• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle – modele wagonów typu 408S

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
895 46 0
Ku przestrodze.
Proponuję skasować powyższe posty z Facebooka SM, ponieważ właściciel sobie tego nie życzy.
Ostatnio, po latach otrzymałem, taką uwagę:

Chyba, że Koledzy chcą się znaleźć na "czarnej liście";)
Skasować zdjęcia bez posta raczej, bo samo zdjęcie to wlasność intelektualna autora i może on zastrzec publikację Wszystko co jest na FB jest udostępniane publicznie, więc screen z podaniem źródła jest zgodny z prawem i właściciel zdjecia nie może żądać usuniecia takiego screena, bo wyraził zgodę na regulamin FB, a co za tym idzie FB dysponuje tym zdjęciem. Natomiast udostępnianie screena z FB podlega prawu cytatu, więc można taki screen publikować z podaniem źródła.

OP
OP
Robert Reschka
Reakcje
4.231 485 18
Skasować zdjęcia bez posta raczej, bo samo zdjęcie to wlasność intelektualna autora i może on zastrzec publikację Wszystko co jest na FB jest udostępniane publicznie, więc screen z podaniem źródła jest zgodny z prawem i właściciel zdjecia nie może żądać usuniecia takiego screena, bo wyraził zgodę na regulamin FB, a co za tym idzie FB dysponuje tym zdjęciem. Natomiast udostępnianie screena z FB podlega prawu cytatu, więc można taki screen publikować z podaniem źródła.
Dlatego strona FB od SM niedługo pójdzie do …

OP
OP
Robert Reschka
Reakcje
4.231 485 18
Czy ja coś żądałem?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.515 454 99
Chyba lepiej na drugi raz - jeśli już - podać po prostu info, że na FB tej czy tamtej firmy pojawiły się zdjęcia tych czy tamtych wagonów i nic tu nie wrzucać bo jak widać potem elaboraty o własności intelektualnej itd, mimo, że każdy id...ta wie, że to zdjęcia z FB SM. Co za świat nastał.... więcej pretensji niż spokoju. Niedługo 'trza' będzie z prawnikiem u boku posty pisać jak tak dalej pójdzie. Ja odpuszczam wrzucanie nie moich zdjęć, nawet jeśli napiszę, że to nie moje. Jak autor chce, to niech sam wrzuca. Nie było moją intencją robienie komukolwiek przykrości, czy wkurzać kogokolwiek tym że wrzuciłem tu czyjeś zdjęcie z FB jako kontynuacja posta poprzedzającego #114 gdzie podane było skąd to jest. Po co potem wysłuchiwać....

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 28 1
Ale z drugiej strony zamieszczenie zdjęć produktu to jest przecież reklama, czyli de facto korzyść dla producenta więc nie wiem dlaczego jakikolwiek producent miałby pozywać kogoś o zamieszczanie zdjęć.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
157 8 0
Ale z drugiej strony zamieszczenie zdjęć produktu to jest przecież reklama, czyli de facto korzyść dla producenta więc nie wiem dlaczego jakikolwiek producent miałby pozywać kogoś o zamieszczanie zdjęć.
Z jednej strony reklama, z drugiej info dla konkurencji. W mojej branży zamieszczanie zdjęć to temat zabroniony, żeby czasem konkurencja się nie dowiedziała jakiś szczegółów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.211 601 30
Zdjęcie wprawdzie jest małe ale wydaje mi się że koło ma podobny przekrój jak na tym rysunku.
Może i tak, ja nie za wiele widzę na tym zdjęciu. Takie koła, zbliżone w przekroju do prawdziwych, zdarzają się też w innych modelach, choć faktycznie nie są powszechne. Ale dalej ciekaw jestem, co kolega @ffox miał na myśli pisząc o "fajnie toczonych kołach".

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 28 1
Z jednej strony reklama, z drugiej info dla konkurencji. W mojej branży zamieszczanie zdjęć to temat zabroniony, żeby czasem konkurencja się nie dowiedziała jakiś szczegółów.
Zgadza się. Są takie branże gdzie ze względów na szpiegostwo przemysłowe wszystko jest utajnione. Przykładowo Lego bunkruje cały budynek jak tylko ktoś za długo stoi po drugiej stronie ulicy. Ale co innego to przykładowe Lego, które wymyśla własne konstrukcje, a co innego modele kolejowe.
W produkcji modeli kolejowych to chyba i tak wszyscy korzystają z tego samego wzorca, czyli danych technicznych wagonów/lokomotyw. Kwestia jest tylko w tym który producent wierniej odda jakieś szczegóły, a który mniej wiernie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.515 454 99
Ku przestrodze.
Proponuję skasować powyższe posty z Facebooka SM, ponieważ właściciel sobie tego nie życzy.

Nie wiedziałem o tym, więc zgłosiłem tamten wpis #116 do usunięcia. Mam nadzieję, że zostanie usunięty. Nie mam zamiaru z tego powodu użerać się z jakimiś niemiłymi sytuacjami. Potrzebne mi to...

ralph80

Znany użytkownik
Reakcje
816 6 2
Co robi? Co można zrobić z budynkiem, gdy ktoś za długo na niego patrzy? :eek:
Zamykając off-top
Pewnie koledze chodzi o Lego Innovation House. Budynek jest wyposażony w przesłony które automatycznie zasłaniają okna. Zamysłem była oszczędność energii i zapobieganie nagrzewaniu wnętrz, ale podobno zasłaniają też okna przed ciekawskimi.
Tutaj link do projektu budynku:
https://www.arkitema.com/en/project/lego-innovation

I drugi temat:

Kolega @am-70 trochę przesadza strasząc

Ku przestrodze.

@Robert Reschka prosił o nie umieszczanie wpisów (podczas jakiejś jednej z gównoburz), a nie stawiał kategorycznych żądań.
A część kolegów podłapała wątek i zaczynają się elaboraty prawne ..... Panowie więcej luzu,. To podobno jest hobby.
Jak komuś jakieś modele nie odpowiadają to niech odpuści sobie wątki Schlesienmodelle i nie czyta i się nie stresuje, analogicznie wątki PIKO, Robo czy Albert Modell.

W takich sytuacjach zawsze przypomina mi sie grafika Andrzeja "Rysuje" Milewskiego:

Załączniki