• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.809 79 12
...niepamiętam, kto ten sposób robienia świerków pokazywał ( zastosowany materiał... Paweł, to nie u ciebie to widziałem??), ale pokusiłem się o próbę, bo wklejanie pojedyńczych gałęzi spaliło mi na panewce - CA zalewał otwory na drut w patyku szaszłykowym, co wywoływało potok określeń powszechnie uważanych za niecenzuralne...
Tu chwila rozkminy i jadę z tematem...
...stanowisko montażowe...
IMG_20241204_174851232_HDR~2.jpg

...tu po nawijaniu drutu florystycznego i rozcięciu "oczek"...
IMG_20241204_182114517~2.jpg

...wcześniejszy egzemplaż po wstępnym uformowaniu, jeszcze przed strzyżeniem...
IMG_20241202_132624532.jpg
IMG_20241202_132636158.jpg

( dobra, jeszcze niedoformowany, ale strzyc się będzie troche wygodniej...)

Jak dorobie jeszcze parę sztuk, to wejdzie kolejny etap, malowanie i klejenie igliwia...

Pozdr,...

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.520 19 9
Pierwsze świerki robiłem podobną metodą, bo jeszcze nie miałem mikrowiertarki.
Minusem tej metody jest jednak to, że pogrubia znacznie pień w górnej jego części, gdzie właśnie powinien być cieńszy...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.809 79 12
Pierwsze świerki robiłem podobną metodą, bo jeszcze nie miałem mikrowiertarki.
Minusem tej metody jest jednak to, że pogrubia znacznie pień w górnej jego części, gdzie właśnie powinien być cieńszy...
Z tym pniem to może masz rację, choć planowałem dół potraktować czymś co by dało parę części milimetra na promieniu...
Na tym etapie jeszcze mogę z czymś kombinować - np. wklejony drut o mniejszej średnicy... Dzięki za uwagę...

Pozdr,...

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.662 17 0
Może i u mnie to widziałeś, kto wie ;) Patyk zmieniłbym jednak na drut stalowy 0,8 - 1 mm.
Przy Twojej skali dałbym długość długość drutu ok. 15 cm i owijałbym miedzianym drutem 0,25 mm, tworząc pętle na gałęzie co jakieś 4-5 owinięć. długość pętli ok 4 cm. Nawijając pień od dołu, pierwsze gałęzie zrobiłbym po ok. 50 zwojach. Drut zacząłbym nawijać 5 cm od początku środkowego drutu po to, aby mieć "uchwyt montażowy". Później można go skrócić do odpowiedniej długości tak, aby zostawić tylko część przeznaczoną do "wbicia" w makietę. Na górze zostawiłbym wystający około 5 cm kawałek drutu miedzianego (tego, którym owijałeś). Ten wystający drut miedziany owinąłbym w ten sam sposób cieńszym drutem tworząc tak samo pętle. Dzięki czemu pień jeszcze bardziej zwęża się u góry. Pętle można robić nieco większe niż podałem, a następnie skrócić je do odpowiedniego rozmiaru.
Oczywiście to tylko mój punkt widzenia. Wszystko zależy od tego, jak będziesz dalej robił - czy będziesz dawał jeszcze drobniejsze gałązki z trawy np. 4-4,5 mm, czy też od razu dasz "końcowe" igły.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.809 79 12
Może i u mnie to widziałeś, kto wie ;) Patyk zmieniłbym jednak na drut stalowy 0,8 - 1 mm.
Przy Twojej skali dałbym długość długość drutu ok. 15 cm i owijałbym miedzianym drutem 0,25 mm, tworząc pętle na gałęzie co jakieś 4-5 owinięć. długość pętli ok 4 cm. Nawijając pień od dołu, pierwsze gałęzie zrobiłbym po ok. 50 zwojach. Drut zacząłbym nawijać 5 cm od początku środkowego drutu po to, aby mieć "uchwyt montażowy". Później można go skrócić do odpowiedniej długości tak, aby zostawić tylko część przeznaczoną do "wbicia" w makietę. Na górze zostawiłbym wystający około 5 cm kawałek drutu miedzianego (tego, którym owijałeś). Ten wystający drut miedziany owinąłbym w ten sam sposób cieńszym drutem tworząc tak samo pętle. Dzięki czemu pień jeszcze bardziej zwęża się u góry. Pętle można robić nieco większe niż podałem, a następnie skrócić je do odpowiedniego rozmiaru.
Oczywiście to tylko mój punkt widzenia. Wszystko zależy od tego, jak będziesz dalej robił - czy będziesz dawał jeszcze drobniejsze gałązki z trawy np. 4-4,5 mm, czy też od razu dasz "końcowe" igły.
Dzięki Pawle...
Generalnie cyrkluje w świerki o średnicy pnia ok 50-60 cm ... Patyki mają po 3mm, czyli ok 480 mm w oryginale + potencjalny zapas...
Z tymi gałązkami to niezastanawiałem się jeszcze - ale dzięki za sugestje.

Pozdr,...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.710 51 5
Hello, żeby nie zakładać nowego wątku dla jednego pytania, zadam je tutaj.
Czy po kształcie jesteście w stanie mi powiedzieć jakie to drzewo (zaznaczone na screenie z filmu) ?
Chodzi oczywiście o nazwę drzewa :)

dżevo.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.809 79 12
Hello, żeby nie zakładać nowego wątku dla jednego pytania, zadam je tutaj.
Czy po kształcie jesteście w stanie mi powiedzieć jakie to drzewo (zaznaczone na screenie z filmu) ?
Chodzi oczywiście o nazwę drzewa :)

Zobacz załącznik 1096151
...jak wyżej, ale swoją drogą skąd ten screen, Kolej z Mateuszem ( Przejazd z Muszyny do Krakowa Głównego)?

Pozdr,...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.710 51 5
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 171
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42