To może trzeba przypomnieć tu publicznie jeszcze raz wymiary

i może teraz więcej osób do tego się dołączy

??
Moim skromnym zdaniem na dzień dzisiejszy bezsensu , 3-4 lata temu tak ale dziś robimy moduły samochodowo kolejowe żeby coś się na nich działo, same auta stojące ( lub od czasu do czasu jedzie faller) są niestety jak dla mnie nudne, dlatego większość swoich starych modułów zlikwidowałem a reszta czeka na przeróbki by je wpasować w obecne moduły.
500mm jak dla mnie też jest ok, drogę dałbym te 100mm od krawędzi, teraz kolejny etap - drogi robimy 4 pasmowe (po 2 pasy w danym kierunku jazdy + pas zieleni) czy 2 pasmowe - po jednym w każdym kierunku? Ja osobiście zrobiłbym i taki i taki profil.
Poczekajmy jeszcze na akceptację szerokości przez Mikołaja i Abartha,
@Brodagaz - czy Wy ewentualnie piszecie się na jakieś moduły przejściowe z Waszych profili na ten "wspólny, normowy"? Czy projektować tak byście nie musieli robić przejściowych?
Moduły przejściowe to temat rzeka jak będzie do czego się podłączać to wtedy pewnie zrobimy taki moduł ale obecnie z całym szacunkiem mija się to z celem, jak zbudujecie 5-6 modułów samochodowych i wyrazicie zainteresowanie podłączeniem pod nasze moduły to zapewne coś zrobimy.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie tworzenia własnej normy, Panowie nie wywarzajcie otwartych drzwi. moim skromnym zdaniem lepiej jest wykorzystać profile i normy kolejowe i tylko je dostosować pod samochody , pomijając tory.
Maciek pisałeś o elektryce pod moduły kolejowe, ze mnie elektryk żaden ale 4 kable pod makietą to każdy jakoś ogarnie , jeśli tylko chce
Co do modułów kolejowo samochodowych to pamiętajcie że nie trzeba mieć własnego taboru by się dobrze bawić , zresztą tak samo jest z fallerem , wystarczy wpuszczony drut w moduł a już jakieś auto po nim przejedzie.
Co do wymiarów samych modułów samochodowych to też nie musicie się sztywno trzymać wielkości , ważne jest tylko by wasza nowo powstała norma trzymała wymiar profilu łączeniowego, popatrzcie na moduły kolejowe nie wszystkie mają jeden wymiar , różnią się od siebie długością , szerokością ale profile łączeniowe są takie same