Austriacka (a z tego co mi się wydaje, to już od jakiegoś dłuższego czasu, raczej niemiecka) fabryka, jakby nie patrzeć leży bliżej Wiednia, niż Wietnamu czy innych Chin "gdzieś w świecie"
Tego nie kwestionuję, doprecyzowałem tylko, że chodzi o Salzburg (a ściślej mówiąc Bergheim, będący praktycznie przedmieściem Salzburga, choć formalnie nie leży w jego granicach), o którym jakkolwiek na to patrzeć, trudno powiedzieć, że leży pod Wiedniem. Firma Roco, po połączeniu z niemieckim Fleischmannem, należy do koncernu
Modelleisenbahn Holding GmbH, którego oficjalna siedziba również znajduje się w Bergheim, czyli jednak w Austrii, a nie Niemczech. Nie wiem, jaka jest struktura udziałów w holdingu i czy strona austriacka, czy niemiecka ma większość (a może mają po równo). Niżej cytat ze strony Roco:
The ROCO headquarters is located in Bergheim near Salzburg. The company has a global presence and is part of the Modelleisenbahn GmbH, a company of the Modelleisenbahn Holding GmbH, to which also belongs the German quality manufacturer FLEISCHMANN.
Die ROCO Firmenzentrale befindet sich in Bergheim bei Salzburg. Das Unternehmen ist global präsent und gehört zur Modelleisenbahn GmbH, ein Unternehmen der Modelleisenbahn Holding GmbH, zu welcher auch der deutsche Qualitätshersteller FLEISCHMANN zählt.
Tak więc twierdzenie, że Roco to teraz niemiecka firma jest co najmniej dyskusyjne.