• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle – modele wagonów typu 408S

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
581 28 1
Co robi? Co można zrobić z budynkiem, gdy ktoś za długo na niego patrzy? :eek:
Jest filmik na youtubie. W tej chwili nie mogę znaleźć. Jakiś kanał fana klocków, który się wybrał do siedziby w Billund. Stał na ulicy i coś opowiadał a po chwili zaczęło się zasłanianie wszytkich rolet i okien. Mają system przeciwko szpiegowaniu przez innych producentów klocków. Swego czasu to był gorący temat wśrod AFOLi (AFOL=Adult Fan Of Lego)

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.275 235 0
Już dawno temu, w PRL były dostępne klocki, które idealnie pasowały do Lego, tylko na tych "grzybkach" nie miały napisu LEGO. Klocki te to były małe zestawy, z których budowało się różne samochody (ciężarówki, milicja, karetka pogotowia, etc.). Gdzieś już na forum opisywałem, co z siostrą z tych klocków budowaliśmy. :)

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.435 2 5
Zdjęcie wprawdzie jest małe ale wydaje mi się że koło ma podobny przekrój jak na tym rysunku.
Zdjęcie wprawdzie jest małe ale wydaje mi się że koło ma podobny przekrój jak na tym rysunku.
Chciałbym zasugerować, czy nie byłoby korzystne, gdyby jako pierwszy europejski producent w pełni przeszedł na koła o profilu RP25. Obecne koła w stylu krajalnic do pizzy są przestarzałe i nie prezentują się zbyt atrakcyjnie.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
341 10 2
Niestety wielcy producenci trzymają się kół NEM rękami i nogami co by po torcie z łukami R1-2 pociąg mógł jechać 300km/h. Można by było zrobić opcje kółka takie lub takie do wyboru, dwa różne nr katalogowe. Ale to chyba za dużo zachodu dla producentów. Kto potrzebuje i chce aby model wyglądał jak model a nie zabawka i tak wymieni.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
219 11 1
Niestety wielcy producenci trzymają się kół NEM rękami i nogami co by po torcie z łukami R1-2 pociąg mógł jechać 300km/h. Można by było zrobić opcje kółka takie lub takie do wyboru, dwa różne nr katalogowe. Ale to chyba za dużo zachodu dla producentów. Kto potrzebuje i chce aby model wyglądał jak model a nie zabawka i tak wymieni.
Zupełnie wystarczające było by zaoferowanie takich zestawów kołowych jako "część akcesoryjna-serwisowa".
Wystarczające dlatego że osobny numer katalogowy to duży koszt końcowy dla nas.
To osoba zamawiająca szacowała by, czy jest w stanie samodzielnie sobie takie zestawy wymienić oraz czy tego potrzebuje bądź nie.

EDIT: i wlaśnie przez to, co sam napisałeś z resztą, przez głowną docelową grupę klienta jaką nie oszukujmy się, w dużej mierze są osoby które nawet nie słyszały od terminie RP25.

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.664 24 0
Kółka i modele 408S możecie sobie obejrzeć na targach hobby spiel w Lipsku.
Cześć Robercie.
Napisałem do Ciebie w czerwcu maila w sprawie tych modeli, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Kolejnego wysłałem w ubiegłym tygodniu i również bez odzewu, dlatego spytam tutaj: czy nie dostałeś moich wiadomości i ich nie czytałeś, czy też, z jakiegoś powodu, postanowiłeś nie odpowiadać?
Pozdrawiam

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.536 519 18
Cześć Robercie.
Napisałem do Ciebie w czerwcu maila w sprawie tych modeli, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Kolejnego wysłałem w ubiegłym tygodniu i również bez odzewu, dlatego spytam tutaj: czy nie dostałeś moich wiadomości i ich nie czytałeś, czy też, z jakiegoś powodu, postanowiłeś nie odpowiadać?
Pozdrawiam
Czesć Arek, pod jaki mail? Schlesienmodelle czy modelcenter?

OP
OP
Robert Reschka
Reakcje
4.536 519 18
Aby to raz a porządnie jasno wyjaśnić, ponieważ są tutaj osoby, które albo nie mają absolutnie żadnego pojęcia o tym, co mówią i produkują jedynie poznawczy bełkot, albo robią to z premedytacją, aby szkodzić mojej firmie i mojej marce.
Taka zdezorientowana osoba znowu ostatnio chodziła po targach w Lipsku i rozpowiadała takie bzdury, że nie będzie od nas wagonów CEMET, bo nie mamy licencji ani zgody na ich wykonanie, oraz że nasze wagony Uacs będą całkowicie fikcyjne.

Tymczasem w pierwszej partii produkcyjnej będzie jeden zestaw z wagonami Górka oraz dwa zestawy z wagonami CEMET.
Nie potrzebujemy żadnej zgody ani żadnej licencji od CEMET, aby wykonać te modele.
A nawet gdyby była potrzebna, to byłby to najmniejszy problem, ponieważ mam bardzo dobre kontakty z CEMET i otrzymałem od nich kody RAL oraz wektorową grafikę ich logo.

Więc niech idioci gadają dalej – nie zwracajcie na to uwagi…