• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

PrzemekM

Aktywny użytkownik
Reakcje
319 3 0
Uśmiałem się na:
- kokpit zamiast kabiny,
- tablicę informacyjną zamiast tablicy kierunkowej,
- stację zamiast lokomotywowni :D

Ale wnętrze mówi mi, że być może pożegnam się z EN57 od PIKO i już nie będę miał rozlanego budyniu waniliowego we wnętrzu rodem z lat 90-tych jakie miałem w modelach Sachsenmodelle :D

Jednak dźwięki w wersji grającej w modelach to cały czas dramat :LOL: lepiej włączyć pralkę albo jakiś mikser :ROFL:

Mam już pierwszy błąd :D w kabinie po lewej stronie jest niepotrzebnie wstawiony fotel, a powinna być niewidoczna z zewnątrz leżanka obita skajem :D

Jest jeszcze jedna rzecz, ale z perspektywy 2023 roku nie do sprawdzenia. Być może w modelu powinny być brezentowe harmonie, bo ogólnie niskie numery takie miały jeszcze w latach dwutysięcznych :cool:

@robo proszę pomalować grzejniki w przedsionkach (one są widoczne) i będzie cacy :cool:
Podobno cała partia wraca do chin na domalowanie grzejników

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
237 52 2
W naszym kraju panuje jakaś magia. Dostajemy model, który był do tej pory w strefie marzeń i zaczyna się narzekanie :).
Pozwolę sobie zrobić test:
1x9=9
2x9=18
3x9=27
4x9=35
5x9=45
6x9=54
7x9=63
8x9=72
9x9=81
10x9=90
co tu widzicie?

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
727 23 1
A tym czasem Robo na swoim Facebooku prezentuje przejazd EN57
obraz_2023-07-17_000118196.png

Aż żałuje że kupiłem piko a i Robo super prezentacja na miare poszanowania kupujących. Gratulacje naprawdę.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
No to zaczną się porównania. W sumie fajnie
Pewnie tak. Kiedyś o tym pisałem, ale na pewno te dwie trąbki na czole to kompromis w przypadku tej konkretnej 'warszawskiej' jednostki. Oryginał miał jedną nad szybą środkową, podobnie jak na tych widocznych w tym linku: Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl (da radę samemu to przerobić, kwestia dnia).
Pewnie ktoś się jeszcze czegoś doszuka. Piszę o tym, bo ten szczegół jest akurat dość dobrze widoczny z zewnątrz. Nie wiem też kiedy konkretnie zdemontowano w niej czerwone światła przy dachu, ale w prawdziwej jednostce z numerem bocznym 648 były też - przynajmniej w końcowym okresie eksploatacji - dobrze widoczne zaślepki po tychże czerwonych światłach przy dachu: KLIK (to akurat można samemu łatwo dorobić).

Ostatnio edytowane:

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
727 23 1
...i to cię boli? To akurat pomysł Pana Roberta i jego w tym wola, że tak to sobie wymyślił. Ja tam szanuję wszystko co 'ROBO' robi, bo mało kto w ogóle coś takiego 'wielkoseryjnego' w Polsce robi dla modelarzy. Wy tylko podśmiewać się potraficie.
a czy ja napisałem że mnie coś boli ? Pogratulowałem że zrobił prezentacje na wysokim poziomie i inni powinni brać przykład. Czytaj ze zrozumieniem bo ręce opadają. A to że wyróżnił tych co mu zaufali to bardzo dobrze.