• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.618 44 7
To co robi dekoder itd to inna kwestia, to nie usprawiedliwia błędu projektu. To że jeden, drugi dekoder to robi to nie znaczy że wszystkie. Dalej - ten błąd jest też z oryginalną zaślepką w modelu analogowym.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.239 72 1
Przykład tej samej klatki filmu Fuji, zeskanowanej dwoma różnymi skanerami.
I żaden ze skanów nie daje poprawnego odwzorowania. Dwa różne skanery, to jedno, ale za kazdym z nich jest oprogramowanie które poprawia skanowany obaz czy tego chcemy czy nie.
Sam materił foto ma już wiele lat i w przypadku materiałów czarnobiałych znak czasu nie jest tak intensywny jak w przypadku materiałów barwnych. Cała dyskusja o barwie pudła EP05 jest o kant d8py, za przeproszeniem.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.806 45 1
I żaden ze skanów nie daje poprawnego odwzorowania. Dwa różne skanery, to jedno, ale za kazdym z nich jest oprogramowanie które poprawia skanowany obaz czy tego chcemy czy nie.
Sam materił foto ma już wiele lat i w przypadku materiałów czarnobiałych znak czasu nie jest tak intensywny jak w przypadku materiałów barwnych. Cała dyskusja o barwie pudła EP05 jest o kant d8py, za przeproszeniem.
Lepiej bym tego nie skonkludował!

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.390 65 4
A co tu jest za podejmowanie decyzji. Takiej ciemnej EP05 to przynajmniej ja w tych nomen omen fajnych zdjęciach nie widzę. A fotki na prawdę super i chciałoby się więcej, szczególnie pociągów Ost-West czy Hoek van Holland.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.574 16 0
Czy ktoś ma w swoich zbiorach jakiekolwiek zdjęcie EP05 z lat 70. w całym pomarańczowym malowaniu?
Takie jaką zaprezentował kolega @Bronco_Billy w tym wątku.
Przyznam, że te malowanie bardzo mnie zaintrygowało.
Można byłoby pokusić się o konwersję, tylko jedno zdjęcie z klipu filmowego to troszkę za mało danych.

1767380844246.png

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Czy ktoś ma w swoich zbiorach jakiekolwiek zdjęcie EP05 z lat 70. w całym pomarańczowym malowaniu?
Takie jaką zaprezentował kolega @Bronco_Billy w tym wątku.
Przyznam, że te malowanie bardzo mnie zaintrygowało.
Można byłoby pokusić się o konwersję, tylko jedno zdjęcie z klipu filmowego to troszkę za mało danych.

Zobacz załącznik 1164024
Obecna edycja jest w wersji z gniazdami sterowania, które były montowane dopiero w drugiej połowie lat 80-tych, zatem byłoby dużo szlifowania, aby usunąć podstawę gniazd i doszłoby jeszcze odtworzenie w tym miejscu imitacji listwy ozdobnej. Moim zdaniem lepiej poczekać na kolejną edycję, w której miejmy nadzieję, otrzymamy lepszego dawcę do konwersji lub w ogóle gotowy model w interesującej nas wersji. Swoją drogą, powstaje pytanie, czy wszystkie EP05 po modernizacji w latach 70-tych były całe pomarańczowe oraz kiedy zaczęto malować ramę na bordowo.

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
47 2 0
Obecna edycja jest w wersji z gniazdami sterowania, które były montowane dopiero w drugiej połowie lat 80-tych, zatem byłoby dużo szlifowania, aby usunąć podstawę gniazd i doszłoby jeszcze odtworzenie w tym miejscu imitacji listwy ozdobnej. Moim zdaniem lepiej poczekać na kolejną edycję, w której miejmy nadzieję, otrzymamy lepszego dawcę do konwersji lub w ogóle gotowy model w interesującej nas wersji. Swoją drogą, powstaje pytanie, czy wszystkie EP05 po modernizacji w latach 70-tych były całe pomarańczowe oraz kiedy zaczęto malować ramę na bordowo.
I to jest w końcu konkretne pytanie w tym temacie

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.574 16 0
Słuszna uwaga. Zobaczymy jakie nowości zapowie nam Roco.
Przyznam, że całkiem zapomniałem o tych gniazdach.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.009 483 99
Może kogoś zainteresuje kolorowa fotka EP05-27 z 1980 roku, Opis jest:

"Warszawa 03.1980. Lokomotywownia Warszawa Olszynka Grochowska mieszcz¹ca siê na zapleczu Dworca Warszawa Wschodnia. Nz. lokomotywa elektryczna EP05-27. mw PAP/Tomasz Listopadzki Dok³adny dzieñ wydarzenia nieustalony."

Link: https://www.alamy.com/warszawa-0319...ba4a09576d2a4d8cc938aef6fa0b5bb5&searchtype=0

Wklejam, bo była zagorzała dyskusja o kolorach, a poza tym kolorowe zdjęcia z końca lat 70 i początku 80 to rzadkość.

Gdyby druga edycja modelu Roco była właśnie taka (z epoki IV), byłoby super.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.374 41 4
Jak dla mnie to jeden z ciekawszych wątków obecnie na forum w dziale kolejowym 1:1. Miejmy nadzieję, że wypłyną kolejne ciekawe zdjęcia. Szczególnie też na kontekście zdjęcia z wpisu kolegi @ffox.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 6 0
Może kogoś zainteresuje kolorowa fotka EP05-27 z 1980 roku (...)

(...)
Wklejam, bo była zagorzała dyskusja o kolorach, a poza tym kolorowe zdjęcia z końca lat 70 i początku 80 to rzadkość.
(...)
Kolorowa czy pokolorowana? Te kolory kasków są:
a.) prawidłowe,
b.) przypadkowe (zbieg okoliczności),
c.) a może akurat w procesie kolorowania tak odtworzone?

Pytanie do tych, którzy to wiedzą. Kojarzę, że w niektórych fachach kolor kasków miał niebagatelne znaczenie...

Tutaj te kolory wydają się dziwnie zgodne z kolorami pudła lokomotywy. Nie daje mi też spokoju kolor dachu stojącej z tyłu siódemki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.384 671 30
była zagorzała dyskusja o kolorach, a poza tym kolorowe zdjęcia z końca lat 70 i początku 80 to rzadkość
Nie aż tak wielka. Mam parę zdjęć i stop-klatek z filmu z lat 70. XX wieku, na których widać EP05 z czerwonym dolnym pasem, tak że nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy te lokomotywy początkowo były całe pomarańczowe, a potem przemalowano dolny pas na czerwono, czy może niektóre wychodziły po przebudowie z EU na EP od razu z czerwonym dołem. Ważne jest, że w latach 70. obie wersje występowały. Tu dwa zrzuty z filmu z okazji 130-lecia kolei w Polsce:

Film 23a.jpg

Film 26a.jpg

A tu zdjęcie z sieci, na którym widać pociąg ekspresowy w Poznaniu, prowadzony dwiema EP05 o różniącym się odcieniu pomarańczowego koloru (autor podany na zdjęciu):

07a105ep15apoznan28577.jpg

Kolorowa czy pokolorowana?
Moim zdaniem jest to zdjęcie kolorowe.
Nie daje mi też spokoju kolor dachu stojącej z tyłu siódemki.
A co jest nie tak z kolorem dachu tej EU07? Te lokomotywy, przynajmniej niektóre, miały dach malowany na zielono, a na zdjęciu dach jest już mocno przybrudzony.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Nie aż tak wielka. Mam parę zdjęć i stop-klatek z filmu z lat 70. XX wieku, na których widać EP05 z czerwonym dolnym pasem, tak że nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy te lokomotywy początkowo były całe pomarańczowe, a potem przemalowano dolny pas na czerwono, czy może niektóre wychodziły po przebudowie z EU na EP od razu z czerwonym dołem. Ważne jest, że w latach 70. obie wersje występowały. Tu dwa zrzuty z filmu z okazji 130-lecia kolei w Polsce:

Zobacz załącznik 1164049
Zobacz załącznik 1164050
Na co też warto zwrócić uwagę - EP05 prowadząca ODRĘ ma jeszcze komorę światła czerwonego w górnym reflektorze, a druga EP05 prowadząca oliwkowy wagon już jej nie posiada.
A tu zdjęcie z sieci, na którym widać pociąg ekspresowy w Poznaniu, prowadzony dwiema EP05 o różniącym się odcieniu pomarańczowego koloru (autor podany na zdjęciu):

Zobacz załącznik 1164048
Zupełnie zapomniałem o tym zdjęciu. Jak dla mnie stanowi ono doskonałe podsumowanie całej dyskusji na temat kolorystyki lokomotyw serii EP05 - mamy lata 70-te, jasny pomarańczowy na pierwszej, soczysty na drugiej maszynie, na pierwszej czerwony pas, na drugiej bordowy. O ile o samych odcieniach w zasadzie nie należałoby dyskutować na podstawie zdjęć, o tyle sam kontrast między nimi jest bezdyskusyjny i obala tezę, że kiedyś nie było "ciemnych" EP05.
Moim zdaniem jest to zdjęcie kolorowe.
Jeśli dobrze sprawdziłem, to zdjęcie jest autorstwa/własnością PAP-u. Być może ktoś ma możliwość dotarcia do oryginału, ale nie podejrzewam, aby było to pokolorowane czarno-białe zdjęcie.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.870 70 0
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.384 671 30