• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń pytanie odnośnie sypania trawy.

misiek93

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie. Jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze napisałem temat. Jeśli źle to przepraszam. mam na imię Michał mam 16 lat i od nowego roku zacząłem zabawę z modelarstwem i koleją. Mam pytanie, ponieważ jestem w fazie sypania trawy na makietę. Ale kiedy ją sypie na podłoże na gołe drewno mam prześwity tego drzewa(płyty) ostatnio naprawdę poważnie o tym myślałem i pomyślałem aby posypać płytę ziemią ogrodniczą taką do kwiatów i na to posypać trawę. Moje pytanie brzmi: jak innni użytkownicy i modelarze poradzili sobie z takim problemem. czekam na odpowiedź. pozdrawiam.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Klej polimerowy rozcieńczony denaturatem, na to sypiesz przesianą ziemię,
jak chcesz mieć ciemną "wilgotną", to trochę, jak chcesz mieć jasną "suchą" to tak długo aż przestanie klej przesiąkać (potem nadmiar zdmuchniesz).
Jak wyschnie, to standardowo wikol i trawka.
Po nasypaniu trawy można jeszcze przez sitko przyprószyć zmieloną ziemią.
Dwa różne kleje po to, aby się nie rozpuszczały.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
968 82 5
Klej do tapet z wikolem, zabarwiony. Ja barwię akurat na zielono, bo potem słuzy mi do podrasowywania roślinnosci. Sypiesz trawkę( ja akurat sadzę sadzarką) długą, potem krótką, na koniec w zależności co chcesz, albo trawkę 1mm, albo pył imitujący ziemię. Całość po wyschnięciu strzepuję dla odzyskania trawki i odkurzam odkurzaczem.

OP
OP
M

misiek93

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak tyle, że ja sypie ten substrad kokosowy, potem trawę. I kiedy zrobie substratem potem chcę trawę to ten substrad barwi się na bardzo ciemny brąz i mi prześwituje.

jak zabarwić ten klej?

chyba, że ja zły klej używam. Bo ja leje wikol potem płyn do mycia naczyń, i woda.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
456 1 0
Jak to się mówi: Plakatówki dla plakacistów!

Z jakiego materiału jest powierzchnia do obsypania?

Polecałbym zainwestować w farbę akrylową - na pewno lepiej kryje. Do kupienia w castoramie lub innym obi w różnych pojemnościach - nie musisz kupować do tego celu wiadra farby :D

Reakcje
31 1 0
Substrat musisz namoczyć i potem wysuszyć... Tylko z moczeniem uważaj bo mocno pęcznieje i wyłazi z miski :D
Ps. Co do farby to moze być i plakatowa, ale spróbuj sobie z COLOREXEM jest to uniwersalny koncentrat pigmentowy Śnieżki. Barwi wszysto w tym wikol i inne mazidła. Odcienie danego koloru uzyskujesz w zależnosci od stężenia koncentratu.Cena ok 6 zł
Ps2. Substrat kokosowy ma niestety barwe brazową i bedzie Ci to wyłazić chyba ,że zabarwisz substrat np w słoiku: substrat + zielony Colorex do słoika , energicznie 438 ruchów posuwisto-zwrotnych, potem suszenie i gotowe :D Dajesz go po to ,żeby lepiej stawała dłuższa trawa ( nazwijmy to stelaż)
Aha i jeszcze tekst o płynie do naczyń. Płyn dodajemy do wikolu. A nie lejemy go na wikol. Chyba, ze cos tam xle zrozumiałem z Twojego postu.
Pozdrawiam, Maciek

Reakcje
0 0 0
Substrat kokosowy sam w sobie stanowi dobrą imitację torfu. Dodatkowo zmieszany z wikolem może być szpachlą do uzupełniania niewielkich ubytków terenu. Można go barwić już na makiecie malując rozcieńczonym pigmentem ale raczej polecam barwienie połączone z klejeniem trawy statycznej. To że w niektórych miejscach będzie przebijał z pod trawy nie jest żadnym problemem. Trawa bujnie rośnie jedynie na naszych modułach. Przy okazji "siania trawy" pragnę zwrócić uwagę, że w naturze spotyka się również wiele chwastów których imitację możemy wykonać z innych materiałów. W przeciwnym razie wyjdzie pole golfowe... :LOL:
P.S. Brovarek zapomniał napisać, że powinno się substrat kokosowy przesiać ;)