• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Rozmieszczenie semaforów

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.585 517 30
Ja zrobiłbym po prostu jedną stację na dłuższym boku, bez tego wydłużenia dwóch torów na prawy łuk, a zaoszczędzone rozjazdy wykorzystałbym do budowy jeszcze jednego toru na stacji lub jakichś bocznic. Będzie bardziej realistycznie i łatwiej z rozmieszczeniem sygnalizatorów. Propozycja niżej.
Sygnalizator powtarzający z czerwonym światłem?
Właśnie kolega Paweł Piotr wykreślił to czerwone światło na rysunku, a zdanie:
Sygnalizator powtarzający do semafora wjazdowego na stację z lewej strony nie ma komory światła czerwonego.
oznacza, że sygnalizator powtarzający nie może mieć światła czerwonego. A w ogóle to bym sobie darował te sygnalizatory powtarzające.

Plannn.png

P

Paweł Piotr

Gość
Wróćmy do etapu projektowania układu torowego Twojej stacji. Z rysunku wynika, że chcesz mieć peron wyspowy dwukrawędziowy, umieszczony na międzytorzu dwóch torów, które będą torami przebiegowymi (dla ruchu pociągów), ponadto na stacji ma być tor boczny do obsługi tartaku oraz tor boczny do obsługi składu węgla, ponadto jest na Twoim planie tor boczny opisany „bocznica”, a za nią jednostanowiskowa hala lokomotywowni. To wszystko sugeruje, że do stacji będzie przyjeżdżał pociąg towarowy, który będzie prowadził wagony przeznaczone dla stacji (do tartaku, do składu węgla i na „bocznicę”). Pociąg taki musi zostać w stacji zatrzymany i poddany obróbce manewrowej, polegającej na wybiciu wagonów przeznaczonych na punkty ładunkowe dla Twojej stacji, a także równocześnie na zabraniu wagonów po pracach ładunkowych, jakie były wykonywane wcześniej na tychże torach bocznych, włączeniu do pociągu i wyekspediowaniu w świat. Postaraj się zatem wyobrazić sobie – na który tor taki pociąg zostanie przyjęty, w jaki sposób będą wybijane wagony przeznaczone do prac ładunkowych na stacyjnych trzech torach bocznych, w jaki sposób wagony po pracach ładunkowych na tych torach bocznych będą zabierane i włączane do pociągu.
Lokomotywownia – jaką ona ma pełnić rolę? Jeśli ma być zapleczem trakcyjnym dla lokomotyw, to musi być do niej bezpośredni dostęp, który w Twoim projekcie jest niemożliwy, bo blokuje go odstawiony tabor na torze zwanym „bocznica”.. Lokomotywy, które mają podlegać obsłudze w lokomotywowni, muszą się skądś brać – czy to będą lokomotywy od pociągów, które w stacji skończą bieg? Jeśli tak, to na którym torze skończą bieg? A co będzie się działo z wagonami od tych pociągów, od których lokomotywa poszła na obsługę do lokomotywowni? Pociągi do stacji przyjeżdżają z dwóch stron i wyjeżdżają w dwie strony – zatem – jak w definicji stacji – musi być możliwość ich krzyżowania i wyprzedzania (to podstawowe zadania stacji). Jak to się ma odbywać na Twoim projekcie? To są podstawowe pytania, na które musisz znaleźć odpowiedź przy projektowaniu układu torowego. Oznacza to, że musisz dokładnie zdefiniować ruch pociągów na Twojej stacji oraz dokładnie zdefiniować cały ruch manewrowy, jaki będzie się odbywał na Twojej stacji w związku z obsługą pociągów oraz punktów ładunkowych, a także pracą i obsługą trakcyjną, dokonywaną przez lokomotywownię. Takie zdefiniowanie będzie dopiero podstawą do próby zaprojektowania układu torowego stacji, wyznaczenia wymaganej ilości torów stacyjnych (przede wszystkim torów przebiegowych) w taki sposób, aby zakładane czynności eksploatacyjne stacji były możliwe do wykonania. Dopiero w taki sposób powstały układ torowy można poddać próbie osygnalizowania go, by zamierzone czynności eksploatacyjne stacji odbywały się w sposób bezpieczny. Nadto przy projektowaniu stacji i wszystkich jej procesów technologicznych należy założyć rodzaj urządzeń srk, jakie na stacji będą modelowane, bo z tego założenia także będą wynikały określone konsekwencje, dotyczące sposobów rozmieszczenia sygnalizatorów przytorowych, ich rodzajów i ich funkcji.
Rozumiem, że jest to materia niezwykle obszerna i co oczywiste – skomplikowana – ale to jest właśnie to COŚ, co odróżnia MODELARSTWO KOLEJOWE od zabawy kolejkami…
Musisz zatem dokonać wyboru…

OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
Nasuwają mi się 2 pytania:

1. Czy do tarcz manewrowych są jakieś sterowniki czy to już można zrobić w prostszy sposób.

2. W miejscu rozjazdu krzyżowego (DKW) będzie w każdym przypadku ograniczenie do 40 km/h. Czy ograniczenie to lepiej podawać za pomocą semafora czy ustawić wskaźniki w8 i 9

P

Paweł Piotr

Gość
Ad 1) Najprostszym sposobem sterowania tarczą manewrową jest przełącznik dwupołożeniowy.

Ad 2) Wskaźniki W8 i W9 są stosowane przede wszystkim na szlakach, a w stacjach na określonych przepisami zasadach, gdy ograniczenie prędkości jest ujęte w wykazie ostrzeżeń stałych. Natomiast ograniczenia maksymalnej dozwolonej prędkości na układach torowych posterunków ruchu, wynikające z konstrukcji użytych rozjazdów, ustawionej drogi przebiegu, odległości między kolejnymi semaforami w drodze przebiegu oraz długości drogi ochronnej za sygnałem kończącym przebieg, są sygnalizowane odpowiednimi wskazaniami sygnałowymi semaforów, strzegących tychże układów torowych (semafory wjazdowe, wyjazdowe i drogowskazowe).
Naturalnym ograniczeniem prędkości na rozjeździe krzyżowym, wynikającym z jego konstrukcji jest:
a) ograniczenie do 100 km/h przy jeździe na wprost przez rozjazd;
b) ograniczenie do 40 km/g przy jeździe w kierunkach zbocznych po rozjeździe (z kierunku prawego na prawy, z kierunku lewego na lewy).
Jeśli jednak ograniczenie prędkości na tym rozjeździe jest stałe na wszystkich kierunkach - ma wynosić 40 km/h bez względu na kierunek jazdy (a więc nie wynika z konstrukcji rozjazdu, ale np. z jego stanu technicznego) - należy je ująć w wykazie ostrzeżeń stałych i osygnalizować zgodnie z zapisami paragrafu 16, ust. 15, pkt. 10 i 11 instrukcji Ie-1 (E-1).

OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
Powiem szczerze, że nie potrafię odnaleźć się w tej instrukcji E-1
Nie jestem księgowym, więc nie wiem gdzie znajduje się szukany przeze mnie fragment.

Z tym rozjazdem krzyżowym chodzi mi o to, że dwa kierunki prowadzą na tory boczne, na których obowiązuje ograniczenie 40 km/h. Jednak tor "główny" prowadzi przez, tak jak to kolega powiedział, kierunki zboczne, więc na nich również obowiązuje ograniczenie.

Poprosiłbym więc o szczegółowe wyjaśnienie lub cytat z tej instrukcji.

Mam jeszcze pytanie o taką sytuację zamieszczoną poniżej.
Powiedzmy, że na tym torze bocznym obowiązuje ograniczenie 40 km/h.
Zwrotnica jest w pozycji (chyba) minus, czyli tak jak pokazuje strzałka.
Jaki sygnał pokaże semafor, jeśli przed końcem toru nie ma już żadnego innego semafora?
Czy będzie to S12, czy S13, czy może inny ?

Co do planu to lekko go zmieniłem (również poniżej). Dodałem wjazd na moją Bocznicę z drugiej strony. Niestety nie wiem gdzie dać lokomotywownie :D W najgorszym przypadku jej nie będzie. Nie ma na nim jeszcze zaznaczonych semaforów, ale są miejsca z ograniczeniami prędkości.

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość
Powiem szczerze, że nie potrafię odnaleźć się w tej instrukcji E-1
Nie jestem księgowym, więc nie wiem gdzie znajduje się szukany przeze mnie fragment.
Rozumiem, że to żart? Możesz mi wierzyć, naprawdę nie potrzeba tak specjalistycznego wykształcenia, by odnaleźć wskazany materiał...
Mam jeszcze pytanie o taką sytuację zamieszczoną poniżej.
Powiedzmy, że na tym torze bocznym obowiązuje ograniczenie 40 km/h.
Zwrotnica jest w pozycji (chyba) minus, czyli tak jak pokazuje strzałka.
Jaki sygnał pokaże semafor, jeśli przed końcem toru nie ma już żadnego innego semafora?
Czy będzie to S12, czy S13, czy może inny ?
W tej konkretnej sytuacji, przedstawionej na rysunku (zgodnie z Twoim opisem) mamy następującą sytuację: tor, przy którym stoi semafor F (nazwa umowna) i w którym leży rozjazd nr 7 (numer umowny) jest torem głównym (zasadniczym lub dodatkowym), tor nr 11 (numer umowny) jest torem bocznym. Zatem musi on być zabezpieczony wykolejnicą Wk5 (numer umowny). Jazda po torze głównym z prawej na lewą stronę na sygnał zezwalający na semaforze F jest jazdą pociągową, podobnie jak jazda z lewej na prawą stronę również będzie jazdą pociągową na sygnał zezwalający na jakimś semaforze, którego na rysunku nie ma. Natomiast wjazd z toru głównego na tor boczny nr 11 jest możliwy na sygnał Ms2, podany na semaforze F (jeśli nie jest semaforem wjazdowym) i jest to jazda manewrowa. Podobnie wyjazd z toru nr 11 na tor główny może odbyć się na sygnał Ms2 podany na tarczy manewrowej Tm9 (numer umowny) - jeśli taka tarcza manewrowa jest tam zabudowana, a w przypadku jej braku, na sygnał ręczny, podawany przez personel - i wówczas również jest to jazda manewrowa. Wszystkie jazdy manewrowe mogą odbywać się z maksymalną prędkością 40 km/h. W ruchu kolejowym nie istnieje wjazd na sygnał zezwalający na semaforze na tor boczny.
Kilka postów wcześniej podałem link do instrukcji Ie-4(WTB-E10) i ponawiam do dokładnej lektury tej instrukcji. Jeśli język kolejowych instrukcji jest zbyt trudny do opanowania, proszę odwiedzić stronę http://www.transportszynowy.pl/ i zapoznać się z informacjami na temat infrastruktury kolejowej, sygnalizacji kolejowej i ruchu kolejowego - bez tych podstawowych wiadomości szkoda czasu na rysowanie kolejnych schematów

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość
No właśnie, a kiedy nie ma możliwości podania sygnału Ms2 ?
Czy może musi być taka możliwość?
Przedstawiony rysunek jest wyrwanym z kontekstu fragmentem i istnieje wiele możliwości jego uzupełnienia w zależności od rodzaju istniejących tam urządzeń srk, od przyjętego sposobu prowadzenia ruchu pociągów i manewrów na całości posterunku ruchu, którego fragment został wyrwany, i właśnie dlatego, by nie pisać tutaj książek, które już dawno napisano, podałem linki do stron, zawierających kompendium informacji o kolei jako całości. Nie istnieje kolej we fragmencie z jednym semaforem i jednym rozjazdem, który będzie definiował całość pracy kolei i jej budowy. Sygnał Ms2 jest jednym z wielu możliwych sposobów prowadzenia ruchu manewrowego.

OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
Plan z semaforami skończony. A jak z nowy planem, czy problem tej bocznicy jest już rozwiązany ?

A tak swoją drogą to semafor wjazdowy powinien być 100m przed wskaźnikiem W5. To w skali h0 daje ponad metr. Czy naprawdę w mocno realistycznych makietach robi się z taką dokładnością ?

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
Mam pytanie, tylko jest problem bo muszę całą sytuację wytłumaczyć. Jeżeli pociąg wjeżdża na stacje od lewej strony i chce zatrzymać się na tej mojej bocznicy to czy semafor wjazdowy musi podać sygnał Ms2 aby to zrobić? Bo jeżeli tak to trzeba mu dodać białe światło

P

Paweł Piotr

Gość
Jeżeli pociąg wjeżdża na stacje od lewej strony i chce zatrzymać się na tej mojej bocznicy to czy semafor wjazdowy musi podać sygnał Ms2 aby to zrobić? Bo jeżeli tak to trzeba mu dodać białe światło
Pytanie to świadczy o tym, że nie tylko nie czytasz materiałów, które Ci linkowałem, ale też nie czytasz tego, co do Ciebie piszę. A napisałem wytłuszczoną czcionką w jednym z powyższych postów:
W ruchu kolejowym nie istnieje wjazd na sygnał zezwalający na semaforze na tor boczny.
Na semaforach wjazdowych nie ma sygnału Ms2, ponieważ ruch manewrowy, który między innymi może odbywać się na ten sygnał, jest możliwy wyłącznie w granicach stacji, a w kierunku szlaku tylko do wskaźnika W5, a semafor wjazdowy stoi co najmniej 100 m za tym wskaźnikiem (patrząc w kierunku szlaku) - o czym sam napisałeś:
A tak swoją drogą to semafor wjazdowy powinien być 100m przed wskaźnikiem W5
Jeżeli na semaforze wjazdowym znajduje się komora światła białego (jest to standardowe rozwiązanie), służy ona wyłącznie do podawania sygnału Sz.

P

Paweł Piotr

Gość
To jaki jest sposób wjachania na bocznicę przez ten pociąg jak semafor wjazdowy nie może nadać sygnału?
Pociąg (jako zdefiniowane przepisami pojęcie) nie ma prawa wjechania na bocznicę (nie będę tu wspominał o szczególnych przypadkach z oczywistych względów). Pociąg może wjechać (ruch pociągowy - kolejne przepisami zdefiniowane pojęcie) wyłącznie na tory główne zasadnicze lub główne dodatkowe, przeznaczone dla ruchu pociągowego.
Na bocznicę może odbyć się wyłącznie jazda składu manewrowego, jako jazda manewrowa (kolejne zdefiniowane przepisami pojęcie) i tylko na sygnały manewrowe, które ten ruch porządkują. Semafory (kolejne pojęcie zdefiniowane przepisami) swoimi wskazaniami sygnałowymi służą do porządkowania ruchu pociągów. Na wybranych konkretnym projektem semaforach (wyłącznie wyjazdowych i drogowskazowych) jest możliwość podawania sygnału Ms2, jako dodatkowa jego funkcja.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.585 517 30
Przede wszystkim, jak pisał kolega Paweł Piotr, nie ma możliwości bezpośredniego wjazdu pociągu ze szlaku od razu na tor boczny (bocznicę). Pociąg musi wjechać na jeden z torów głównych, a dopiero potem, jako jazda manewrowa, skład może zostać przestawiony na tor boczny. Jazda manewrowa może odbywać się na sygnał Ms 2, ale może też być na sygnały ręczne, dawane z nastawni albo przez odpowiedniego pracownika (manewrowego). W tym konkretnym wypadku pociąg może wjechać na sygnał podany na semaforze na pierwszy lub drugi tor (patrząc od budynku stacyjnego), przy którym jest semafor wyjazdowy, a dopiero potem może być przestawiony na tor trzeci, boczny.

Niestety, nie da się jednym zdaniem odpowiedzieć na pytanie, jeżeli pytający nie zna podstawowych zasad pracy kolei, bo, jak widać na przykładzie Waszej dyskusji, jedna odpowiedź rodzi natychmiast kolejne pytania. Naprawdę, najpierw trzeba poznać przynajmniej podstawowe zasady, żeby wchodzić w szczegóły.

P

Paweł Piotr

Gość
Objaśnienia:
ToA – tarcza ostrzegawcza do semafora wjazdowego A
A1/2 – semafor wjazdowy
B2/m C/m – semafory wyjazdowe
Tm1 – 3 – tarcze manewrowe
W5 – wskaźnik przetaczania
Tor 1 – główny zasadniczy
Tor 3 – główny dodatkowy
Tor 5 – tor boczny
Pociąg towarowy, jadący z lewej strony, prowadzi na końcu składu grupę wagonów, przeznaczonych do stacji do odstawienia na tor boczny 5.
1. Pociąg należy przyjąć do stacji na sygnał zezwalający na semaforze wjazdowym A1/2 na tor główny dodatkowy nr 3.
2. Lokomotywa manewrowa z toru wyciągowego na sygnał Ms2 na tarczy manewrowej Tm2 najeżdża na tył pociągu na torze nr 3 i zabiera grupę wagonów – na sygnał Ms2 na semaforze wyjazdowym B2/m wyjeżdża w kierunku toru szlakowego pod wskaźnik W5, na sygnał Ms2 na tarczy manewrowej Tm1 spycha wagony na tor boczny nr 5.
W pkt. 1 mamy ruch pociągowy, w pkt. 2 mamy pracę manewrową – trzy jazdy manewrowe (jazda lokomotywy manewrowej na tył pociągu, wyciąganie grupy wagonów, spychanie grupy wagonów).

Załączniki

OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
Już w miarę rozumiem, ale..

1. Czy lokomotywa, która z wagonami dojechała do stacji może również prowadzić jazdę manewrową ? (myślę, że tak, ale się dopytam)
2. Czy lokomotywa może jechać tyłem, czyli za wagonami ? (oczywiście podczas jazdy manewrowej; też myślę, że tak)
3. Na moim planie nie ma tarczy manewrowej, która odpowiadałaby Tm1. Czy to problem gdybym chciał przeprowadzić podobne manewry u siebie ?

P

Paweł Piotr

Gość
ad1) Pracę manewrową wykonują lokomotywy manewrowe (na dużych stacjach są takie przydzielone do określonych rejonów manewrowych), natomiast na małych stacjach nie ma osobnej lokomotywy manewrowej, a pracę manewrową, związaną z odstawianiem wagonów na punkty ładunkowe w stacji oraz zabieraniem wagonów po pracach ładunkowych wykonuje lokomotywa pociągowa pociągu zbiorowego. Także każdą inną pracę manewrową - jak choćby np. odstawienie uszkodzonego wagonu - może wykonywać każda lokomotywa pociągowa.
ad2) Lokomotywa nie ma przodu ani tyłu - w odniesieniu do lokomotyw są to pojęcia umowne. Lokomotywa może poruszać się w przeciwnych kierunkach zarówno prowadząc pociąg, jak i przy wykonywaniu pracy manewrowej, może ciągnąć i spychać wagony.
ad3) Posłużyłem się schematem przykładowym dla pokazania zagadnienia, kwestia rozstawienia sygnalizatorów jest uzależniona od wielu czynników, przede wszystkim od rodzaju usrk oraz od przyjętego sposobu prowadzenia ruchu pociągowego i manewrowego, czyli generalnie od projektu dla określonego posterunku ruchu.

OP
OP
Syberyjski Niedźwiedź
Reakcje
0 0 0
No to przedstawie taką sytuację:

1. Pociąg towarowy po przejechaniu koło semafora wjazdowego A wjeżdża na tor 1.
2. Semafor wyjazdowy B podaje sygnał Ms2.
3. Pociąg rusza na wprost i dojeżdża do wskaźnika W5.
4. Spycha wagony na tor 2.

Czy taka sytuacja jest możliwa ?

Jeszcze pytanie:
Kiedy pociąg z jazdy manewrowej może "przejść" na ruch pociągowy ? Po minięciu semafora zezwalającego na jazdę ?
Bo z ruchu pociągowego na jazdę manewrową może "przejść" za pomocą semafora podającego sygnał Ms2. A właśnie odwrotnie ?

Czy przejście z ruch. pociąg. na jazdę manewrową za podaniem Ms2 może się odbyć dopiero po zatrzymaniu pociągu przed semaforem z tym właśnie sygnałem ?

I czy dla ruchu pociągowego sygnał Ms1 na tarczy manewrowej jest nieważny ?

Załączniki