• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle – modele wagonów typu 408S

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
O ile duble lokomotyw jestem w stanie zrozumieć, to w jaki sposób duble wagonów wpływają negatywnie? Szczególnie gdy mają różne numery z datami rewizji. Moim zdaniem dostępność pełnego pociągu na już jest stawia produkt w o wiele bardziej atrakcyjnej pozycji, niż zbieranie po wagoniku przez kilka lat.
W jaki? Już odpowiadam.
W mojej opinii wagony tego samego typu konstrukcyjnego a różnego wykonania fabrycznego w modelu gryzą się ze sobą. Osobiście unikam łączenia w skład wagonów na takich samych wózkach GP200 i z takimi samymi oknami z ACME i Roco. Igreki oraz 406R z Piko i Robo też się gryzą w jednym składzie.

kaktus

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 17 0
W jaki? Już odpowiadam.
W mojej opinii wagony tego samego typu konstrukcyjnego a różnego wykonania fabrycznego w modelu gryzą się ze sobą. Osobiście unikam łączenia w skład wagonów na takich samych wózkach GP200 i z takimi samymi oknami z ACME i Roco. Igreki oraz 406R z Piko i Robo też się gryzą w jednym składzie.
Rozumiem i szanuję realistyczny punkt widzenia, ale niestety to nisza i mam nadal wątpliwości czy wpływa aż tak na rynek...

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
Według Atlasu wagonów towarowych P. Terczyńskiego wagonów 408Wa wyprodukowano łącznie 40 sztuk i zastanawiam się, czy są do odróżnienia od 408W dla laików.
Z kolei dla przykładu:
a) wagonów 412W wyprodukowano 6202,
b) wagonów 412Wb wyprodukowano 4734,
c) wagonów 430W wyprodukowano 1115,
d) wagonów 415W wyprodukowano 1269.

Zakładając, że dane przedstawione w lekturze są zgodne z rzeczywistością, to czy na prawdę warto było iść w taką niszę?
40 wagonów towarowych w skali kraju, to jak ziarenko piasku na pustyni. Tych wagonów było mniej niż lokomotyw EP09...

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.708 34 0
Według Atlasu wagonów towarowych P. Terczyńskiego wagonów 408Wa wyprodukowano łącznie 40 sztuk i zastanawiam się, czy są do odróżnienia od 408W dla laików ...
... Zakładając, że dane przedstawione w lekturze są zgodne z rzeczywistością, to czy na prawdę warto było iść w taką niszę?
40 wagonów towarowych w skali kraju, to jak ziarenko piasku na pustyni. Tych wagonów było mniej niż lokomotyw EP09...
Tylko, że od publikacji "Atlasu ..." Pawła Terczyńskiego trochę czasu upłynęło ... Pozostaje cierpliwie czekać na jego wznowienie :)

A co do wersji węglarek 408W które może produkować SM - to są to wszystkie trzy, oprócz 408W z pierwszych lat ich budowy (czyli z krótkimi słupkami bocznymi). W "miniReplice" były dwa artykuły na temat tych wagonów ...

Reakcje
110 3 0
Moje cemenciarki dotarły do mnie w piątek. Maiłem czas zrobić nimi kilka kółek na mojej 'ujeżdżalni'. Cemenciarki to chyba moje ulubione wagony co w połączeniu z renomą SM w kwestii detali sprawiało, że oczekiwania były spore.

Najbardziej obawiałem się jakiś wad malatury (moja fobia) i odłamanych małych elementów (nierzadka przypadłość w cemenciarkach od Alberta). Ale nic takiego nie miało miejsca. Modele są PRZEPIĘKNE. Pod każdym względem.

Żadnych wad, ułamań. Szczegóły bardzo filigranowe, końcówki węży odchodzących od zbiorników są tak małe, że w powiększeniu musiałem sprawdzać czy wszystko z nimi w porządku.

Świetne spasowanie zbiorników (widoczne szczeliny u AM w tym elemencie).
Co do odwzorowania pomostów, to Pan Robert przedstawiał sprawę w tym wątku rok temu. Pamiętam, że go czytałem i nic mądrego do napisania nie miałem, więc przyjmuję zastosowaną metodę. Z przedstawionej wtedy argumentacji, też się do niej przychylałem.
Sprzęgi dało się bardzo łatwo wyjść (jeżdżę na krótkich). Mała rzecz, a cieszy - przy tej filigranowości modelu można by coś uszkodzić siłując się z nimi.
Gniazda sprzęgów nie chodzą płynnie, może z powodu dodatkowych odwzorowanych elementów (uchwyty), których brak w AM. Nie ma to przełożenia jednak na płynność jazdy. Wszystko jest dobrze.

Chciałem bardzo podziękować Panu Robertowi za podjęcie się produkcji tych modeli. Czekam na kolejne zestawy.

Myślę że ta forma ma potencjał na zarobienie dużego kapitału na kolejne projekty.
W składach które obserwuje od kilku lat cemenciarki Cement jeżdżą zmieszane z wagonami tego samego typu w malowaniach Qemetica i Epore. Może to pomysł na kolejne wypusty, choćby limitowane ilościowo.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.669 522 18
W składach które obserwuje od kilku lat cemenciarki Cement jeżdżą zmieszane z wagonami tego samego typu w malowaniach Qemetica i Epore. Może to pomysł na kolejne wypusty, choćby limitowane ilościowo.
Cieszę się, że modele się podobają i dziękuję za miłe słowa :) Motywuje to do dalszych działań :giggle: Epore już są w przygotowaniu. ;)

@Robert Reschka , podziwiam Pana kreatywność w tworzeniu czegoś z niczego.
Z przykrością stwierdzam.jednak, że są to Pańskie urojenia, ponieważ w żaden sposób nie odniosłem się do produktu jakim jest model wagonu SM typ 408S.
Za to Pan, po banie tu na forum, na YouTube, nie wytrzymał pod unboxingiem tych modeli… Pisze Pan:

Rprail Jak na standardy SM modele wyjątkowo dobrze wykonane w korzystnej cenie. Dla laika właściwie nie ma różnicy pomiędzy wyrobem AM a SM. Nie ma tu fajerwerków jak w wagonach ROBO Y w porównaniu do Y od PIKO. Producent najwyraźniej chciał uczknąć kawałek tortu ze wspólnego stołu. Niewątpliwą przewagą AM jest to, że nie gardzi IV epoką i klienci nie są skazani na budowanie nudnych składów całopociągowych z V lub VI epoki. Ogólnie model SM nie wnosi nic nowego, poza skokiem jakościowym.

W tym miejscu Pana własny cytat, podziwiam Pana kreatywność w tworzeniu czegoś z niczego, odniesiony do Pana samego, nie mógłby być bardziej trafny. A oto moja odpowiedź na Pana insynuacje.

Pan Jankowski nie znalazł w tym modelu niczego, co naprawdę by mu przeszkadzało. Oczywiście rozumiem, że dla kogoś takiego jak Pan jest to spore rozczarowanie i dlatego mimo bardzo dobrej recenzji produktu pisze Pan tekst, który brzmi niezwykle negatywnie. Od Pana jednak nie spodziewałem się niczego innego, mówiąc szczerze. Czy mógłby Pan nieco dokładniej wyjaśnić mi moje własne „standardy” dotyczące wagonów? Według jakich standardów ocenia Pan ten zestaw wagonów? Bardzo by mnie również interesowało, co dokładnie ma Pan na myśli, mówiąc o „fajerwerkach” między wagonami Y firmy ROBO a wagonami PIKO. Proszę wejść trochę bardziej w szczegóły.

Twierdzenie, że chciałem tylko „kawałek tortu”, jest szczerze mówiąc bezczelną i całkowicie bezpodstawną insynuacją. Zrobiłem te wagony dlatego, że Schlesienmodelle produkuje modele POLSKIE. Nie niemieckie, nie węgierskie, lecz POLSKIE. Moja wersja modelu to wersja POLSKA, a nie WĘGIERSKA, jak ta od AM. Powiedziałbym raczej, że jest dokładnie odwrotnie, prawda, panie RPrail? To AM chciało kawałek polskiego tortu i podsunęło ludziom przemalowaną wersję wagonu MAV. Moje motywacje przy modelu 408S są takie same jak przy 440V. Na rynku były już inne wagony Falns, ale nie było Polskiego. Uważam, że jeśli ktoś chce mieć kawałek tortu z Polskiego rynku, to powinien też produkować Polskie modele, a nie wprowadzać klientów w błąd jakimiś nierealistycznymi „fejkami”.

Niestety muszę też rozczarować Pana przy kolejnej insynuacji. Zestaw z epoki IV mamy już przygotowany i on się pojawi. Przykro mi, że znowu muszę Pana rozczarować. Rozpowszechnia Pan - po raz kolejny - fake newsy. Poza różnicą jakości mój model daje klientowi coś zupełnie podstawowego, panie RPrail. Mianowicie POLSKI wagon Uacs, a nie jakiś fake MAV! Życzę Panu miłego dnia.

EDIT: Co mnie jednak niezwykle bawi, to fakt, że ludzie, którzy przy najmniejszych drobiazgach zawsze twierdzą „to się nie zgadza z oryginałem”, jeżdżą po makiecie z fake’ami od AM.

Ostatnio edytowane:

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
351 11 1
Cieszę się, że modele się podobają i dziękuję za miłe słowa :) Motywuje to do dalszych działań :giggle: Epore już są w przygotowaniu. ;)

Za to Pan, po banie tu na forum, na YouTube, nie wytrzymał pod unboxingiem tych modeli… Pisze Pan:

Rprail Jak na standardy SM modele wyjątkowo dobrze wykonane w korzystnej cenie. Dla laika właściwie nie ma różnicy pomiędzy wyrobem AM a SM. Nie ma tu fajerwerków jak w wagonach ROBO Y w porównaniu do Y od PIKO. Producent najwyraźniej chciał uczknąć kawałek tortu ze wspólnego stołu. Niewątpliwą przewagą AM jest to, że nie gardzi IV epoką i klienci nie są skazani na budowanie nudnych składów całopociągowych z V lub VI epoki. Ogólnie model SM nie wnosi nic nowego, poza skokiem jakościowym.

W tym miejscu Pana własny cytat, podziwiam Pana kreatywność w tworzeniu czegoś z niczego, odniesiony do Pana samego, nie mógłby być bardziej trafny. A oto moja odpowiedź na Pana insynuacje.

Pan Jankowski nie znalazł w tym modelu niczego, co naprawdę by mu przeszkadzało. Oczywiście rozumiem, że dla kogoś takiego jak Pan jest to spore rozczarowanie i dlatego mimo bardzo dobrej recenzji produktu pisze Pan tekst, który brzmi niezwykle negatywnie. Od Pana jednak nie spodziewałem się niczego innego, mówiąc szczerze. Czy mógłby Pan nieco dokładniej wyjaśnić mi moje własne „standardy” dotyczące wagonów? Według jakich standardów ocenia Pan ten zestaw wagonów? Bardzo by mnie również interesowało, co dokładnie ma Pan na myśli, mówiąc o „fajerwerkach” między wagonami Y firmy ROBO a wagonami PIKO. Proszę wejść trochę bardziej w szczegóły.

Twierdzenie, że chciałem tylko „kawałek tortu”, jest szczerze mówiąc bezczelną i całkowicie bezpodstawną insynuacją. Zrobiłem te wagony dlatego, że Schlesienmodelle produkuje modele POLSKIE. Nie niemieckie, nie węgierskie, lecz POLSKIE. Moja wersja modelu to wersja POLSKA, a nie WĘGIERSKA, jak ta od AM. Powiedziałbym raczej, że jest dokładnie odwrotnie, prawda, panie RPrail? To AM chciało kawałek polskiego tortu i podsunęło ludziom przemalowaną wersję wagonu MAV. Moje motywacje przy modelu 408S są takie same jak przy 440V. Na rynku były już inne wagony Falns, ale nie było Polskiego. Uważam, że jeśli ktoś chce mieć kawałek tortu z Polskiego rynku, to powinien też produkować Polskie modele, a nie wprowadzać klientów w błąd jakimiś nierealistycznymi „fejkami”.

Niestety muszę też rozczarować Pana przy kolejnej insynuacji. Zestaw z epoki IV mamy już przygotowany i on się pojawi. Przykro mi, że znowu muszę Pana rozczarować. Rozpowszechnia Pan - po raz kolejny - fake newsy. Poza różnicą jakości mój model daje klientowi coś zupełnie podstawowego, panie RPrail. Mianowicie POLSKI wagon Uacs, a nie jakiś fake MAV! Życzę Panu miłego dnia.

EDIT: Co mnie jednak niezwykle bawi, to fakt, że ludzie, którzy przy najmniejszych drobiazgach zawsze twierdzą „to się nie zgadza z oryginałem”, jeżdżą po makiecie z fake’ami od AM.
@Robert Reschka informacja o zestawie z epoki IV jest kluczową w tym wpisie dla sporej grupy osób.

Uważam też, że znajdywanie i odpowadanie na komentarze zamieszczone gdzieś tam na youtube odciąga Pana tylko od pracy nad opracowaniem kolejnych modeli.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.669 522 18
Uważam też, że znajdywanie i odpowadanie na komentarze zamieszczone gdzieś tam na youtube odciąga Pana tylko od pracy nad opracowaniem kolejnych modeli.
W drodze z hotelu w Hongkongu na lotnisko raczej niewiele będę mógł zrobić w sprawach związanych z produkcją modeli. Wszystko, co było do zrobienia, załatwiłem w ciągu ostatnich trzech dni. A człowiek potrzebuje przecież też trochę lekkiej rozrywki ;)