• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.242 663 30
Mam pytanie o 410200, wg danych między 1976 a 1995 miał malowanie żółto niebieskie, ato czy w 1991 mogł mieć barwy sprintera skm z gdyni?
Jak rozumiem, chodzi o EN71-017, którego model oferuje Robo pod numerem katalogowym 410200? Jeżeli był według "danych" (cokolwiek to znaczy) żółto-niebieski od 1976 aż do 1995 roku, to jak mógł w 1991 roku mieć barwy sprintera SKM z Gdyni? ;) Ale w 1992 roku EN71-017 miał barwy kremowe z czerwonymi akcentami, zastosowane, o ile wiem, po raz pierwszy w Suchej Beskidzkiej, a dopiero później to malowanie było stosowane w SKM w Trójmieście. Tak że te "dane" wydają się nieścisłe, a model jest poprawny. Sucha Beskidzka, 13 marca 1992 roku:

30 (19)a.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.836 68 5
Przecież na grafice widać, że jest 1061, kolega @darole zrobił "czeski błąd" w opisie. Komu wierzy kolega @czacza ?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.836 68 5
No to przecież to napisałem i już doszedłem do błędu.....
Kolega @darole w takim razie powielił błąd Robo w opisie.
A na grafice jest poprawnie.

Już wszystko jasne :)

*Czasami muszę sam sobie napisać 2 razy to samo, żeby zajarzyć do końca :D

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.606 44 7
Jak rozumiem, chodzi o EN71-017, którego model oferuje Robo pod numerem katalogowym 410200? Jeżeli był według "danych" (cokolwiek to znaczy) żółto-niebieski od 1976 aż do 1995 roku, to jak mógł w 1991 roku mieć barwy sprintera SKM z Gdyni? ;) Ale w 1992 roku EN71-017 miał barwy kremowe z czerwonymi akcentami, zastosowane, o ile wiem, po raz pierwszy w Suchej Beskidzkiej, a dopiero później to malowanie było stosowane w SKM w Trójmieście. Tak że te "dane" wydają się nieścisłe, a model jest poprawny. Sucha Beskidzka, 13 marca 1992 roku:
Nie, nie bylo stosowane - SKM zawsze były żółto niebieskie. Z Gdanska i Gdyni jeździł np Artus w takim (kreomowo-czerwonym) malowaniu, ale to nie była SKM.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.075 99 3

Zobacz załącznik 1168930
Model nie jest do końca poprawny, ponieważ oryginalne EN71 były na wózkach Bk a nie B. Nie zgadzają się także podstawy pantografów oraz klapki do smarowniczek.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.059 451 7
Nie, nie bylo stosowane - SKM zawsze były żółto niebieskie. Z Gdanska i Gdyni jeździł np Artus w takim (kreomowo-czerwonym) malowaniu, ale to nie była SKM.
Niestety nie! Zaraz po rozpadzie PKP na różne cyrki, z Gdynia do Elbląga jeździły dwa szybkie pociągi "Żuławy" oraz "Artus" malowane w kremowe barwy jako pociągi właśnie SKM, która przechodziła burzliwy okres reorganizacji. Faktem jest, że wykorzystano w nich max prędkość 110 km/h i jak na tamte warunki - minimalne czasy przejazdu, prawie bez rezerw w rj.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.242 663 30
Może nie rozpoznaję kolorów, ale to był biały. Kremowy zrobił się z czasem użytkowania.
Nie będę się spierał, bo nie widziałem tych jednostek zaraz po malowaniu. Tak, jak je widziałem w Suchej w 1992 roku i mam na zdjęciach (patrz wyżej), to uznałbym ten kolor jednak za kremowy, écru czy kość słoniową (ale nie beżowy), jednak raczej nie biały. Być może faktycznie był to efekt zestarzenia się farby, ale to już inna sprawa.