Moje przemyślenia i podsumowanie nowości PIKO 2022:
- TKt1 - to nie jest nowa forma polskiego modelu. TKt1 zostanie opracowany na bazie BR 93, który jest przeznaczony na rynek niemiecki, także nie można mówić, że TKt1 jest nową formą. Podobnie zresztą było z OKo1.
- ET21 - Rozczarowany jestem wydaniem kolejnej wersji ET21 w wersjach z poprzednich epok. Będą zalegały na półkach, gdyż zielonych ET21 było już kilka. Piko mogło tutaj odświeżyć ten model wypuszczając go we współczesnym malowaniu prywatnego przewoźnika i następnie wrócić do zielonych w następnym roku/latach.
- EU07 - zaskoczenie, że nie ma żadnych na ten rok. Być może to rozsądna decyzja, gdyż PKP Cargo i Denaturat jeszcze są w sprzedaży. A może Piko weźmie powróci na deskę projektową i zmienią reflektory, trąbki i dodadzą oświetlenie przedziału maszynowego

? Tak czy inaczej jest pole do popisu dla SM.
- SU46 PKP Cargo - bestseller, dla mnie nr 1, nie trzeba nic więcej dodać
- ST44 zmodernizowany - świetny strzał dla mnie osobiście, gdyż przespałem okres kiedy w sprzedaży były podobne modele
- Cieniutko jeśli chodzi o wagony towarowe, brak nowych edycji cystern GATX
- Generalnie szkoda, że nie ma znanych już form z VI epoki w malowaniach prywatnych przewoźników (poza BR232)
Zobaczymy co inni producenci zaproponują, ale cudów to się spodziawać nie można.
Wszystkim Forumowiczom, życzę udanego wejścia w Nowy Rok, oby ten 2022 był modelarsko dobrze wspominany

!