e-lektryk napisał(a):
Andrzej Harassek napisał(a):
... Mogę więc chyba przypuszczać, że pociągi ekspresowe zestawiano raczej z wagonów przedziałowych, a nie "ryflaków"....
... prowadzony dwoma SN61 i były to jedyne w składzie wagony bezprzedziałowe. Wtedy jednak cały skład był już oliwkowy.
Tak zgadza się pamiętam dokładnie ten expres 2XSN61 zielono/zielone +3 wagony przedziałowe oliwkowe (w tym jedna jedynka z żółtym pasem nad oknami), jeżdził jeszcze w latach 70-siątych przez Wejherowo.
Kolega
e-lektryk pomieszał chyba opisy dwóch różnych pociągów z mojego postu. Pierwsze cytowane wyżej zdanie odnosiło się do pociągu
ekspresowego "Neptun" z Warszawy do Gdyni (być może jechał on dalej, tego nie potrafię powiedzieć bez analizy starych rozkładów jazdy, do których nie mam dostępu). Ten pociąg był wtedy w barwach kremowo-niebieskich. W drugim cytowanym zdaniu mówiłem o pociągu
pospiesznym "Karpaty" relacji Warszawa - Przemyśl i ten pociąg pamiętam z późniejszego okresu, już w oliwkowym malowaniu.
A swoją drogą ciekawy jestem, czy wymienione przez kolegę
Kriz8 pociągi "Gryf" i pospieszny do Olsztyna były zestawiane z ryflaków, czy wagonów przedziałowych?