• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozważania o modelach z katalogu Piko 2022

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
858 33 0
Ta łata moim zdaniem jest fotomontażem. A jeśli tak jest to zapewne chcą zrobić właśnie gdyńską, a zatem i pewnie data naprawy będzie zmieniona.
I znowu nieprawda. To nie fotomontaż. Lok. została przekazana na ilostan CT Północnego, a następna naprawa P4 (której raczej nie będzie) winna być wykonana po czerwcu roku 2023.

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Jeśli 92 to troszkę dziwny wybór jak na V epokę, bo wg ilostanu od 1992 roku była wyłączona już z eksploatacji.
Faktycznie, nie spojrzałem na Ilostan.
No to musi reprezentować okres sprzed żółtego czoła, czyli wczesniejsza, niż ET21-157 wydana rok temu. Ale nie sądzę, by robili "konkurencję" wypuszczonej tydzień temu ET21-442 z IVb. Może to jest po prostu IVc bez żółtej mordy.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.219 157 7
Ta łata moim zdaniem jest fotomontażem. A jeśli tak jest to zapewne chcą zrobić właśnie gdyńską. Szkoda...
Łata była na łacie ze względu na zmiany przydziałów. Też tak myślałem, że to fotomontaż. Tym bardziej, że data rewizji jest dość odległa w czasie, co mnie dodatkowo zmyliło. Zatem pewnie będzie to model odwzorowujący ostatnie lata eksploatacji. Będzie niestety Gdynia :).

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.489 140 19
Dobre pytanie w której epoce ostatecznie będzie ST44 - PIKO 52909. W katalogu epoka V, na stronie Piko epoka IV. Gdyby była właśnie IV to byłoby dla mnie elegancko, choć od biedy mogę jeszcze rok poczekać na kolejne wypusty :p
Model będzie z epoki V - w katalogu z nowościami po polsku jest prawidłowa epoka, a na stronie firmy PIKO jest błąd. Na epokę wskazuje również schemat malowania. Niestety na model z IV epoki przyjdzie nam jeszcze poczekać :( .

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.219 157 7
Czy Ludmiła Piko 52916/52917 jest faktycznie PCC? W tym malowaniu jeździ od 2015 roku. A po tym roku na próżno jej szukać w PCC. Czy ona w tym malowaniu była dzierżawiona do ECCO Rail? Na ilostanie mamy taką rozpiskę:

1640871368940.png

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Czyli jakie są nowe formy lokomotyw? TKt1 (wariant formy BR 93) - czy coś poza tym?
Reszta to warianty istniejących wcześniej modeli PKP, ale w imponujących ilościach :)
Spodziewałem się braku nowej formy, ale nie przewidywałem, że będzie aż tyle modeli z istniejących form.
Ogólnie postrzegam ten katalog jako bardzo dobry znak. Koledzy będą mieli swoje ulubione nowe epoki, a ja spokój w portfelu :p

Cieszy mnie jednak, że ogólnie polityka PIKO na polskim rynku jest kontynuowana, a nasz list do PIKO zachowuje swój sens. Zachęcam do przeczytania i podpisania.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 155
Tabor 8
Tabor 14
Tabor 0
Tabor 2