• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 44 7
Też uważam,że we wcześniejszych modelach lepiej te poręcze wyglądały
Na ten moment pełna zgoda.
Jeśli jednak ogarną kształt (aby były proste) - te nowe będą wyglądać lepiej - zarówno pod kątem malowania i ew. odprysków farby, jak i kształtu jako takiego. Te z wagonów Y wyglądają wg mnie lepiej niż z poprzednich ryflaków. Sam kierunek zmian OK, na ten moment zawiodło wykonanie niestesty.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.997 146 1
Oglądając zdjęcia zamieszczone na oficjalnym profilu facebookowym ROBO Modele, widać, że problem z poręczami nie został rozwiązany. Ciekawe co jest tego przyczyną:niepewny: Niestaranny/niechlujny montaż w fabryce czy źle opracowany/wykonany ten element. Również podnoszony był problem z niezbyt dobrze przylegającym dachem. Ale tutaj, chyba, jest zdecydowana poprawa.

Robo 102A.jpg Robo 102A II.jpg

I jeszcze taki mały "smaczek". Najnowsza edycja "ryflaków" otrzymała dedykowane "twarde" pudełka. Czy tylko ta edycja tak została wyróżniona czy będzie to już stały element w opakowania modeli 102A, czas pokaże.

Robo.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.026 437 7
Najnowsza edycja "ryflaków" otrzymała dedykowane "twarde" pudełka.
Czy pudełka mogą być "dedykowane? Kolejne /po "dedykowanych" lokomotywach/ nadużywanie tego czasownika w przypadku zupełnie nieuzasadnionym.
Nie prościej było stwierdzić, że producent zastosował lepsze i trwalsze opakowanie do modelu, co w tym przypadku jest dobrym posunięciem bo stare pudełka od ryflaków rozlatują się samoistnie...

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 34 1
Nie mam jak wrzucić zdjęcia, ale poręcze są lekko koślawe i dość grube w miejscu mocowania.
Nie są dość grube w miejscu mocowania . Robert w tej edycji chce odwzorować zakończenia poręczy tak jak to miało miejsce w oryginale

poręcz.jpg

Natomiast sądzę ,że ten element w modelu jest odrobinę za długi i po włożeniu takiej poręczy w otwory pudła wagonu naturalnie musi się skrzywić.
Jest wykonany z plastiku i jest elastyczny - gdyby był odpowiedniej długości ,lub otwory rozstawione minimalnie szerzej poręcz na modelu była by prosta.

Arek napisał:

I jeszcze taki mały "smaczek". Najnowsza edycja "ryflaków" otrzymała dedykowane "twarde" pudełka. Czy tylko ta edycja tak została wyróżniona czy będzie to już stały element w opakowania modeli 102A, czas pokaże.

Zobacz załącznik 1014163 [/QUOTE]
Robert napisał na swoim profilu (Facebook) cytuję:
ROBO Modele
"Teraz ujednolicamy wszystkie opakowania."

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.997 146 1
Czy pudełka mogą być "dedykowane? Kolejne /po "dedykowanych" lokomotywach/ nadużywanie tego czasownika w przypadku zupełnie nieuzasadnionym.
Nie prościej było stwierdzić, że producent zastosował lepsze i trwalsze opakowanie do modelu, co w tym przypadku jest dobrym posunięciem bo stare pudełka od ryflaków rozlatują się samoistnie...
Postaram się nie nadużywać tego słowa;)
Natomiast sądzę ,że ten element w modelu jest odrobinę za długi i po włożeniu takiej poręczy w otwory pudła wagonu naturalnie musi się skrzywić.
Jest wykonany z plastiku i jest elastyczny - gdyby był odpowiedniej długości ,lub otwory rozstawione minimalnie szerzej poręcz na modelu była by prosta.
Faktycznie, w długości może być problem(y)
Robert napisał na swoim profilu (Facebook) cytuję:
ROBO Modele
"Teraz ujednolicamy wszystkie opakowania."
A tego nie zauważyłem. Estetyczne opakowanie to duża zaleta:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.096 655 30
Nowe pudełka rzeczywiście robią bardzo dobre wrażenie. A wracając do samych modeli, to faktycznie, z poręczami jest chyba mały problem. Ja wczoraj zrobiłem parę fotek, ale nie skupiałem się na szczegółach. Ponieważ na stoisku Robo była kolejka po zakup nowych wypustów, sądzę, że wkrótce na forum może pojawić się więcej zdjęć nowych wagonów.

IMG_2020.JPG

20231118_132327.jpg

20231118_132332.jpg

20231118_132354.jpg

Ostatnio edytowane:

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
791 10 1
Nowe pudełka rzeczywiście robią bardzo dobre wrażenie. A wracając do samych modeli, to faktycznie, z poręczami jest chyba mały problem.
Poręcz jest za krótka, co po jej pogrubieniu jest jeszcze mocniej uwypuklone w subiektywnym odbiorze. W oryginale górne mocowanie poreczy dla wersji wagonów z podziałem okna po środku jest zdecydowanie powyżej podziału. Na równi z podziałem okna jest dla wersji z wcześniejszym, niesymetrycznym podziałem (mała górna część).

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
1.023 62 10
Jak czytam te wpisy na forum o Robo i Schlesienmodelle to mi się chce płakać nad Waszym podejściem.

Wiadomo każdemu, że inaczej robi to potentak taki jak Piko czy Roco, a inaczej manufaktury (nie wymienię Was bo nie pamiętam wszystkich).
Obie firmy, Robo i Schlesienmodelle, to coś po środku. Realizują swoje skromne plany, które spełniają nasze 95% oczekiwań rynkowych.
Bo ROBIĄ POLSKIE MODELE.
Co otrzymują w zamian? Czepialstwo i małoskowość i to generalnie od osób, które w modelarstwie się nie pokazały, ale za to przeczytały milion książek i są w stanie wyłapać wszystkie nieścisłości. Tylko po co?

Modelarstwo jest sztuką kompromisu...

...a jak Cię boli jakość i szczegóły to kup sobie bazę, przebuduj i pokaż.

Myślę, ba jestem pewny, że obaj producenci przyjmą Wasze uwagi i pomocne informacje, aby ich modele były lepsze.
Zamiast płaczu na forum.

Biorę Ryflaki i EU07-541, bo jestem modelarzem i sobie poradzę.

Gablotowym skrykozbieraczom mówię dość. :D:D:D

Qbek

Ostrzeżony
Reakcje
4 3 0
Nie dziwię się, że swoje nazwisko piszesz małą literą. Jedno pytanie mam tylko do ciebie: czy Robo i Schlesienmodelle sprzedają swoje wyroby jako "modele" czy jako "bazę pod modele". No właśnie. Weź i wyjdź wielki modelarzu.