• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Realizacja projektu makiety "ósemka" 3.65m x 1.65m

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Kombinujesz Filipie. Jak jeszcze nie masz, to kup sobie woreczek do TT i H0 i pomieszaj. Tutaj u mnie wygląda mieszanka na oko. Choć przyznaję że więcej użyłem tego do H0 bo głazy bardziej się rzucają w oczy niż piasek
Z tego zdjęcia nic widać :(. A co kombinuję? Najwyżej to sam co Ty :). Też mieszam średni (powszechnie dedykowany dla H0) z drobnym (dla TT). Sam średni jest za duży. Ale dzięki, mam już Twoją opinię.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.078 115 11
Chodzi mi o to ze tutaj nie ma proporcji które sa ok a które nie. Stad moja opinia o sianiu na oko a dając opcje do rozważania wg mnie rozdzielasz włos na czworo. Plus zakładając ze nie będziesz siedział z mikroskopem jak przyjdzie trawa, semafory itp dopóty, dopóki nie przesadzisz z ziarnami będzie ok. To tak jakbyś chciał "więcej" mojej opinii:)

Może to zdjęcie będzie w lepszym przybliżeniu

20210814_125316_copy_2822x1953.jpg

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Dziękuję Kolegom za udział w plebiscycie. Pora ogłosić zwycięzcę. Jest nim: Przesiany średni z domieszką w proporcji 1:4 drobnego. Ten wariant uzyskał 5 głosów, na drugim miejscu jest Przesiany średni, który uzyskał 4 głosy. Nikt nie zagłosował na drobny, co mnie nie dziwi specjalnie.

Moim wyborem jest również mieszanka przesianego średniego z drobnym w proporcji 1:4. Daje to optymalne uziarnienie i jak słusznie zauważył Kolega @Artur , powinno być 6-7 kamyszków pomiędzy podkładami. Dokładnie, ja też jakiś czas temu doszedłem do takiego wniosku obserwując prawdziwe tory, a także liczne zdjęcia i stosuję tę miarę również w skali 1:87. Także taka podsypka zostanie użyta na mojej makiecie. Przesiany średni jest nieco za gruby (5 kamyszków) i do tego jest zbyt jednorodny. Może by się jeszcze nadawał na replokowaniu nowej linii kolejowej albo KDP, ale ja mam zamiar odtworzyć 30-letni - jak nie więcej - układ torowy ;).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
I jeszcze parę słów do Waszych komentarzy:
Mieszanka średni z drobnym, drobnego nie widać, gubi się pomiędzy średnimi.
Widać, widać. Niech Kolega spojrzy na zdjęcie w Opcji nr 2 tam na jednym torze jest porównanie obu mieszanek. Po prawej można rozróżnić drobniejsze ziarna gdzieniegdzie występujące (tak jak w prawdziwym torze).
bo stosuję korek, który po zaszutrowaniu jest trochę głośny, co jest słyszalne tylko przy lokomotywach bez dźwięku
Nie ma znaczenia czy lokomotywa ma dźwięk czy go nie ma. Fizyka jest taka sama, hałas jest tu i tu ;). Przy używaniu lokomotywy z dźwiękiem ten sam hałas dodaje "zanieczyszczenie" i zakłóca odbiór czystego dźwięku lokomotywy co nie jest przecież pożądane.
Między podkładami powinno wejść Ci ok 6-7 kamyczków w linii prostej
Dokładnie. Czekałem, czy ktoś zwróci na to uwagę. :)

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Budowa trwa! Stan na dzień 15-01-2023:

Obecnie zakończyłem żmudny etap malowania (i czyszczenia po tej czynności!) torów. Oczywiście jakieś lokalne poprawki jeszcze będą konieczne. Sądziłem, że pójdzie to szybciej, ale musiałem zrobić poprawkę i przejechać wszystko jeszcze raz, bo mnie się kolor nie podobał, jaki wyszedł za pierwszym razem. Kolor jaki wyszedł trochę za mało brązowy, ale zrobiłem rozeznanie i jest bardzo różnie. Od brązowego po prawie stalowy kolor. Także zostawiam tak jak jest. W różnym świetle (dziennym czy sztucznym), różnie wygląda. Na czwartym zdjęciu od góry to szczególnie wyraźnie widać.
Kolejną rzeczą jaką zrobiłem od ostatnich wpisów z postępem to próba zamodelowania terenu, konkretnie skarpy nasypu o typowym nachyleniu 1:1,5 oraz stożków przy wiadukcie. Wg mnie wyszło mi to nieźle (zwłaszca obliczenia gdzie wypadnie dół skarpy) i względnie szybko. Następnym krokiem będzie obłożenie tego bandażami gipsowymi.
Następnym krokiem będzie...szutrowanie, z duszą na ramieniu ;), zwłaszcza przez rozjazdy...
20230115_100725-small.jpg
20230115_100741-small.jpg
20230115_100826-small.jpg
20230115_155904-small.jpg
20230115_100838-small.jpg
20230115_100847-small.jpg
20230115_100901-small.jpg

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.983 0 0
Fajnie wyszło, ale faktycznie na tym etapie możesz jeszcze spróbować dodać trochę brązu; poniżej moje próby z Vallejo Model Air Nato Brown:
Wybarwienie szyn.jpg

Polecam również farbę Fallera na podkłady betonowe:

Podkłądy betonowe.jpg

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Nalot rdzy na podkładach betonowych super, czym udało się uzyskać tak fantastyczny efekt?
Właśnie Kolega mnie uprzedził. Wygląda mi na areograf? A może wash z przetarciem? W ogóle to malowanie torów z podkładami betonowymi jest dużo trudniejsze niż z podkładami drewnianymi. Już podchodziłem dwa razy do tematu i jak widać ze średnim efektem... :(

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Właśnie Kolega mnie uprzedził. Wygląda mi na areograf? A może wash z przetarciem? W ogóle to malowanie torów z podkładami betonowymi jest dużo trudniejsze niż z podkładami drewnianymi. Już podchodziłem dwa razy do tematu i jak widać ze średnim efektem... :(
Polecam farbę Faller 180507 - Farba uliczna"Beton", maluje nią wszystkie elementy betonowe na makiecie, jest ok nie ma połysku etc.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Mocno rozcieńczona farba Vallejo Model Air Nato Brown natryskiwana aerografem na porowatą powierzchnię farby betonowej Fallera; przed całkowitym wyschnięciem nadmiar wytarty bawełnianym patyczkiem.
Dziękuję, jak tylko zakupię farbę spróbuję uzyskać podobny efekt, a mam do pomalowania 20 mb torów.
Fallera też nanosisz aerografem, czy jednak pędzelkiem?

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Polecam farbę Faller 180507 - Farba uliczna"Beton", maluje nią wszystkie elementy betonowe na makiecie, jest ok nie ma połysku etc.
Kupię tego Fallera, przy malowaniu trzeba go rozjaśnić czy rozcieńczyć? Natomiast mam też farbę Polak nr 5712. Spróbuję tym i zobaczę jaki efekt. Odcień mają bardzo podobny, przynajmniej na zdjęciach. Podpory wiaduktu tym malowałem. Aerograf odpada.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.983 0 0
Dziękuję, jak tylko zakupię farbę spróbuję uzyskać podobny efekt, a mam do pomalowania 20 mb torów.
Fallera też nanosisz aerografem, czy jednak pędzelkiem?
Fallera nanoszę twardym syntetycznym pędzlem, wklepując po chwili gdy farba zacznie wysychać (wklepuję tym dłużej, im mniejsze ziarno chcę uzyskać); w ten sposób otrzymuję wyraźną fakturę jak poniżej:

Faller beton.jpg

W przypadku tych podkładów, jako że miałem do pomalowania kilkaset, ograniczyłem się do pojedynczej warstwy rozcieńczonej wodą w takim stopniu aby uzyskać pełne krycie po jednej warstwie. Nakładałem na podkład Tamiya Surface Primer Gray (puszka). Szyny, mocowania i nalot to wszystko Vallejo MA NATO Brown.