• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Rampa kolejowa - diorama

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Witam,

Poza budową modułów od pewnego czasu buduję kolejną dioramę na półkę. Ma ona przedstawiać rampę kolejową, na której umieszczę jakąś ciekawą scenkę (jeszcze nie mam konkretnego pomysłu). Całość jest podłączona do prądu, co umożliwia poprzez gniazda banankowe podpięcie DCC. Tak więc idealnie do prezentacji taboru ;) Kable są puszczone w wyfrezowanych rowkach, a gniazda są umieszczone z boku. Całość spoczywa na małych nóżkach teflonowych.

Jak zwykle podczas budowy wyszło kilka błędów, i człowiek znów mądrzejszy, ale podobno uczymy się całe życie ;) Tak więc przy kolejnych budowach znów wyciągnę wnioski i te błędy wykluczę :rolleyes:
Zdjęcia przedstawiają etapy budowy od początku, aż do obecnego momentu. Obecnie jest już zasiana druga warstwa trawy, zostanie jeszcze ona dosadzona między torami tak, by ukazać, że miejsce to najlepsze lata ma już za sobą :gwizd: Kilka płyt zostało przyklejonych, jak będę miał chwilę, to uzupełnię resztę i spatynuję. Kozioł oporowy również dostanie patynę jak i "deskę/podkład" na wysokości zderzaków wagonu/lokomotywy.

Relację będę aktualizował na bieżąco :)

Załączniki

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.310 118 11
Super początek. Co do bananów, pytanie laika co chce sobie sam zamontować DCC na dioramie:
Czemu same gniazda a nie wtyk i gniazdo. Czy będziesz sterował przez MM?
Jesli tak, to podlutujesz na końcu kabelkòw wtyki banankowe?

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.508 10 0
@Merlin do wykonania kozła użyłeś sprytnego narzędzia które pokazywał nam Zvolack w Istebnej ?
A co do samej, dioramy bardo ładnie się prezentuje. (y)

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Super początek. Co do bananów, pytanie laika co chce sobie sam zamontować DCC na dioramie:
Czemu same gniazda a nie wtyk i gniazdo. Czy będziesz sterował przez MM?
Jesli tak, to podlutujesz na końcu kabelkòw wtyki banankowe?
Dwa gniazda z prostego powodu. W przypadku gniazda nic nie wystaje z boku, czyli nic nie wyrwę przenosząc, czy trzymając dioramkę na półce :)
Co do MM to obecnie tak, aczkolwiek mogę podpiąć cokolwiek. Po prostu robię swoje kable zasilające do MM, z jednej strony zakończone dwoma wtykami, a z drugiej wtyczkami do czarnej skrzynki od roco :)

Bardzo zgrabnie ten kozioł Ci wyszedł :) i świetny kolor szyn.
Dzięki, kolor jest okej, natomiast farbę zbyt słabo rozcieńczyłem, w czego efekcie jest zbyt gęsta :/
Sam kozioł został wykonany z torów pilza, co również obniża jego poziom. Ale zostanie poddany rdzewieniu, co powinno dać przyzwoity efekt :)

@maciekk dokładnie, już mam taką swoją :D

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Zapowiada się ciekawie, zieleń ładna, jedynie jeżeli chodzi o tor to bym jeszcze popracował nad jego wybarwieniem, osobiście wolę bardziej ciemny ale może to wina oświetlenia.

Jak wyginałeś ciętki szyny do kozła ?, bo robię to metodą LL na gorąco i szyna ma tendencję do wyginania się i wyboczenia, dziś osiem takich ciętek pod dwa kozły robiłem ze dwie godziny (wyginanie, prostowanie, grzanie i tak do zadowalającego efektu) ale udało się.
Może jest jakaś szybsza metoda pomijając opcje z nacięciami.

Co to za trawka ta sucha jasna ?

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Ta jasna trawa to Heki 3355 2mm,
Ogolnie to używałem:
-Heki 3364 2mm
-polak 8205 2mm
-polak ( nie zapisałem numeru :( ) 5mm
-Faller 180485 5mm

Co do gięcia szyn, to gnę je na takim małym narzędziu. Patent nie jest mój, a @Zvolack , myślę, że nie będzie miał nic przeciwko? ;)
Całe gięcie jednego kozła zajmuje ok. 10 min. Jutro zrobię zdjęcie, to wstawię :)

Z

Zv

Gość
Pierwowzór patencika do giecia szyn wykombinował Kapitan Nemo ☺pokazuj koniecznie jak działa bo to świetne narzędzie!

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Urządzenie jest bardzo fajne, polega na gięciu szyn do krawędzi urządzenia młotkiem. Robiąc to powoli, nic się nie zgina. Krawędzie są różnej długości, co umożliwia tworzenie różnych kozłów. W przyszłym tygodniu będę wykonywał kilka takich, to zrobie szczegółowy instruktaż :)

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.050 33 1
Maciek napisał
Pierwowzór patencika do giecia szyn wykombinował Kapitan Nemo
Teraz ja napiszę Paweł- zacytuję Twoje słowa:
"I czemu dopiero teraz temat wypływa, nigdy forum nie będzie miejscem wymiany doświadczeń i poglądów, jeśli każdy to co zrobi chować będzie w sejfie."
Wstydź się Pawełku;)
Ale chętnie poznał bym szczegóły tego sprytnego urządzenia:)
Pozdrawiam
Zbigniew

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.583 514 29
Maciek napisał

Teraz ja napiszę Paweł- zacytuję Twoje słowa:
"I czemu dopiero teraz temat wypływa, nigdy forum nie będzie miejscem wymiany doświadczeń i poglądów, jeśli każdy to co zrobi chować będzie w sejfie."
Wstydź się Pawełku;)
Ale chętnie poznał bym szczegóły tego sprytnego urządzenia:)
Pozdrawiam
Zbigniew
Tracę czujność, złapałeś mnie, stare dzieje, zapomniałem o tm przyrządzie, nie jestem już taki bystry jak dawniej.
Szczegóły, dwie płytki stalowe, kołki ustalające i śruby do zaciskania szyny,ścięcia odpowiadają chyba wymiarom szyn w koźle, to opowieść na podstawie zdjęcia, naprawdę nie pamiętam tego, ale skoro Maciek twierdzi że to moja robota, to nie zaprzeczam.
Dodam od siebie że szynę można glejować, czyli ogrzać palnikiem gazowym, ostrożnie do czerwoności lub większej temperatury( określenie do "czerwoności" bierze się z braku w dawnych czasach pirometrów, wtedy temperaturę ustalano na podstawie kolory nalotu, muszę przyznać że do dziś tak robię w przypadkach gdy nie potrzebne jest rygorystyczne określenie i utrzymanie wspomnianej) po czym szybko ochłodzić, stopy miedzi po takiej czynności stają się bardziej plastyczne, a szyna jest wykonana ze stopu miedzi.

http://angushandmade.blogspot.com/2012/01/klepac-kazdy-moze-etapy-metody.html