• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tomek ma rację, czy nie lepiej poprawić projekt w fazie przygotowań, niż później słyszeć jęki, że dach jest popsuty. Jeżeli w coś inwestuje się duży kapitał, to lepiej to zrobić dobrze, żeby zminimalizować ryzyko ewentualnych strat, a kształt dachu może wpłynąć na oceny tego przedmiotu i jego sprzedaż! Ten wagon jakość szczególnie mnie nie interesował pod względem bryły, ale kształt dachu w znacznej mierze oddaje jego istotę i nadaje jemu charakter.
Pozdrawiam
Irek

D

Dariusz

Gość
Gosc robi pierwszy model. Nie mozna sie spodziewac cudow. Da rade to poprawi. Nie to nie. Za pierwszym razem nigdy nie jest przeciez idealnie.
A co tych wyginanych modeli zywicznych to napisze tak. U kolegi jest tego troche. Niektore maja po 20 lat i.... nic tam sie nie wygielo.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Właśnie rozmawiałem fabryką i otrzymałem informacje, że jest możliwa korekta formy bez robienia nowej części w którą "wchodzi" dach. Będzie to skorygowane. Tomaszu masz u mnie duże piwo za to spostrzeżenie(kurcze to już 2gie :D ).
PS. miałem pecha w Chabówce jak robiłem zdjęcia 101-ek. Były one złączone z innymi wagonami i umknął mi ten istotny szczegół.

Co do przedłużającej się premiery to jest to spowodowane ciągłymi poprawkami i czasem przedświątecznym w 2010r, gdzie odłożono projekt na jakieś 20 dni.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Czas tu nie gra roli (w rozsądnych granicach), jeśli da się wprowadzić istotne poprawki z korzyścią dla modelu, to warto poczekać kilka tygodni dłużej.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
robo napisał(a):
Właśnie rozmawiałem fabryką i otrzymałem informacje, że jest możliwa korekta formy bez robienia nowej części w którą "wchodzi" dach. Będzie to skorygowane. Tomaszu masz u mnie duże piwo za to spostrzeżenie(kurcze to już 2gie :D ).
PS. miałem pecha w Chabówce jak robiłem zdjęcia 101-ek. Były one złączone z innymi wagonami i umknął mi ten istotny szczegół.

Co do przedłużającej się premiery to jest to spowodowane ciągłymi poprawkami i czasem przedświątecznym w 2010r, gdzie odłożono projekt na jakieś 20 dni.
Śledzę temat od początku i trzymam kciuki.
Sorry że tak późno ale nie wytrzymałem.
Tylu tu "fachowców" i nikt nie zauważył??
Super że uda się to naprawić.

Ps.Trzeba było sobie byle jakiego Y polskiego obfocić. Taki sam dach.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Skoro jest jeszcze szansa na poprawkę formy, to proponuję uwzględnić w niej także inne widoczne na zdjęciu oryginału elementy wagonu, które na pierwszy rzut oka tego wymagają.
A więc:
- uzupełnić model o "dynksy" do mocowania końcówek awaryjnych;
- poprawić kształt stelażu harmonii osłaniającej przejście międzywagonowe (narożniki);
- poprawić kształt blachy przejściowej (powinna być bardziej podłużna);
- ktoś tu wspomniał o umiejscowieniu okna w drzwiach czołowych;
- bezwzględnie do poprawki naroża wagonu - nie powinno być na nich żadnych nadlewów z łączenia form, bo w oryginale były one wyraźnie zaokrąglone i gładkie;
- uzupełnić łącznik rolek utrzymujących harmonię.

To tyle jeśli chodzi o moje spostrzeżenia.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kolego Lucjanek.....ja sie nie czepiam....zeby bylo jasne !!
Sam z wielka niecierpliwoscia czekam na ten jakze kultowy juz model wagonu....i napewno zakupie nie 1 sztuke :D
Ale ....jezeli mamy mozliwosc cokolwiek wniesc konstruktywnego jeszcze na etapie przed-produkcyjnym....robmy to ...mysle ze kolega robo sie nie pogniewa :D
I tak przy okazji.....wielki szacunek za podjecie tematu polskiego wagonu dla calego zespolu ludzi ktorzy podjeli sie tego zadania!!

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Owszem koniecznie trzeba się dzielić spostrzeżeniami na temat poprawek,
ale mam wielką prośbę: na PW.
Ja sobie np. nie życzę czytać o błędach - co oczy nie zauważyły, tego sercu nie żal.

D

Dariusz

Gość
ciekma napisał(a):
Owszem koniecznie trzeba się dzielić spostrzeżeniami na temat poprawek,
ale mam wielką prośbę: na PW.
Ja sobie np. nie życzę czytać o błędach - co oczy nie zauważyły, tego sercu nie żal.
A dlaczego? Model chce kupic spore grono. I co bedzie jak zaczna mu slac maile na PW i w kazdym bedzie o tych samych bledach. W koncu gosc sie wkurzy. A tak jeden napisze i reszta juz nie musi.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Korekcja okna odpada ponieważ wymaga to nowego elementu formy.
Wagon jest w wersji prototypowej i tak jak napisałem wcześniej jest niedbale złożony. W wersji finalnej zostaną usunięte wszelkie niedociągnięcia.
Nie zostały też zamontowane elementy metalowe dodatkowe (PKP, 2, dla palących oraz niepalących). Dodatkowo będą zamontowane gniazda przewodów oraz przewody pneumatyczne na ścianie czołowej wagonu.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Co do błędów to dobrze, że jest nad tym dyskusja. Niektóre z nich da się jeszcze skorygować inne niestety nie - jest już za późno.
Elementy dodatkowe (PKP, 2, dal palących oraz niepalących) będą zamontowane, jak również przewody pneumatyczne itp. na ścianie czołowej wagonu.

przemo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na innym forum przeczytałem :
"Koła będą RP25 to jest potwierdzone.
W tej fazie projektu już niestety nie będzie można przeprojektować wózków tak aby dostosować je do Branchline. Możemy nad tym pomyśleć robiąc wózki do 102a bądź 43a."

Czy będzie możliwość zamiany kół RP25 na typowe (Piko-Roco) ?

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Dzisiaj mieliśmy dłuuugą rozmowę z fabryką i jak się okazało dachu niestety nie idzie zrobić korekty dachu bez nowej części formy. Będzie więc trzeba dorobić tę część formy (starą część formy może sprzedam albo powieszę sobie nad łóżkiem :D , gorzej jak spadnie... to zabije :D ).
Dorobione zostaną też dodatkowe elementy na przedniej ścianie wagonu oraz na przejściu (klapie) pomiędzy wagonami. Jutro jak się uda to wrzucę model 3D z poprawkami. Muszę zmartwić co po niektórych, ale są to ostatnie już poprawki ;) . Czas to wszystko zakończyć i ruszyć z produkcją.
Do końca marca ma być gotowy finalny prototyp wagonu (z malowaniem oraz pudełkiem). Niewykluczone też, że prototyp będzie można zobaczyć (dotknąć ugryźć, odgryźć :D ) w kwietniu (tego roku). Muszę tylko ustalić szczegóły co i gdzie.
Co do oświetlenia DCC to będzie to możliwe, ale w późniejszym terminie. Cena za samo dorobienie DCC na listwie oświetleniowej tj. około 30-40zł. Wagon jak mnie zapewniano będzie świecił (w wersji z listwą oświetleniową) też w analogu .Niestety nie mam możliwości przetestowania.
Co do samej listwy to będzie ona odzwierciedleniem rzeczywistego oświetlenia (diody zostaną nawet przyciemnione) tak jak miało to miejsce z żarówkami w oryginale. Jarzyły się one tak, że panował półmrok w wagonie i ledwo można było dojrzeć sąsiada :D.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Oto dodatkowe elementy, które będą dorobione. Mogą się one nieznacznie różnić kształtem jak również może się zmienić ich położenie, aby nie kolidowały ze sprzęgiem podczas skrętu.

Załączniki

• 157,1 KB Wyświetleń: 1.932