• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - modele lokomotyw serii EU05/EP05

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.246 156 1
niech mnie Koledzy poprawią lub poprą - czy tarcze zderzakowe są różnej średnicy? W EP05-02 większe, a w EP05-26 mniejsze?
Też odniosłem wrażenie, że mamy do czynienia z różnymi średnicami tarcz zderzakowych:eek:
Natomiast co do różnych obudów i samych reflektorów EU/EP05. Nie chce mi się wierzyć, aby Roco w tym przypadku przygotowało wielowariantowość. Raczej należy się spodziewać, że producent będzie wykorzystywać aktualny wariant, dostosowując go w zależności od modelu. Raz ramki będą pomalowane na szaro (imitacja nakładek) a innym razem będą pomalowane na kolor nadwozia.

Ps. Oczywiście, wolałbym w tym przydatku się bardzo mylić:D

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
13.990 57 0
Raczej należy się spodziewać, że producent będzie wykorzystywać aktualny wariant, dostosowując go w zależności od modelu. Raz ramki będą pomalowane na szaro (imitacja nakładek) a innym razem będą pomalowane na kolor nadwozia.
Jak dobrze widzę to ramka jest elementem wkładanym w reflektor, więc mają możliwość robić dokładnie tak jak Piko w swoich ET21. Raz dają jeden rodzaj ramki (ET21 CTL) raz reflektor bez niej (ET21-157).

kaktus

Aktywny użytkownik
Reakcje
148 17 0
No się zaczyna.......
Jeszcze model się nie ukazał,bo ma być w grudniu, nikt go nie widział, ale trzeba już chyba tak profilaktycznie.
A później się dziwicie ze Roco nic polskiego nie wypuszcza.
Taki paradoks, gdyby modeli było więcej to każdy by się interesował czymś innym, a tak całe skupienie wszystkich idzie na jedną/dwie pozycje...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.458 41 4
Mam skan książki: Lokomotywa Elektryczna serii EU05 (M. Światlski, A Zieliński).
Styczeń 1964.
Jest tam taki schemat zderzaka z wymiarami. Jak komuś zależy to sprawdzi, po przeskalowaniu.
Jest tam też element podstawy pantografu:
EP05.jpg

Może komuś sie przyda. I ja poszukał bym czy nie mam calego rysunku technicznego.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.402 65 4
Nie chce grzać tematu kolorów :)Ale czy mi się tylko wydaje że dolny pas jest za jasny a górny za ciemny...
Nigdy nie widzałem tej lokomotywy w oryginale, bo jestem za młody, ale patrząc na model MTB i sądząc że mieli dostęp do Skody czyli producenta to w stosunku do MTB tak to wygląda jak patrzy się na "wizualizację". Co będzie zobaczymy.
A tu zdjęcie ściągnięte z neta, chyba autorstwa G.H. Taylora- lipiec 1974 Poznań Główny.
Poznań lipiec1974 EU05-16 i EP05-18 fot G H Taylor..jpg

Ostatnio edytowane:

rprail

Ostrzeżony
Reakcje
1.770 101 1

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.458 41 4
Fakt, a tak mi się skojarzyło z powiększoną miniaturką z poprzedniej strony wątku jak to w modelu wykonane i myślałem, ze to to. Rysunek pantografu jest w książce, ale chyba bez rzutu tego elementu.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.246 156 1
Jak dobrze widzę to ramka jest elementem wkładanym w reflektor, więc mają możliwość robić dokładnie tak jak Piko w swoich ET21. Raz dają jeden rodzaj ramki (ET21 CTL) raz reflektor bez niej (ET21-157).
Dokładnie tak powinien wykonać model szanujący swoich klientów producent. Tylko, czy Roco tak bardzo szanuje polskich modelarzy:niepewny: Tu mam wątpliwości. Patrząc na ostanie "polonizacje" parowozów, można dojść do wniosku, że austriacki producent skupia się na kilku charakterystycznych elementach (np. lampy), pomijając zupełnie mniej znaczące szczegóły. Dlatego mam wątpliwości, aby w przypadku EU/EP05 miało być inaczej.
Zresztą sam model, na tle najnowszych produkcji konkurencji (np. PIKO), nie należy do najwidniejszych (co nieznaczny, że jest zły, jest po prostu bardzo dobry). O pełnych trąbkach była już tutaj mowa. Dodałbym jeszcze wyjątkowy skromny przedział, pulpit maszynisty (brak oświetlenia zegarów).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.460 681 30
To już nie można się domagać prawdy historycznej ?
Oho, ho, cóż za wielkie słowa, "domagamy się prawdy historycznej". Oczywiście, że można, ale poddawanie w wątpliwość barw modelu na podstawie kiepskiej wizualizacji komputerowej jest grubo przedwczesne. Może jednak lepiej poczekać na prawdziwy model? ;)
zdjęcie ściągnięte z neta, chyba autorstwa G.H. Taylora- lipiec 1974 Poznań Główny
A to zdjęcie świadczy o tym, że przynajmniej niektóre EP05 od początku miały dolny pas czerwony.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.402 65 4
Oho, ho, cóż za wielkie słowa, "domagamy się prawdy historycznej". Oczywiście, że można, ale poddawanie w wątpliwość barw modelu na podstawie kiepskiej wizualizacji komputerowej jest grubo przedwczesne. Może jednak lepiej poczekać na prawdziwy model? ;)

A to zdjęcie świadczy o tym, że przynajmniej niektóre EP05 od początku miały dolny pas czerwony.
A to zdjęcie jest o tyle fajne, bo przed tymi piątkami stoi dwukolorowa EP08-004.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 463 7
Dolny pas ma z pewnością nieco ciemniejszy odcień szarości niż górny, jednak z powodu załamani kąta padania naświetlenia słonecznego - trudno go ocenić...