• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
No i dlatego nie jestem w stanie wielu z was zrozumieć. Dla was problemem jest odcień pasa czy przydział no ale już element konstrukcyjny to już nie. Rozumiem że gdyby Piko albo SM wydało np EU07 4E z ryflami to byście napisał że phi...jakieś tam głupie nieistotne śmieszne przetłoczki na burtach...
Musisz zrozumieć jedną rzecz. Każdy ma inny poziom akceptacji i według swoich indywidualnych upodobań jest w stanie coś akceptować bądź nie. Tylko i aż tyle. Daj ludziom żyć, omiń schody, jedź windą :ROFL:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.558 138 1
Na pierwotnej wizualizacji, na stronie internetowej oraz na filmiku, przydział modelu opisany jest na stację Warszawa Grochów.
A na modelu mamy... Warszawa Szczęśliwice. Cóż, widocznie euforia i ekstaza nie pozwala dostrzec producentowi co faktycznie sprzedaje/produkuje(n)

Ps. Ciekawe tłumaczenie - łóżka, może się tak zdarzyć, że nie będą perfekcyjnie prosto wklejone, ponieważ każde łóżko jest jako oddzielny element...:eek:

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Ale my nie o tym.
Musisz zrozumieć jedną rzecz. Każdy ma inny poziom akceptacji i według swoich indywidualnych upodobań jest w stanie coś akceptować bądź nie. Tylko i aż tyle. Daj ludziom żyć, omiń schody, jedź windą :ROFL:
Ale my nie o tym. Nie rozmawiamy o tym co się komu podoba czy nie tylko o tym czy ktoś sprzedaje coś co jest zgodne z rzeczywistością czy nie. Zawsze można sprzedając taki wagon napisać: wagon osobowy klasy drugiej. I ok, może mieć i pięć stopni, dach z ryflami, bez ryfli itd. Ale jeśli ktoś sprzedaje go jako 111Ay o konkretnym numerze, konkretnej rewizji i konkretnym przydziale to taki właśnie wagon powinien być. A nie jest :).
Ciekawi mnie to, że w przypadku wagonu 111Ag na zwrócenie uwagi o te stopnie (bo też skopali) zareagowali i co ważne poprawili w modelu tak tu cisza.
Ciekawe co o tym wagonie napisze Etmanowicz bo o każdym co wypuszcza Robo pisze.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
Ale my nie o tym.
Ale my nie o tym. Nie rozmawiamy o tym co się komu podoba czy nie tylko o tym czy ktoś sprzedaje coś co jest zgodne z rzeczywistością czy nie. Zawsze można sprzedając taki wagon napisać: wagon osobowy klasy drugiej. I ok, może mieć i pięć stopni, dach z ryflami, bez ryfli itd. Ale jeśli ktoś sprzedaje go jako 111Ay o konkretnym numerze, konkretnej rewizji i konkretnym przydziale to taki właśnie wagon powinien być. A nie jest :).
Ciekawi mnie to, że w przypadku wagonu 111Ag na zwrócenie uwagi o te stopnie (bo też skopali) zareagowali i co ważne poprawili w modelu tak tu cisza.
Ciekawe co o tym wagonie napisze Etmanowicz bo o każdym co wypuszcza Robo pisze.
Napisz do Robo maila. Schodki da się wymienić na prawidłowe.
Ponadto jak sam pisałeś masz ogromną bazę zdjęć, podziel się nimi a w przyszłości może nie będzie o czym pisać!

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.281 16 0
Nie rozmawiamy o tym co się komu podoba czy nie tylko o tym czy ktoś sprzedaje coś co jest zgodne z rzeczywistością czy nie.
Klient zadecyduje portfelem.
Jak uzna ten element za istotny, to nie kupi modelu albo zwróci się do producenta o możliwość dostarczenia prawidłowych stopni.
Uważam, że temat tych stopni został wystarczająco wyczerpany, tym bardziej że nie zmieni to sytuacji już wyprodukowanego produktu.

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Napisz do Robo maila. Schodki da się wymienić na prawidłowe.
Ponadto jak sam pisałeś masz ogromną bazę zdjęć, podziel się nimi a w przyszłości może nie będzie o czym pisać!
Przyjąłem do wiadomości. Koniec o schodkach. Skupie się teraz na czytaniu biadolenia o nie takim odcieniu farby i przesuniętym napisie o 1,2 mm choć i w tym przypadku nic już się nie da zrobić i klient też decyduje portfelem :)

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 64 2
Przyjąłem do wiadomości. Koniec o schodkach. Skupie się teraz na czytaniu biadolenia o nie takim odcieniu farby i przesuniętym napisie o 1,2 mm choć i w tym przypadku nic już się nie da zrobić i klient też decyduje portfelem :)
Jedni będą biadolić a inni nie. Tych napisów i znaczków na wagonach nawet nie zauważam jak skład jedzie u mnie na makiecie.

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
W tamtych czasach, patrząc na dodatki zdecydowana większość kuszetek stacjonowała na Szczęśliwicach. Więc może jest dobrze.
Sprawdziłem sam siebie i jednak więcej ogarniał Grochów. I zapuszczał się nawet do Rzymu czy Istambułu choć akurat Szczęśliwie też tam jeździły. Trzeba poczekać na artykuł w ŚK bo na pewno ten wagon się tam pojawi wtedy wszystko się wyjaśni.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.558 138 1
Przeglądając w internecie zdjęcia (m.in. na Forum) wagonów 110Ac w niebieskim malowaniu z epoki Va, na żadnym z nich nie dostrzegłem aby prawdziwe wagony miały drzwi wejściowe w kolorze nadwozia - niebieskie (na wszystkich fotografiach, rzeczone drzwi są białe/kremowe).
Czy w przypadku modelu od ROBO mamy do czynienia z jakimś nietypowym malowaniem czy to jest błąd w odwzorowaniu wagonu:niepewny:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 30 2
Lakiernik na rewizji się pomylił, zamiast pomalować tylko budę wagonu to wlazł na schodki i pomalował drzwi, a na schodkach stanął tak nieszczęśliwie, że się jeden stopień ułamał i zostały dwa.
Czego nie rozumiesz? ;););)