• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Roco Ty2 Precyzyjna Przeróbka

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
Użyłem perma blue, aby przyciemnić metal. wyszło całkiem nieźle

Gdzie Kupiłeś to Perma Blue? Czy można dostać w "Home improvement store"? Kupiłem kiedyś taki słoiczek czegoś podobnego, ale tamto powoduje erozje metalu i trzeba zaraz do wody dawać aby zneutralizować.

Tymon2011

Użytkownik
Reakcje
117 117 0
trochę więcej postępu dzisiaj, dodałem linie spawalnicze i pomalowałem cały tender. Teraz czekam tylko na naklejki, reflektory i tabliczki z orzełkami.
Całkowicie zdemontowałem parowóz teraz obawiam się, że nie będę w stanie złożyć jej z powrotem :)

Też miałem taki plan by zrobić precyzyjną przeróbkę Ty2-91
Witam, jestem nowy tu na waszym forum.
Właśnie zaczynam projekt z parowozem Roco Ty2, będzie dużo zmian aby dokładnie wyglądał jak Ty2 911. Tu jest parę zdjęć, jeszcze czekam na reflektory i inne czesci.
Zobacz załącznik 846505
Zobacz załącznik 846506
Zobacz załącznik 846507
Zobacz załącznik 846508
Zobacz załącznik 846509
Zobacz załącznik 846510
Też mailem plan zrobić taką przeróbkę . Tylko że największym minusem tej przeróbki jest tender bo racja z takim tendrem jeźdźił , ale do 2012 roku kiedy miał tender beczkowy/wannowy , a teraz ma taki kwadratowy i tutaj miałem plan ten tender wymienić

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 5 2
Ty2-911 ma teraz tender skrzyniowy 26D5(2'2'T26) od Ty5(BR50). Pierwotnie parowozy BR52 miały tendry skrzyniowe 2'2'T26 dostosowane do nich fabrycznie. Później dopiero K2'2'T30(30D43), czyli Wannentender.
Można podłączyć tender od BR50 i dorobić łączenie do Ty2.

Tymon2011

Użytkownik
Reakcje
117 117 0
Ty2-911 ma teraz tender skrzyniowy 26D5(2'2'T26) od Ty5(BR50). Pierwotnie parowozy BR52 miały tendry skrzyniowe 2'2'T26 dostosowane do nich fabrycznie. Później dopiero K2'2'T30(30D43), czyli Wannentender.
Można podłączyć tender od BR50 i dorobić łączenie do Ty2.
Chciałem powiedzieć ciekawostkę że w tym roku Ty2-911 kończy 80 lat

Reakcje
117 117 0
OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.435 2 5
Ile cała przeróbka kosztowała w sensie koszty zakupu części .
Poza samą lokomotywą, najdroższymi komponentami były obręcze kół, które sprowadziłem z Francji za 50 euro plus koszty wysyłki. Teraz wykonuję je samodzielnie na małej tokarce. Wszystkie inne części były dość przystępne cenowo, a wiele z nich również robię sam. Chciałem poinformować o aktualizacji dotyczącej silnika, którego początkowo użyłem okazało się, że to zły wybór. Silnik był za słaby, a lokomotywa z trudem poruszała się samodzielnie. Niedawno go wyjąłem i zainstalowałem większy silnik z powrotem w tenderze.