• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki VI

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
A były takie? Zdeklasowana jedynka to raczej barwy kl.1 czerwono-kremowe z żółtym paskiem i doklejoną w szybie drzwi dużą "2" na białym tle.
A były. Jeden z wagonów zestawu Piko jest właśnie dawną jedynką (6 miejsc w przedziale, rzadziej rozmieszczone okna i o jedno okno mniej). Robo też ma taki model. Ten wagon to 112Az i jest kremowo-zielony.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
A w rzeczywistym życiu też takie były?
1) Zdecydowanie pamiętam, że w takich sześcioosobowych dwójkach nie raz podróżowałem. Jednego czego nie jestem pewien to w jakim kolorze były pudła, czy kremowo-zielone czy w barwach obecnych IC. Ale zdecydowanie to były dwójki. Było to jednak dość dawno temu zatem bardzo możliwe, że kremowo-zielone
2) no chyba Kolega nie zakłada, że ROBO popełniłoby fikcyjny wagon??!!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Tylko wtedy nie wiedziałem o co chodzi, że raz jest 6 a raz 8 siedzeń w przedziale.
No właśnie, ja to samo :). Wtedy sobie to tłumaczyłem, że nowsze wagony mają po 6 siedzeń, a starsze po 8. Teraz się douczyłem i wychodzi na to, że nie wiek czy rzekome podniesienie standardu, ale po prostu zwykłe delegowanie jedynek do parku taborowego dwójek.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Wpierw było przeklasyfikowanie poprzez nalepienie kartek na drzwiach bądź naklejenie nalepki z dwójką na dotychczasowej jedynce. A po rewizji zmieniano malowane i oznaczenia kas i powstała dwójka z oznaczeniem typu z klasy pierwszej np 112Az, bo inaczej trzeba by było robić homologację na nowy typ.

Miko

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 0 0
Czy zdeklasowane jedynki, kremowo-zielone jeździły jeszcze po 2008 roku?
W 2015 roku jeszcze na pewno były. Jeździły w pociągach interRegio – zielono-kremowe z dużym logo Przewozów Regionalnych.

1) Zdecydowanie pamiętam, że w takich sześcioosobowych dwójkach nie raz podróżowałem. Jednego czego nie jestem pewien to w jakim kolorze były pudła, czy kremowo-zielone czy w barwach obecnych IC. Ale zdecydowanie to były dwójki. Było to jednak dość dawno temu zatem bardzo możliwe, że kremowo-zielone
Wtedy sobie to tłumaczyłem, że nowsze wagony mają po 6 siedzeń, a starsze po 8. Teraz się douczyłem i wychodzi na to, że nie wiek czy rzekome podniesienie standardu, ale po prostu zwykłe delegowanie jedynek do parku taborowego dwójek.
Jeśli chodzi o zdeklasowane na stałe jedynki, to raczej barwy zielono-kremowe. Nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek widział taki wagon w obecnych barwach IC.
Natomiast w barwach IC jest trochę wagonów klasy 2 standardu Y po lekkiej modernizacji, które mają 10 przedziałów i 6 miejsc w przedziale (typy 141A, 111Ay). Od zewnątrz trudno odróżnić od zwykłej dwójki.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Jeżdżę codziennie różnymi trasami, na różnych grupach bywam. Jest skład wystawiany np szczeciński a w nim wagony z Przemyśla, Wrocławia i czasem Warszawy
I na tej podstawie wyciągasz wniosek, że ' Jeżdżą składy zmiksowane na maxa bez żadnej logiki'?
Zatem proponuję do Twoich zestawień modelowych używać parowozów, widuję takie w okolicach Wolsztyna.

Pisząc typ miałem na mysli ze według dodatku ma być przedziałowy to starają się dać przedziałowy
No to się wyrażaj precyzyjniej.

I podobnie jak kolega w innym wątku, ten miał być o zestawieniach realistycznych.

Wracając do tematu, zapożyczone z dyskusji z innego wątku. Acme z 'oszukuje' przez edycję zestawów wielowagonowych, więc realistyczne zestawienie jest dużo łatwiejsze do uzyskania.

oznaczenia modeli z zestawu A.C.M.E. 55258 EC 104 SOBIESKI:
PL-PKPIC 61 51 19-90 015-2 A9mnouz Stacja W-wa Grochów [REV| Bg | 23.11.17 ]
PL-PKPIC 61 51 29-90 008-5 B9mnopuvz [ Stacja W-wa Grochów ][ Intercity ] [REV| Op | 25.01.17 ]
PL-PKPIC 61 51 21-90 019-0 B11mnouz Stacja W-wa Grochów [REV| Bg |30.08.17]
PL-PKPIC 61 51 20-90 044-9 B10bmnouz Stacja W-wa Grochów [REV| Bg | 19.10.17 ]
wyszło, że wagony z takimi numerami rezerwacyjnymi jak w najnowszym zestawie ACME (Sobieski) jeździły od grudnia 2016 do grudnia 2018.

Zestawienie pociągu EIC Sobieski (Gdynia – Wiedeń) z dnia 25.08.2018 na podstawie filmu:
EP09-027
347 – 61 51 29-90 009-3 B9mnopuvz (154A)
348 – 61 51 20-90 042-3 B10bmnouz (Z1B)
349 – 61 51 21-90 026-5 B11mnouz (Z1B)
350 – 61 51 21-70 162-2 B11mnouz (144A zmodernizowany)
351 – 61 51 88-70 232-3 WRmnouz (406A-20)
352 – 61 51 19-90 012-9 A9mnouz (Z1A)

OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
656 35 1
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Faktycznie, zestawienie dość niecodzienne, choć realne. Szkoda tylko, że podpis pisał analfabeta: bezsensowne wielkie litery co chwilę, a najlepsze są "Wagony 2 klasy Zielono-kremowe Ze strumienkami PKP". :D

poc 'Jadwiga'.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
No był taki pociąg. Akurat, może tego jednego dnia był taki zestaw wagonów...ale co z tego ? Kolega M-G cały czas próbuje nam wmawiać, że rewizje przydziały i ogólnie zasady formowania składów nie mają znaczenia.

Czyli kolego M-G...jeśli sypialny IC zdażył się w składzie z Bohunami to co teraz? Czy to znaczy że można wszystko ze wszystkim bo raz tak mogło się gdzieś zdarzyć ? Czyli mogę sobie zestawić SM42 z Bipą i wagonem sypialnym z "Kiepury", bo raz gdzieś jakieś egzotyczne zestawienie się trafiło ?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.904 111 11
Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
656 35 1
No był taki pociąg. Akurat, może tego jednego dnia był taki zestaw wagonów...ale co z tego ? Kolega M-G cały czas próbuje nam wmawiać, że rewizje przydziały i ogólnie zasady formowania składów nie mają znaczenia.

Czyli kolego M-G...jeśli sypialny IC zdażył się w składzie z Bohunami to co teraz? Czy to znaczy że można wszystko ze wszystkim bo raz tak mogło się gdzieś zdarzyć ? Czyli mogę sobie zestawić SM42 z Bipą i wagonem sypialnym z "Kiepury", bo raz gdzieś jakieś egzotyczne zestawienie się trafiło ?
Kolego DieselPower - wyluzuj się, bo za bardzo się spiąłeś. To tylko zestawienie wynikające z potrzeby chwili. Świat się na tym nie kończy :cool:. Nie twierdzę że można wszystko ze wszystkim, tylko to że przepisy przepisami, ale istnieje coś takiego jak "potrzeba chwili", czyli tzw. "życie".

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Czyli mogę sobie zestawić SM42 z Bipą i wagonem sypialnym z "Kiepury", bo raz gdzieś jakieś egzotyczne zestawienie się trafiło ?
Oczywiście, że może kolega @DieselPower taki skład zestawić, zwłaszcza, jeżeli potrafi udowodnić zdjęciem, że taki zdarzył się w realu. Jeżeli ktoś lubi wyszukiwać takie niecodzienne, wyjątkowe zestawienia i odwzorowywać je na makiecie, to dlaczego nie? Ja osobiście nie lubię takich dziwactw, ale to kwestia gustu. A pokazanie na forum, że takie coś rzeczywiście się zdarzyło jest jak najbardziej wskazane.