• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROCO - Ty4-40

XyzzyX

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Dzisiaj i do mnie zawitał ten stwór.
Wszystko fajnie ale...
Koldedzy niech się cieszą że wogóle mają światła...
MOJA ICH NIE MA
20220411_171616.jpg

Model nawet ładny, nawet dobrze zapakowany, nawet nic nie połamane czy pogięte (cud), ale światełka się nie świecą, ani na lokomotywie, ani na tendrze...
Mam nadzieję że to tylko coś nie łączy, I nie będę musiał na wymianę gwarancyjną odsyłać...

XyzzyX

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Model ma jeszcze jeden błąd, zauważyłem że ma to każdy.
20220413_161435.jpg

Coś tam jest źle zamontowane, stąd widoczna czerwona linia, powinno tego nie być.
Spróbuję to rozebrać i złożyć poprawnie, no chyba że ktoś z was ro może już rozbierał i ma jakieś inne sposoby na to. Wyeliminowanie tego błędu jest jednak dość istotnie jeżeli idzie o wygląd modelu.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Tak to wygląda w rzeczywistości:

BR44.jpeg

Zdjęcie kradzione z tej strony: https://www.bahnbilder.de/bild/oest...87/die-dampflokomotive-44-661-wurde-1941.html

Jest to niestety kolejny dowód na to, że ten model jest bardzo słabo wykonany. Co ciekawe, wypuszczony nieco wcześniej na rynek Oi2 takich problemów nie ma, model jest bardzo dobrze zmontowany, a elektronika działa doskonale. Powstaje zatem pytanie, co z tym nieszczęsnym Ty4 poszło nie tak :niepewny:

XyzzyX

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Godzina pracy i po kłopocie, jeden element do ucięcia, nie wiem jak go nazwać, ale myślę że ze zdjęć ogarniecie o co chodzi...
20220413_203706_edited.jpg

20220413_210556_edited.jpg

czerwoną linie nadal widać, bo jest to jednak lekka szpara między dwoma elementami, nie jedna całość, ale już przynajmniej wszystko jest na odpowiedniej wysokości i model od razu dużo, naprawdę dużo lepiej wygląda, a co do czerwonej linii, to zniknie przy pierwszej lepszej waloryzacji...
20220413_210517_edited.jpg

Kiedyś postaram się pokazać lepsze zdjęcia, różnica naprawdę jest, i model od razu lepiej wygląda.

Reakcje
190 34 1
Dzień dobry
Od nieco ponad roku kupuje modele 1/87. Niestety kupiłem także Ty4. Wizualnie model mi się podoba. Jednak 1800 PLN to sporo za, cichy dźwięk (porównuje do Ty2), hałas podczas jazdy (głośna praca napędu), słabe właściwości trakcyjne i te nieszczęsne światła. Roco wypuściło model niewart swojej ceny.

Niestety obecnie nad zakupem parowozu od Roco bardzo poważnie się będę zastanawiał. Można powiedzieć, że pierwsze konsekwencje już są Vectrona PKP Cargo kupię i owszem, ale od Piko.

pawelszymkowiak

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 5 0
A ja mam takie pytanie odnośnie Ty4...czy do modelu byl dołączony woreczek z częściami dodatkowymi ? Widze że kolega XyzzyX ma zamontowany przedni sprzęg. Postanowiłem też zamontować i lipa nic niema...żadnego woreczka. Nie kojarze by był.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.800 175 0
Przepraszam, że zapytam ale zauważyłem na zdjęciach, że druga od przodu oś napędowa ma nieco przesuniętą (w stosunku do pozostałych osi napędowych) tą "przeciwwagę". Czy tak jest w modelu bo w prawdziwej lokomotywie też tak jest? Mi się zawsze wydawało, że te "przeciwwagi" są po przeciwnej stronie czopów na które nałożone są wiązary...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.475 552 30
Czy tak jest w modelu bo w prawdziwej lokomotywie też tak jest? Mi się zawsze wydawało, że te "przeciwwagi" są po przeciwnej stronie czopów na które nałożone są wiązary...
W modelu też tak jest, wystarczy przewinąć stronę nieci wyżej, tam są zdjęcia modelu. Przeciwwagi równoważą ciężar czopów i wiązarów, ale na drugiej osi muszą dodatkowo zrównoważyć korbowód tłoka trzeciego, wewnętrznego cylindra, który napędza właśnie drugą oś wiązaną - dlatego przeciwwaga jest przesunięta kątowo.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 16
Tabor 17