• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle – modele wagonów typu 408S

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.101 102 3
O ile duble lokomotyw jestem w stanie zrozumieć, to w jaki sposób duble wagonów wpływają negatywnie? Szczególnie gdy mają różne numery z datami rewizji. Moim zdaniem dostępność pełnego pociągu na już jest stawia produkt w o wiele bardziej atrakcyjnej pozycji, niż zbieranie po wagoniku przez kilka lat.
W jaki? Już odpowiadam.
W mojej opinii wagony tego samego typu konstrukcyjnego a różnego wykonania fabrycznego w modelu gryzą się ze sobą. Osobiście unikam łączenia w skład wagonów na takich samych wózkach GP200 i z takimi samymi oknami z ACME i Roco. Igreki oraz 406R z Piko i Robo też się gryzą w jednym składzie.

kaktus

Aktywny użytkownik
Reakcje
136 17 0
W jaki? Już odpowiadam.
W mojej opinii wagony tego samego typu konstrukcyjnego a różnego wykonania fabrycznego w modelu gryzą się ze sobą. Osobiście unikam łączenia w skład wagonów na takich samych wózkach GP200 i z takimi samymi oknami z ACME i Roco. Igreki oraz 406R z Piko i Robo też się gryzą w jednym składzie.
Rozumiem i szanuję realistyczny punkt widzenia, ale niestety to nisza i mam nadal wątpliwości czy wpływa aż tak na rynek...

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.101 102 3
Według Atlasu wagonów towarowych P. Terczyńskiego wagonów 408Wa wyprodukowano łącznie 40 sztuk i zastanawiam się, czy są do odróżnienia od 408W dla laików.
Z kolei dla przykładu:
a) wagonów 412W wyprodukowano 6202,
b) wagonów 412Wb wyprodukowano 4734,
c) wagonów 430W wyprodukowano 1115,
d) wagonów 415W wyprodukowano 1269.

Zakładając, że dane przedstawione w lekturze są zgodne z rzeczywistością, to czy na prawdę warto było iść w taką niszę?
40 wagonów towarowych w skali kraju, to jak ziarenko piasku na pustyni. Tych wagonów było mniej niż lokomotyw EP09...

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.705 34 0
Według Atlasu wagonów towarowych P. Terczyńskiego wagonów 408Wa wyprodukowano łącznie 40 sztuk i zastanawiam się, czy są do odróżnienia od 408W dla laików ...
... Zakładając, że dane przedstawione w lekturze są zgodne z rzeczywistością, to czy na prawdę warto było iść w taką niszę?
40 wagonów towarowych w skali kraju, to jak ziarenko piasku na pustyni. Tych wagonów było mniej niż lokomotyw EP09...
Tylko, że od publikacji "Atlasu ..." Pawła Terczyńskiego trochę czasu upłynęło ... Pozostaje cierpliwie czekać na jego wznowienie :)

A co do wersji węglarek 408W które może produkować SM - to są to wszystkie trzy, oprócz 408W z pierwszych lat ich budowy (czyli z krótkimi słupkami bocznymi). W "miniReplice" były dwa artykuły na temat tych wagonów ...