• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Port morski 1:160

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 1 0
60 to to udźwig całości, a czerpak też swoje waży, a te stosowane przez Liebherra z reguły nie biorą "na raz" więcej niż 30 ton węgla.
Są już większe, tu Port Północny i Liebherr o udźwigu na haku 144 tony, ograniczony do pracy chwytakowej do 75 ton. Z tego pewnie 20 ton to waga czerpaka, więc zostaje ok. 55 ton ładunku.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.043 80 12
Tak, to prawda.
W porcie trwa obecnie realizacja wielu ważnych projektów inwestycyjnych, m.in. przebudowa nabrzeży, pogłębianie kanałów, gruntowna przebudowa nawierzchni kolejowo – drogowej, budowa infrastruktury intermodalnej.
Akurat ta cześć portu, którą pokazałem na zdjęciach to tereny od strony najstarszego w Polsce przedsiębiorstwa połowowego Dalmor, zatrudniającego w szczytowym momencie 7,5 tys. osób i dysponującego flotą 70 statków.
W ten sposób 66 letnia morska historia przedsiębiorstwa dobiegła końca i obecnie Dalmor nie zajmuje się już połowami, a posiadając ok. 20 ha gruntów w centrum Gdyni stanowi cześć Polskiego Holdingu Nieruchomości.
Wiele obiektów było już od dawna nieużywanych, jednak ekspansja zabudowy mieszkalnej zbliżająca się do obiektów przemysłowych / portowych nie powinna odbywać się bez opamiętania.
Obecnie zabudowa mieszkalna jest jeszcze w pewnym, minimalnym oddaleniu od obiektów portowych, a już powszechne są monity mieszkańców na: hałas związany z przeładunkiem, pył węglowy na parapecie, zbyt mocne oświetlenie stref przeładunkowych uniemożliwiające nocny wypoczynek, obce zapachy w przypadku przeładunku niektórych towarów (śruta sojowa, biomasa).
Jakiś czas temu od mieszkańców nowo powstałych luksusowych apartamentów zlokalizowanych przy samym basenie portowym zaczęły wpływać skargi na hałas dochodzący z maszynowni statków, lub dlaczego statek ratowniczy (który stojąc przy nabrzeżu jest podłączony do zewnętrznego zasilania, ponieważ musi być w gotowości 24h) zakłóca swoim agregatem ciszę nocną.
...czyli klasyka..., chcą mieć widok na morze, a że "inwestycja" za płotem portu to nieistotne... Teraz pretensje, że port jako sąsiad sprawia kłopot i spać się nie da lub kurz z przeładunku im parapeciki syfi...
A gdzie było logiczne myślenie??

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.043 80 12
O tych przeszkadzajkach nie było w prospektach reklamowych tej wspanialej inwestycji, otoczonej drzewami i morzem, etc, etc
...i tu kłania się logiczne myślenie...
Tak samo było z metrem warszawskim...
Było metro otoczone polami,.weszla deweloperka i zaczęło się pitolenie, że hałas w nocy, w lato aromat kreozotu... Wszędzie to samo...,kupują mieszkania niepatrząc na okolice...

Pozdr,...

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 1 0
Czarne malowania na drzwiach (zawiasy, uszczelka rygiel) robisz pędzlem "z ręki" ?
Zawiasy pomalowałem zaostrzoną wykałaczką, rygiel jest osobnym elementem zrobionym z drutu, pomalowany i dopiero wówczas naklejony.
Z uszczelką na tym etapie jeszcze nic nie robiłem, ale zapewne w podtrawione zagłębienia zapuszczę wash.

Muszę się jeszcze zastanowić z czego wykonać wentylatory dachowe, na razie nie mam pomysłu na to.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Zawiasy pomalowałem zaostrzoną wykałaczką, rygiel jest osobnym elementem zrobionym z drutu, pomalowany i dopiero wówczas naklejony.
Z uszczelką na tym etapie jeszcze nic nie robiłem, ale zapewne w podtrawione zagłębienia zapuszczę wash.

Muszę się jeszcze zastanowić z czego wykonać wentylatory dachowe, na razie nie mam pomysłu na to.
Wykałaczka daje większą kontrolę niż pędzelek (z reguły). Na niektóre elementy - proste linie warto wykorzystać czasem kalkomanie z liniami ja robię sobie linie podziału pomiędzy poszczególnymi fragmentami kalki - potem można je właśnie w takim celu wykorzystać. Linia jest precyzyjna.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 1 0
Pora na podsumowanie dotychczasowych prac. Na makiecie portu rybackiego pojawi się jeszcze kilka dodatkowych szczegółów oraz wymagane będą pewne poprawki i wykończenia, ale projekt można uznać za ukończony.
20230501_074103f.jpg
20230501_074115.jpg
20230501_074138d.jpg
20230501_074207.jpg
20230501_074138ff.jpg
20230501_074147e.jpg
20230501_074334f.jpg
20230501_074353.jpg
20230501_074456.jpg
20230501_074556.jpg
20230501_0741151.jpg
20230501_074602.jpg

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 1 0
Nabrzeże rybackie jest na ukończeniu, wobec tego można rozpocząć kolejny etap prac. Jak zapowiedziałem na wstępie, port będzie się składał z kilku specjalistycznych terminali przeładunkowych i docelowo będzie tworzył jedną spójną makietę.
Tym razem powstanie specjalistyczny terminal przeładunku towarów masowych, przystosowany do obsługi węgla, koksu, rudy, zbóż, pasz oraz innych ładunków masowych suchych. Terminal wyposażony będzie w żurawie przeładunkowe, leje zasypowe, ładowarki kołowe, spychacze gąsienicowe oraz inny pomocniczy sprzęt przeładunkowy.
Równolegle będę również budował terminal obsługi ładunków drobnicowych z wydzieloną dodatkową częścią obsługi kontenerów.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.043 80 12
Pora na podsumowanie dotychczasowych prac. Na makiecie portu rybackiego pojawi się jeszcze kilka dodatkowych szczegółów oraz wymagane będą pewne poprawki i wykończenia, ale projekt można uznać za ukończony.
Zobacz załącznik 972811 Zobacz załącznik 972812 Zobacz załącznik 972813 Zobacz załącznik 972814 Zobacz załącznik 972815 Zobacz załącznik 972816 Zobacz załącznik 972817 Zobacz załącznik 972818 Zobacz załącznik 972819 Zobacz załącznik 972820 Zobacz załącznik 972828 Zobacz załącznik 972829
....:ROFL::ROFL::ROFL:...Żona myślała, że czarnobiałe foty, to zdjęcia oryginalu...Czyli realizm
:D(y)

Nabrzeże rybackie jest na ukończeniu, wobec tego można rozpocząć kolejny etap prac. Jak zapowiedziałem na wstępie, port będzie się składał z kilku specjalistycznych terminali przeładunkowych i docelowo będzie tworzył jedną spójną makietę.
Tym razem powstanie specjalistyczny terminal przeładunku towarów masowych, przystosowany do obsługi węgla, koksu, rudy, zbóż, pasz oraz innych ładunków masowych suchych. Terminal wyposażony będzie w żurawie przeładunkowe, leje zasypowe, ładowarki kołowe, spychacze gąsienicowe oraz inny pomocniczy sprzęt przeładunkowy.
Równolegle będę również budował terminal obsługi ładunków drobnicowych z wydzieloną dodatkową częścią obsługi kontenerów.
Czekam na rozwój wydarzeń i powodzenia...

Pozdr,...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Zobacz załącznik 972811 Zobacz załącznik 972812 Zobacz załącznik 972813 Zobacz załącznik 972814 Zobacz załącznik 972815 Zobacz załącznik 972816 Zobacz załącznik 972817 Zobacz załącznik 972818 Zobacz załącznik 972819 Zobacz załącznik 972820 Zobacz załącznik 972828 Zobacz załącznik 972829
Przepiękne. Pełen podziw i szacunek dla kunsztu autora.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.335 1 0
..Żona myślała, że czarnobiałe foty, to zdjęcia oryginalu...
Pozdrawiam serdecznie Żonę oraz przy okazji Wszystkich zainteresowanych tym projektem.
Przepiękne. Pełen podziw i szacunek dla kunsztu autora.
Dzięki za pochwały.
Zgodnie z moja wcześniejszą zapowiedzią, projekt budowy makiety portowej dopiero się rozkręca. Tym razem skupię się na podstawowej działalności portowej czyli funkcji handlowej realizowanej przez transport morski.
Przy okazji pojawi się na pewno kilka ciekawostek związanych z eksploatacją portów oraz opis głównych ładunków, które są transportowane drogą morską.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Pozdrawiam serdecznie Żonę oraz przy okazji Wszystkich zainteresowanych tym projektem.

Dzięki za pochwały.
Zgodnie z moja wcześniejszą zapowiedzią, projekt budowy makiety portowej dopiero się rozkręca. Tym razem skupię się na podstawowej działalności portowej czyli funkcji handlowej realizowanej przez transport morski.
Przy okazji pojawi się na pewno kilka ciekawostek związanych z eksploatacją portów oraz opis głównych ładunków, które są transportowane drogą morską.
Chętnie kiedyś zobaczyłbym to dzieło sztuki.