej KKK?
Nie wiem jak u innych, u mnie z obu stron były założone krótkie sprzęgi Roco oraz uproszczony osprzęt.
Na zdjęciu chciałem tylko zakreślić o którą osłonę mi chodzi (nie wiem jak ten element fachowo się nazywa).
Imitacje sprzęgów śrubowych montowałem we własnym zakresie inne niż fabrycznie dodawane są do woreczka - żeby nie było niedomówień.

tomcy

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Informacji na FB o tym, że nie są wyświetlane sygnały Pc6 oraz Pc2, nie widziałem.
Jest na FB 9 września 2022:
"Uproszczona płytka elektroniczna. Poprzez brak chipów na rynku musieliśmy zmienić projekt płytki. Dziękujemy tu ELVIS Model i WM Model za wsparcie w tej sprawie. Ta płytka będzie montowana w całej serii opublikowanej na "sneak preview". Traci ona synały Pc2 i Pc6 ale za to w analogu eliminuje miganie światełek poniżej 4V, bo nie ma chipa który wymaga napięcie minimalne 4V."

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
Jest na FB 9 września 2022:
"Uproszczona płytka elektroniczna. Poprzez brak chipów na rynku musieliśmy zmienić projekt płytki. Dziękujemy tu ELVIS Model i WM Model za wsparcie w tej sprawie. Ta płytka będzie montowana w całej serii opublikowanej na "sneak preview". Traci ona synały Pc2 i Pc6 ale za to w analogu eliminuje miganie światełek poniżej 4V, bo nie ma chipa który wymaga napięcie minimalne 4V."
Ta wiadomość została zmodyfikowana po sprzedaży, i dodane info o braku Pc2 i Pc6. Poszukam screenów.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.373 145 0
Jeżeli zakupiony model nie spełnia Twoich oczekiwań, to w ciągu 14 dni można go zwrócić. O ile dobrze kojarzę. Są na to jakieś przepisy, koledzy od księgowości Ci je na pewno wyłuszczą.

Na tym zgniłym FB, wydaje się być kilka podobnych Twoim opinii n.t. krzywych pantografów. Znaczy montaż w Chinach do bani. Tyle, że to też opnie po zakupie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.228 157 7
Tak to jest jak producent wybiera FB jako jedyną formę komunikacji. To jest jakaś porażka. Oczywistym jest, z racji natury FB, że pewne informacje łatwo pominąć. Powiedzcie, dlaczego nie można wyłożyć kawę na ławę w jednym miejscu na stronie producenta czy nawet sklepu! Wszyscy by mieli jedno źródło informacji i nie byłoby tyle dyskusji. Wtedy FB mógłby tylko kopiować i być drugorzędnym źródłem informacji. Robo tak robi i wszystko jest jasne, informacje są dostępne. A więc można.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
Jeżeli zakupiony model nie spełnia Twoich oczekiwań, to w ciągu 14 dni można go zwrócić. O ile dobrze kojarzę. Są na to jakieś przepisy, koledzy od księgowości Ci je na pewno wyłuszczą.

Na tym zgniłym FB, wydaje się być kilka podobnych Twoim opinii n.t. krzywych pantografów. Znaczy montaż w Chinach do bani. Tyle, że to też opnie po zakupie.
Znam je wszystkie. Radzę sobie. Nie baw się w adwokata SM tylko przyznaj ze dali ciała w zakresie informacji. FB nie mam także to kto inny ma jakieś ale do patyków.