• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Rozjazd Piko ver. 2.0

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Mała akt. druga dziobownica gotowa, miała być tylko jedna dzisiaj, ale byłem w transie i jakoś tak poszło szybciej z drugą:)
20250127_214233.jpg

Jeszcze lekka polerka w kilku miejscach, i będzie gites;)
Mam pytanie do wtajemniczonych w rozjazdy Weinert-a, właściwie to nie tylko:

Jaki napęd/y najlepiej zastosować z polaryzacją?

Pomijając dedykowany Weinert-a, zależy mi również aby całość była w miarę możliwości cicha.

Chciałbym również w przyszłości podłączyć to pod sterownik rozjazdów Railbox, aby była możliwość sterowania telefonem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Mam pytanie do kolegów ogarniających wydruki 3D;)
Podjąłby się ktoś wyzwania, odnośnie ściągu iglic do rozjazdu DKW?

Trochę mam obawy (może niepotrzebnie) co do wytrzymałości materiału, tu muszą się wypowiedzieć doświadczeni w temacie.

Myślałem również o odlewie, dodać wstawkę izolującą jak w orginale, ALE jest to bardzo czasochłonne i średnio ma to sens do jednego Anglika i dwóch zwyczajnych, na filmie jest pokazany proces produkcji, z grubsza #230:X3:

Wysłałem zapytanie do Weinert-a, czy sprzedał by omawiane ściągi, ale brak odp.
Dziwne, w grudniu nie było problemu z kontaktem:niepewny:
Może jakieś urlopy itp.

Wydaje mi się, gdyby doszło do zrealizowania projektu, i elementy były by wytrzymałe, otwarło by to furtkę innym, aby budować "własne" porządne rozjazdy na bazie Weinert-a.
Nie ukrywajmy "każdy" chciałby mieć takie rozjazdy na makiecie;)
A jak wiadomo, ściąg jest najtrudniejszy do zrobienia niestety:)

Można by się pokusić jeszcze aby wytrawić, sam nie wiem:niepewny:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Dlaczego nie zastosujesz oryginalnego Weinerta?
Ponieważ DKW nie ma w ofercie (oficjalnie,tylko zwyczajny jest), a jak już wspomniałem, kontakt się urwał z Weinert-em może chwilowy, kto wie co się dzieje.
Miesiąc czekam za odp. i nic, a pisałem z różnych źródeł:niepewny:
Poczekam jeszcze trochę, może temat się ruszy i będzie możliwość kupna, to sprawę uważam za zamkniętą;)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Dzisiaj miał być wolny dzień od rzeźbienia, ale postanowiłem troszkę podłubać;)
Dwie iglice prawie gotowe.
20250202_174251.jpg
Zobacz załącznik 1101534
20250202_173410.jpg

Tak sobie myślę, czy miejsca gdzie orginalnie szyny są "cieniowane" zrobić na ostry kant, czy na łagodny mniej więcej jak w orginale:niepewny:
20250202_173637.jpg

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Tak sobie myślałem ostatnio o łącznikach iglic, i wpadłem na taki pomysł:
Aby zrobić to ze starych łączników U-rurek (kolejny raz przyszło mi je przeprosić:))
20250205_174445.jpg
20250205_174514.jpg
Oczywiście jest to prototyp, więc proszę nie sugerować się grubością itd, na takim się Wzorowałem :
20250202_140541.jpg
Znajduję się umnie na stacji Starołęka, wzorował bym się na orginale który znajduje się na Górczynie, ale nie posiadam zdjęć tego rozjazdu z bliska, a tak prędko tam nie zawitam.
Może ktoś posiada, w co wątpię ale zapytać zawsze można;)

Wracając do patentu, na środku zastosuję od spodu plastikowy łacznik coś na rodzaj Weinert-a. Screenshot_20250202_092420_Chrome.jpg
Pomiędzy dam jeszcze mały wypust, aby przypadkiem nie doszło do zwarcia.

Zapewne łacznik będzie trochę przeskalowany, ale tu chodzi o wytrzymałość.
Jeśli chodzi o przejezdność, to koła mają mały zapas więc jest ok.
Wszelkie sugestie mile widziane;)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Jednak udało mi się cyknąć parę fotek z "Górczyna"
Sprawa ściągu iglicowego została rozwiązana.
Sam rozjazd jest bardzo podobnej konstrukcji, co na Starołęce;)
20250208_104053.jpg

Dopatrzyłem się że środkowe kierownice, dość znacznie różnią się od tych co występują w rozjazdach Weinert-a.
Pytanie: ile może wynosić różnica w wysokości względem główki szyn?
Chciałbym takie kierownice zrobić w moim modelu, ale nie posiadam żadnych danych na ten temat:ostrozny:
Screenshot_20250209_083316_Gallery.jpg

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Temat jeszcze aktywny jakby co:)
Troszkę ostatnio podłubałem przy ściągu, pojawił się mały postęp i jednocześnie cofnąłem się o mały krok w tył, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło (trochę bogatszy o wiedzę);)

Tak wyglądał pierwszy łacznik do iglicy (mosiądz)
Oraz pręt (pręcik 0,4mm) materiały użyłem firmy ABER.
20250228_195357.jpg

Dzisiaj zrobiłem kolejny, troszkę odbiegał od pierwszego i zacząłem go obrabiać no i zje...
Za dużo materiału zebrałem i w momencie wciskania trzpienia w iglice troszkę się uszkodził, cóż bywa, teraz wiem że będę musiał troszkę przeskalować elementy, aby były bardziej wytrzymałe.
20250305_171246.jpg

A tak po montażu, nieudolnym:)
Dobrze że na tym etapie to się stało.
20250305_173308.jpg

Po wypiciu:kawa: trochę ochłonąłem, myślałem że mnie "UJ" strzeli przedtem:mad: mogłem już nic nie poprawiać, niestety nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Pozostało mi lecieć dalej z tematem i poszedłem na masową ilość, odrazu naciąłem cztery sztuki:)
20250305_205344.jpg

Narazie to tyle;)

Udało mi się w końcu znaleźć, dane technicze drążka suwakowego do "Anglika"
Może komuś się przyda, chociaż powątpiewam ponieważ przeróbek rozjazdów jest jak na lekarstwo na forum, a szkoda.
Screenshot_20250305_210157_Adobe Acrobat.jpg

Teraz robota pójdzie, aczkolwiek wymiary klamry przydały by się jeszcze.

Cdn.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Dzisiaj dokończyłem łączniki iglic, ALE pojawia się problem połączenia pręta (stal) z łącznikiem ( mosiądz)
Nie wiem jak to polutować:niepewny:
Za Uja nie łapie stali, do mochola to jak magnes:)
Pytanie czy zamienić pręcik stalowy na mosiądz,
czy połączyć to klejem CA?
Wolał bym lutować, ale z drugiej strony mosiądz o średnicy 0,4/0,5mm może nie podołać wytrzymałościowo:niepewny:
20250309_082600.jpg

20250309_083502.jpg

Wszelkie poprawki już zastosowałem jakby co, wszystko jest już wyrównane;)
Cdn.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Może drut spawalniczy? Daje się lutować.
Tyle że najmniejsza średnica to chyba tylko 0,6 mm.
https://allegro.pl/oferta/drut-tysweld-0-6-mm-16375631267
Na co dzień używam 0,8mm do spawania, zobaczę jak się do niego lutuje, 0,6mm troszkę za gruby. Może końcówki obrobię do około 0,5mm i nie będę musiał od wewnątrz lutować:niepewny:
Takie coś chodzi mi po głowie, tak na szybko, jeszcze chciałbym imitacje nakrętek dodać:
20250309_130453.jpg
Myślę jeszcze nad wymiarem który wybrać.
Ogólnie jest jeszcze jedna opcja, zamiast obrabiać pręt, wykorzystać rurkę 0,5mm (dostępna w Agtom)
I włożyć w środek mniejszy pręcik, dodać nakretki i wszystko "zamknąć" pojedynczym lutem na końcu:niepewny:
Najszybciej/najłatwiej/najdokładniej/ale nie najtaniej:)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Mam pytanie z pozoru błahe, ale chciałbym się upewnić.
Znalazłem takie rurki o średnicy 0,5mm
https://www.mojehobby.pl/products/B...GLHOjeG5XqqDuuLHb0H4Ge3n0jhPNiJnoH1DIiks2bAep
Pytanie, czy producent podaję średnicę zewnętrzną czy wewnętrzną?
Ścianki mają z reguły 0,2mm więc muszę to wziąć pod uwagę, więc jeśli to zewnętrzny wymiar to pręt będę musiał zapakować 0,3mm:niepewny:
Moim zdaniem powinien być podawany wymiar zewnętrzny jaki i wewnętrzny rurek, z prętami jest to oczywiste.

KHAB

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
145 7 1
Z reguły podaje się wymiar zewnętrzny. Pamiętaj, że grubość ścianki trzeba policzyć dwa razy. W przypadku rurki o średnicy 0,5mm i grubości ścianki 0,2mm pozostaje 0,1mm średnicy wewnętrznej. O dokładną specyfikację najlepiej zapytać u producenta lub sprzedawcy.