• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROCO - Ty4-40

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
284 13 9
Mój model jest w porządku, testowany przy zakupie w sklepie.
Czy Roco produkuje lokomotywy gdzieś w świecie czy pod Wiedniem? Bo już różnie słyszałem.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
148 10 0
W porządku to znaczy ma ok światła, jest głośny i jeździ sprawnie ?
Mój jest w porządku o tyle, ze jest nieuszkodzony, bardzo ładny, bardzo dobrze jeździ. Niestety posiada kiepskie światła i jest cichszy niż Oi2 (innego porównania nie mam). Osobiście dźwięk dla mnie jest do zaakceptowania, nie lubię głośnych dźwięków parowozów, ale jakbym teraz wybierał, to wybrałbym model bez dźwięku i ewentualnie dołożył np. od Elvisa.
Wracając do świateł - kompletna porażka. To można jakoś poprawić?

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Siedziba firmy Roco i austriacka fabryka jest w Salzburgu, nie "pod Wiedniem".
Austriacka (a z tego co mi się wydaje, to już od jakiegoś dłuższego czasu, raczej niemiecka) fabryka, jakby nie patrzeć leży bliżej Wiednia, niż Wietnamu czy innych Chin "gdzieś w świecie" ;), w których to także produkowane są coraz gorszej jakości produkty. Nie wiem czy akurat ten konkretny model parowozu, ale chyba już mieliśmy produkty (m.in. ST44) z firmy , z siedzibą w Bergheim z kodem VN.

Jak zresztą słusznie zauważył wcześniej Kolega:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.392 547 30
Austriacka (a z tego co mi się wydaje, to już od jakiegoś dłuższego czasu, raczej niemiecka) fabryka, jakby nie patrzeć leży bliżej Wiednia, niż Wietnamu czy innych Chin "gdzieś w świecie" ;)
Tego nie kwestionuję, doprecyzowałem tylko, że chodzi o Salzburg (a ściślej mówiąc Bergheim, będący praktycznie przedmieściem Salzburga, choć formalnie nie leży w jego granicach), o którym jakkolwiek na to patrzeć, trudno powiedzieć, że leży pod Wiedniem. Firma Roco, po połączeniu z niemieckim Fleischmannem, należy do koncernu Modelleisenbahn Holding GmbH, którego oficjalna siedziba również znajduje się w Bergheim, czyli jednak w Austrii, a nie Niemczech. Nie wiem, jaka jest struktura udziałów w holdingu i czy strona austriacka, czy niemiecka ma większość (a może mają po równo). Niżej cytat ze strony Roco:

The ROCO headquarters is located in Bergheim near Salzburg. The company has a global presence and is part of the Modelleisenbahn GmbH, a company of the Modelleisenbahn Holding GmbH, to which also belongs the German quality manufacturer FLEISCHMANN.

Die ROCO Firmenzentrale befindet sich in Bergheim bei Salzburg. Das Unternehmen ist global präsent und gehört zur Modelleisenbahn GmbH, ein Unternehmen der Modelleisenbahn Holding GmbH, zu welcher auch der deutsche Qualitätshersteller FLEISCHMANN zählt.

Tak więc twierdzenie, że Roco to teraz niemiecka firma jest co najmniej dyskusyjne. ;)

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
933 19 5
Zabrałem się za światła bo nie wytrzymałem ,jak można wypuszczać taki piękny parowóz na żarówkach szok i żeby to świeciło jak odpaliłem w dzień loka to musiałem się dobrze przyjrzeć by zobaczyć ten wspaniały wynalazek Roco. Rozebrałem na czynniki pierwsze cały model nie podobały mi się przewody od głośnika puszczone przez kabinę koło wału. Nie korzystam z dymu więc mam dwa przewody do głośnika wykorzystam je z pewnością. Miernikiem ustaliłem jaki przewód do czego jest polutowany i oto efekty mojej pracy. Dzwięk puszczony przez złączkę fabryczną,oświetlenie tył na mini płytce(marker od ręki rysowana do kwasu i jest gotowe-nie wygląda ale działa) Przednie lampy to była próba wytrzymałości-diody dałem bezpośrednio do lamp.Czeka mnie to samo z tyłem bo jest lepiej ale jednak nie to...

Załączniki

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.884 15 1
Zabrałem się za światła bo nie wytrzymałem ,jak można wypuszczać taki piękny parowóz na żarówkach szok i żeby to świeciło jak odpaliłem w dzień loka to musiałem się dobrze przyjrzeć by zobaczyć ten wspaniały wynalazek Roco.
Światła w tym modelu to porażka. Mnie udało się wreszcie uruchomić swojego. W przeciwieństwie do Ciebie to u mnie jednak generator dymu jest istotny, gdyż ożywia nieco model, więc przewody głośników musiałem poprowadzić tak jak w modelu fabrycznym. W przyszłości będę mu montował UPS, polskie garnki od ZNTK Rybnik, oświetlenie rewizyjne i budki więc pewnie będę przerabiał całą elektronikę. Do takich bajerów musi tych przewodów iść dużo więcej niż 8. Prędko to pewnie jednak nie nastąpi bo modeli do konwersji czeka przynajmniej kilka a budżet niestety już bardzo ograniczony. Na razie więc jeździ, sapie, dymi i gwiżdze. Dekoder ZIMO MS450R zakupiony u Elvisa z zaprogramowanymi wyjściami do obsługi polskiego oświetlenia. Niestety nie mam innego sprzętu do takich zdjęć jak smartfon.

ty4-1.jpg
Ty4-2.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.794 53 2
Panowie, którym CV można podgłośnić dźwięki? I jaka jest wartość tego CV ustawiona fabrycznie?
Z góry dziękuję, P.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Panowie, którym CV można podgłośnić dźwięki? I jaka jest wartość tego CV ustawiona fabrycznie?
Z góry dziękuję, P.
Głośność jest na CV266 fabrycznie ustawiona na 64 .Ja ustawiłem 128 .Jest trochę lepiej ale nie jakoś znacząco . Ładna lokomotywa ale ciche dźwięki i słabe światła psują trochę odbiór

Ostatnio edytowane:

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
933 19 5
Orientuje się ktoś Które CV obsługuje jasność świateł i jaka jest wartość fabryczna ustawiona w tym cudzie techniki.

elektrowoz

Nowy użytkownik
Reakcje
3 1 0
Dzisiaj miałem okazję porównać Ty4 z fabrycznym dekoderem dźwięku z moim, który ma zamontowany ESU Loksound V5. ESU jest głośniejszy, wyraźnie głośniejszy.

iwan935

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Koledzy. Mam pytanie.
Czy u Was parowóz Ty4-40 ma słabe światła, czy ja trafiłem na jakiś dziwny egzemplarz.
Tak też mam takie delikatne w wersji DCC. One już takie są chyba, bardziej rozjaśnić się nie da z CV60.Głośność na CV266 zrobiłem na 100 i jest w miare... Na szczęście model nieuszkodzony, od Karola.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.219 157 7
Nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale taki oto detal. Ty4-40 (Roco 70670) ma napędzane dwie osie w tendrze oraz poprzez wał kardana, wszystkie pięć osi na wiązarach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 1
Tabor 16
Tabor 17