Po krótkiej przerwie (a będzie ich sporo jeszcze
)
postanowiłem ruszyć z tematem, a mianowicie złożyć do kupy rozjazdy od Weinert-a.
A te z kolei trafią na przyszłą makietę/diorame która już była omawiana, dla przypomnienia bocznica Lotos-u Poznań Górczyn.
Ale do sedna, dzisiaj tylko na "luźno" powtykałem parę szyneczek, aby zobaczyć co i jak pasuje i powiem szczerze bardzo przyjemnie pracują w mocowaniach, żadnych zacięć itp.
Pomiary/kąty biorę z "szablonów" dostępnych na stronie Weinert-a, przymiarka poniżej jeszcze bez wydruku, w PDF ustawienie na 82% daje idealnie wyskalowany rozjazd
Trochę pracy będzie, ale myślę że tragedii nie będzie
Muszę zamówić jeszcze trzy zestawy kierownic, na cztery podkłady, środkowa kierownica jest taka sama tylko jest wygięta i ma kąt 170°.
Jeszcze pozostanie kwestia ściągu iglicowego, chciałbym aby był bardziej zbliżony do realnego, ale z "biedy" Jak skończy mi się cierpliwość, może znowuż się zgłoszę do dziadka Weinert-a i może mi sprzeda, dlaczego by nie, podkłady sprzedał to i ściągi pewnie tyż.
Zostanie później jeszcze jeden rozjazd poskładać 8,6° i drugi który już mam 6,3° długi skubany jest.
Tu tylko kierownice przymierzałem narazie, ale te są już na 5-ciu podkładach.
Trochę obróbki wymagają, ale ogólnie bardzo ładne są.
Narazie to tyle, plan jest pozostało w końcu coś podłubać