Budowa trwa! Stan na dzień 17-02-2023:
Szutrowanie odłożyłem jako następny krok, a w zamian zająłem się planowaniem zagospodarowania makiety i wykonywać rzeźbę terenu, w szczególności tunel, gdyż mam parę płyt styroduru walających się po pokoju i chcę zrobić z tym porządek
. Dużo czasu zajął mi dobór optymalnego portalu, gdyż na rynku jest ich wiele, a tylko nieiczne maja właściwe proporcje dla jednotorowej linii w łuku. Następnie po zrobieniu rozeznania czy tunel mieć otwór rewizyjny czy nie, postanowiłem głosem insynktu oraz Kolegów na forum zrobić tunel "otwieralny". Daje mi to komfort, że jak się coś stanie w tunelu lub jak będzie trzeba czyścić tor to zawsze będzie dobry dostęp i to dostęp z góry. Jeśli chodzi o korytarz tunelu to zostało mi szutrowanie oraz zamontowanie imitacji okładzin tunelu z piaskowca.
Kolejność prac wyglądała następująco:
- Po zbudowaniu korpusu tunelu z płaskich elementów (styroduru i styropianu) i zamontowaniu portali ostatecznie sprawdziłem przejezdność najbardziej wymagającym taborem:
- Obłożenie "surowych" ścian tunelu bandażem gipsowym:
- Pomalowanie wnętrza tunelu kolorem prawie czarnym
- Baza pod zdejmowalną część tunelu w formie płyty przykrywająca korytarz tunelu. rodkowa i największa część płyty będzie wyjmowalna i będzie podstawą drugiej części gory
, a dwa paski w pobliżu portali będą zintegrowane z tunelem i będą stanowiły zabezpieczenie górnej części portalu, będą niejako "buforem" dla części wyjmowalnej i ułatwią zintegrowanie scenerii bezpośrednio nad tunelem