• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Poznań – Targi Hobby 2021 – 4 - 5 grudnia 2021 r.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 27 5
Co do zdjęć, to wystarczy odpalić zdjęcia z Salon Hobby 2020 które są na forum. Jeszcze gorzej niż rok temu, "Bida z nędzą" , jedyne na czym można było zawiesić oko to Międzychód, "parę" modułów na szlaku(oczywiście mówię o tych do których był dostęp i było coś widać bez lornetki) kilka dioram, .jakieś moduły. Żałuję, że wydałem 60 zł na bilet dla mnie i syna. 12 latek -jeździł ze mną co roku i mówi, że takiej lipy jeszcze nie było.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Robo ma ładnie zrobione słupy trakcyjne z blaszek. Pojedyncze słupy do 2-torowej linii. Własna produkcja. Można było obejrzeć z bliska. Zgłosiłem, że modeli słupów kratownicowych PKP generalnie brakuje, więc odpowiednio szczegółowy plastikowy model pewno zrobiłby furorę.

Przebijanie światła przez ściany w Odrze zostało mi profesjonalnie wytłumaczone. Fabryka nie maluje podkładem, więc musi tak być.

Powstają projekty wagonów pod drugą część Odry. Pan Robert obiecuje dopytującym się klientom, że pierwsza część wyjdzie i wystarczy dla wszystkich, niezależnie od sklepu. Póki co sprzedał nawet własny egzemplarz ;)

Makiety modułowe - fajna sprawa, ale wskazana mała lornetka. Mam wrażenie, że kiedyś było lepiej - albo po prostu gorzej widzę :p

Poza tym, chodziłem pomiędzy makietami LEGO jak urzeczony :D

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.337 4 1
A jednak muszę napisać skoro już opinie się pojawiły
Jeszcze gorzej niż rok temu, "Bida z nędzą" , jedyne na czym można było zawiesić oko to Międzychód, "parę" modułów na szlaku(oczywiście mówię o tych do których był dostęp i było coś widać bez lornetki) kilka dioram, .jakieś moduły.
Makiety modułowe - fajna sprawa, ale wskazana mała lornetka. Mam wrażenie, że kiedyś było lepiej - albo po prostu gorzej widzę
Dokładnie TO SAMO chciałem napisać, rozumiem oddzielenie od rączek widowni, no ale albo to były jazdy we własnym gronie z rozkładem, albo to miały być wystawy dla zwiedzających, jeśli to drugie to kompletnie nie udane. Dodatkowa uwaga, dzieci kompletnie nic nie widziały, nie da rady zrobić niższych nóżek pod moduły? Ja wiem, że wysokość dostosowana do manewrowania czy ustawiania taboru, no ale ta młodsza widownia raczej nic nie zobaczyła.
Rozumiem, że z każdym rokiem coraz mniej chętnych by przyjeżdżać, no ale tak już pisali - jest jeszcze gorzej niż w poprzednich latach

Poza tym, chodziłem pomiędzy makietami LEGO jak urzeczony
Dokładnie, już po samej widowni widać było, kto po co przyszedł na targi, Lego zdecydowanie wygrało z modelarstwem, fajny też motyw z kolejką Lego.
Raczej to były moje ostatnie targi, co tam robiła "kapułera" czy rolki to kompletnie nie wiem.
Z pozytywów - cieszą wystawcy, chociaż przez szybę można było pooglądać z bliska :)

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 27 5
Antez- Prześledź wątki tu na forum od 2007 r. to zobaczysz jakie to były imprezy. Nie pamiętam który to był rok 2013 może 2014 to cała wielka hala była wypełniona bo brzegi kolejkami a cieżko było się dopchać do barierki żeby sobie popatrzeć. Teraz przeszedłem na spokojnie wszystko w dobre pół godzinki bez przepychania się.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
12.004 180 15
A co to takiego? Na linii 2-torowej stosuje się oddzielne słupy dla każdego toru. Słupy z wysięgnikami na obie strony stosowane są zasadniczo tylko na stacjach.

Fantazja, nic dziwnego, jak dziś każdy może być "lekarzem" z wikipedii itd .... to co się dziwić, że i takie cuda są pokazywane. Swego czasu widziałem na jakimś module jak jechał gagarin, który ciągnął wagony powojenne, a na wagonach czołgi z II wojny światowej ...tygrysy, panthery, panz IV, sdkfz 250 .... o T-34 nie wspomnę, albo jechał traxx z kontenerami, obok było stanowisko z działem przeciwlotniczym 8,8 cm z Luftwaffe, a 30 cm dalej było lądowisko z Mi-24 .... to taka pół bramka też ujdzie w tłoku ;)

Reakcje
87 0 0
Przyznam szczerze, przyszliśmy na kilka godzin, zastanawialiśmy się, czy to nawet nie za mało a skończyło się na przejściu wszystkiego, nawet hali z "kapułejrą" i grze w planszówki. Na tegorocznych targach, część kolejowa mówiąc kolokwialnie ziała biedą.

kuba007

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.134 1 0
Zastanawiałem się czy jednak iść na targi, ale po zdjęciach widzę że dawnego uroku targów sprzed 7-10 lat nie ma. Królują teraz zabawki, gry, inne hobby, poza tym jest kilkanaście imprez krajowych i nikt nie będzie jechał pół Polski, skoro ma wystawę w swoim rejonie. Wiadomo było narzekanie kilka lat temu, że kolejki nie jeżdżą "kiedy chcą" tylko w/g rozkładu, dla małych dzieci była to niestety nuda, teraz myślę, że jest dla nich dużo zabawek, kolejek Lego i innych bajerów i cały czas się coś dzieje.
Ponadto teraz będąc na różnych forach człowiek jest na bieżąco z makietami, pracami modelarzy i nie ma już takiego wielkiego łał na żywo, chyba żeby się spotkać i porozmawiać w realu.
Na forum kilka lat temu relacja goniła relacje a teraz bida. Kiedyś będąc na targach oglądanie zajmowało mi około 4-5 godzin, 2 lata temu tylko nie całą godzinę.
Taka jest moja opinia i nie każdy musi się zgodzić.

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.751 187 19
W zasadzie grając w gry dla niektórych zabawa była przednia, to jakiś pozytyw jest. Niestety nie to było celem naszej wycieczki.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z sytuacji, ale takie imprezy organizują ludzie. Uważasz, że jest źle, więc może masz pomysł, albo już wiesz, jak zrobić ciekawiej. Więc za rok jesteś jednym z klubu organizatorów i będzie super ciekawie.
Pozdrawiam i liczę na efekty.

Reakcje
87 0 0
Myślę, że na nie najlepszą sytuację przełożyły się nie złe intencje organizatorów, lecz sytuacja zarówno w kraju, jak i pośrednio na świecie. Jednak zapłaciłem trochę pieniędzy i w żadnym poście nie napisałem, że za rok czy w kolejnych latach nie przyjadę.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
12.004 180 15
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z sytuacji, ale takie imprezy organizują ludzie. Uważasz, że jest źle, więc może masz pomysł, albo już wiesz, jak zrobić ciekawiej. Więc za rok jesteś jednym z klubu organizatorów i będzie super ciekawie.

Robert, Poznań zaczął się psuć od 2013 roku, tam są pewne anizmozje ..... a jak wiadomo ryba psuje się od głowy. Dopóki pewne grupy sobie pewnych rzeczy nie wyjaśnią, nie ma szans na reaktywowanie takiej imprezy sztandarowej jak była przed latami. Polski światek modelarzy kolejowych.

Reakcje
1.337 4 1
Czy jak narzekam na rząd, że mnie dyma to mam od razu być premierem aby udowodnić, że może być lepiej? Co to w ogóle za dziwne pomysły "zrób lepiej!"?
Jako widzowie chyba mamy prawo wyrazić swoje zdanie, tym bardziej, że to nie była darmowa impreza. A jeśli uważasz, że jednak jest super to też wyraź swoje argumenty.