• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Realizacja projektu makiety "ósemka" 3.65m x 1.65m

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Budowa trwa! Stan na dzień 19-02-2022:

Wreszcie nadeszła wiekompomna chwila na testowanie układu torowego, napędów do rozjazdów oraz elektryki. Testuję również tabor, który gromadziłem przez ostatnie lata. Większość lokomotyw nigdy nie jeździło i nadszedł wreszcie czas na ich testowanie. W tym celu jest ułożony tor do programowania z odrębnym zasilaniem - widoczne na zdjęciu.

Uroczyste podłączenie sterowania i naciśnięcie przycisku "GO" nastąpiło w dniu 10.02.2022. Tego dnia pierwszą lokomotywą, która testowała makietę była ST44-717, mój pierwszy zakupiony model jeszcze na koniec 2013 roku. Ale dopiero dzisiaj udało mi się zrobić parę fotek i filmów i z chęcią się nimi dzielę z Wami :)

Filmy można zobaczyć na YT:
https://youtube.com/playlist?list=PLFWmU4cD2m1R2pfMnFbex4RNCGAB6ZFQR

IMG_2436-small.jpg
IMG_2440-small.jpg
IMG_2441-small.jpg
IMG_2456-small.jpg
IMG_2477-small.jpg
IMG_2479-small.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
To jest Woodland Scenics Track Bed LINK

Polecam jako, ze jest cichszy niz korek, tzn. lepiej tlumi halas, bardzo lekki, ponoc nie traci na jakosci z biegiem czasu, ot taka amerykanska kosmiczna technologia ;). Ja doceniam tez to, ze ma sfazowania, co ulatwia szutrowanie. Daje sie latwo ciac i obrabiac. Bardzo czesto stosowany w UK, domyslam sie, ze w Polsce niekoniecznie.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
724 6 0
A z innej beczki to jak cenowo wychodzi metr korka, bo przeliczając cenę tego materiału to wychodzi około 5,5 zł

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Tak na oko patrząc na fotki to tory na korku wydają się niżej położone w stosunku do gruntu. Ale jest to opinia laika
Zalezy jak gruby korek sie dobierze. Mozna kupic 3, 4, 5 mm itd. Wszystko w zaleznosci od Twoich potrzeb no i przede wszystkim zeby bylo zgodne z oryginalem. Akurat WS nie oferuje cienszych podkladow niz 5mm, ale mi to gra.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.575 28 1
A z innej beczki to jak cenowo wychodzi metr korka, bo przeliczając cenę tego materiału to wychodzi około 5,5 zł
Wystarczy odrobina chęci i bardzo łatwo znaleźć. 10 mb x 1m = 10m2
Są też inne grubości w rolce, jak również pojedyncze formatki, zależy ile potrzeba materiału,
ale z takiej rolki można ciąć "najekonomiczniej" do woli...
korek podkład 4mm.JPG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
724 6 0
Wystarczy odrobina chęci i bardzo łatwo znaleźć. 10 mb x 1m = 10m2
Są też inne grubości w rolce, jak również pojedyncze formatki, zależy ile potrzeba materiału,
ale z takiej rolki można ciąć "najekonomiczniej" do woli...
Zobacz załącznik 887013
No ja będę potrzebował 55 metrów długości torów, w tym rozjazdy i myślałem jeszcze nad XPS-em

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Budowa trwa! Stan na dzień 02-11-2022:

Ten post będzie nieco inny - GŁOSOWANIE :). Zamierzam wykonywać imitację podsypki. Zrobiłem sobie trzy warianty - próbki i proszę zagłosujcie (nie akceptuję odpowiedzi w stylu "to Twój wybór itp. :ROFL:, chcę subiektywnej opini ;)), skomentujcie, który wariant jest wg Was najwłaściwszy. Poniżej zamieściłem porównanie każdy z każdym bezpośrednio koło siebie. Za punkt odniesienia przyjąłem uziarnienie "średnie" (tsk jest zaszeregowane przez producenta), jednakże najgrubsza frakcja została odsiana z tego "średniego", gdyż ewidentnie ziarna były za grube na H0. I tak:

- Opcja 1 - Przesiany średni po lewej vs. drobny po prawej:

Przes_sredni_vs_drobny_small.jpg

- Opcja 2 - Przesiany średni po lewej vs. Przesiany średni z domieszką w proporcji 1:4 drobnego:

Przes_sredni_vs_Przes_sredni&25%drobny_small.jpg

- Opcja 3 - Przesiany średni z domieszką w proporcji 1:4 drobnego po lewej vs. drobny

Przes_sredni&25%drobny_vs_drobny_small.jpg

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Średni moim zdaniem pasuje najbardziej. Drobnego jest za dużo miedzy podkładami. Mieszanka średni z drobnym, drobnego nie widać, gubi się pomiędzy średnimi.
Trzeci wariant odpada całkowicie.
Osobiście stawiam na średni.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Trochę źle sformułowałem posta, ale Koledzy @Andrzej Harassek i @śledź na szczęście się pokapowali. Zdjęcia służą tylko do porównania typów pomiędzy sobą, ale nie tworzą żadnych "opcji", gdyż na każdym zdjęciu i tak są dwa typy w celu porównania. Mam nadzieję, że jest to jasne teraz.

Mamy zatem trzy typy podsypki:
- Przesiany średni (1x głos oddany)
- Drobny
- Przesiany średni z domieszką drobnego w proporcji 1:4 (1 x głos oddany)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
Dopiero natrafiłem na Twój wątek budowy makiety i bardzo fajnie to wygląda. Moja uwagę też zwróciły te czarne podkłady, bo stosuję korek, który po zaszutrowaniu jest trochę głośny, co jest słyszalne tylko przy lokomotywach bez dźwięku ;):ROFL:
Co do Twojego pytania, to dla mnie opcja 2