• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Rampa kolejowa - diorama

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
Tak więc krótka relacja robienia kozła ;)

1. Montujemy szynę/odcinek szyny w urządzeniu pokazanym już wcześniej, całość skręcamy.
DSCF7320.JPG

2. Doginamy powoli szynę do ściętej krawędzi urządzenia. Tutaj jak pisał pomysłodawca można podgrzać palnikiem, ja jednak z powodu jego braku gnę szynę "na zimno", ale już myślę o zakupie ;)
DSCF7322.JPG

3. Dalej doginamy, już do bocznej krawędzi.
DSCF7323.JPG

4. Otrzymany produkt jeszcze minimalnie doginam w rękach, z uwagi na "odsprężynowanie" szyny (być może na gorąco efekt nie występuje), ale to dosłownie minimalna korekta, do uzyskania kąta prostego.
DSCF7324.JPG

5. Połowa kozła gotowe :)
DSCF7325.JPG

6. Kozioł gotowy, pozostało skleić/zlutować dwie części z sobą, albo po prostu zostawić jak jest (tak mam na mojej dioramce) i na makiecie zestawić z sobą obydwie częsci i przykleić do podłoża. Trzeba jeszcze oczywiście dociąć na odpowiednią wysokość oraz uzbroić go w podkład na wysokości buforów, a także pomalować :)
DSCF7326.JPG
DSCF7327.JPG

Myślę, że pomogłem :)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.337 34 1
Pomogłeś kol.Merlin i to bardzo(y)
Super sprawa takie urządzonko- mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jak się rozkręci te dwie płytki to wewnątrz jest wyfrezowany jakiś rowek (miejsce gdzie wchodzi główka szyny) czy są gładkie ?

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
JA mam gładkie. Natomiast z sprzeciwnej strony, gdzie jest szyna daję taki odcinek 2cm szyny i wszystko jest okej :)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.337 34 1
OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
Rysunku nie mam, urządzonko było robione na podstawie zdjęcia, więc wymiarów jako takich nie mam. Natomiast wymiary podane na urządzeniu, to wymiary boku kwadratu, a ścięty bok to przekątna (mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :) ). Osoba, która to robiła, zrobi jeszcze jedną sztukę, ale niestety chętna osoba się już znalazła :( Więcej nie ma szans

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
Tak więc wracamy do sedna tematu.

Doszło drzewko z komosy, płyty na rampie i małe krzaczki. Diorama znów zyskała na wyglądzie, i pozwala już na jakieś zdjęcie z taborem ;)
Zostało jeszcze jednak dużo pracy (patyna płyt, dodatki w zieleni, dopracować kozioł oraz tory), tak więc kolejne zdjęcia wkrótce ;)
Myślę również nad tłem, być może i ono wkrótce zagości ;)

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Klimacik coraz bardziej sympatyczny.Rozumiem, że na koźle zagości jeszcze poprzeczna belka... mam drobną uwagę co do rampy. Wydaje mi się, że warto wykończyć jakoś jej brzeg - takie polożenie płyt - idealnie do krawędzi - mało prawdopodobne. Często miejsce zabezpieczone np. metalowym wykończeniem. Pogrzeb trochę po zdjęciach w necie. Może być m.in. tutaj:
http://mojakolej.blox.pl/2011/05/Bocznica-do-stacji-paliw.html
albo tutaj:
http://nickt.pl/ogorzelec-stacja-kolejowa/

Tutaj bez płyt - ale widać fajnie wykończenie:
rampa.jpg

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
Długą przerwę miałem, oj długą.... :oops:

Ale ostatnimi dniami siedziałem, dłubałem i w końcu uważam, że zakończyłem prace przy mojej dioramie. Doszło kilka detali, uważam, że teraz jest już okej.

Tą skończyłem, to i wystawiam, z względu na potrzebne fundusze. A ja już rozpocząłem prace nad kolejnym projektem, o którym już w krótce ;)

Link do działu giełda:
http://forum.modelarstwo.info/threads/sprzedam-dioramę-kolejową-h0.31028/

Załączniki

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Wszystko super (y), tylko takie pytanko, "belka" na koźle oporowym jest nowa ? Czy jest jeszcze do postarzenia tak jak i płyty betonowe które też strasznie nowością zalatują ;)

OP
OP
Merlin

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.061 4 0
Płyty i belka są lekko przestarzałe, belka w oryginale była biała, a teraz już ma nieco lat za sobą ;) Tak zostanie, nie chciałem przesadzić z przystarzeniem, płyty również zostały delikatnie przypylone :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.466 17 2
Ogólnie wygląda super. Zieleń rdza jest ok. Jednak mam zastrzeżenia co do płyt betonowych. Wyglądają bardzo sztucznie Trzeba albo spatynować albo wymienić. Szkoda tylko przerostów.