• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele wagonów standardu Y - typu Bautzen 70, Görlitz 78, Bautzen 84

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.025 93 3
Pytanie do znawców tematu: czy przydziały do stacji Łódź Fabryczna są prawidłowe, bo jakoś nie kojarzę lub nie pamiętam żeby tzw. "enerdówki" miały łódzkie przydziały?Bardziej kojarzę tego typu wagony ale z przydziałem Warszawa Grochów lub Warszawa Szczesliwice, a pośpiechy do Łodzi zestawione raczej z wagonów rodzimej produkcji.
Ja pamiętam że w V epoce modelarskiej były i pamiętam też takie czasy kiedy w epoce Vb Szczęśliwice nie miały tych wagonów, a wszystkie stacjonowały na Grochowie.
Jeździło się nimi wszystkimi krajowymi nocnymi pociągami, które rozpoczynały bieg na Wschodniej oprócz Zagórza oraz Żagania i Legnicy, ponieważ te pociągi były podstawiane ze Szczęśliwic.
Po przejściu z epoki Vb na Vc i podziale taboru pasażerskiego PKP na PKP IC oraz PKP PR, omawiane wagony zmieniły stację macierzystą z Grochowa na Szczęśliwice i nie wiem czy właśnie nie w tym momencie pojawiły się również w Łodzi.
Co do przydziału to ja pamiętam wagony opisane jako ŁÓDŹ FABR. a nie ŁÓDŹ FABRYCZNA.