• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Port morski 1:160

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.127 449 99
Ta fota to real czy makieta :) ?? Szacun za twoja pracę w e"N"ce.... robiłem w TT i wiem jakia to dziubanina, tym bardziej chylę czoła, bo ta praca w skali 1:160 wygląda "jak prawdziwe".... SUPER!

Nie doczytałem.... ten budynek to gdzie w rzeczywistości istnieje? Widziałem, że chyba wrzucałeś fotki porównujące ale chyba nie napisałeś nic o tym, o co tu pytam.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.353 1 0
Ta fota to real czy makieta :) ?? Szacun za twoja pracę w e"N"ce.... robiłem w TT i wiem jakia to dziubanina, tym bardziej chylę czoła, bo ta praca w skali 1:160 wygląda "jak prawdziwe".... SUPER!
O magazynie pisałem faktycznie stronę wcześniej:
Budując model magazynu portowego, który na makiecie portu rybackiego będzie usytuowany w pierwszej linii nabrzeża, wykorzystałem elementy charakterystyczne magazynu chłodni nr 1 na Nabrzeżu Angielskim w Gdyni.
https://tv.trojmiasto.pl/Zabytkowe-...ie-Dalmoru-Gdynia-25-01-2020-video-37536.html
oraz tu:
Jestem w trakcie budowy portowego magazynu – chłodni, mającego być częścią kompleksu rybnego. Magazyn zbudowany jest w stylu awangardowego nurtu modernizmu.
Duże budynki magazynowe – chłodnie, powstawały w międzynarodowych portach, które jako węzły komunikacyjne łączyły ważne szlaki morskie i lądowe. Obiekty te stanowiły niezbędny element zabudowy portów, służąc magazynowaniu produktów łatwo psujących się.
Wprowadzenie do budownictwa przemysłowego szkieletów żelbetowych pozwoliło na efektywne wykorzystanie kubatury budynku. Bryła obiektu w części magazynowej - chłodniczej jest pozbawiona otworów okiennych, aby zapewnić najlepsze parametry izolacyjności.
natomiast co do wagonu to był to w moim przypadku taki brakujący element tej układanki, bez którego nie mogłem pójść z projektem dalej. Takiego wagonu właśnie mi brakowało w tej scence i postanowiłem, że wykonam go od podstaw. Model wymaga jeszcze wykończenia i nałożenia śladów eksploatacyjnych.

Ciekawe, czy mógłby kolega napisać (zdradzić) tajniki wykonania tego betonu? Wygląda świetnie /jak cała reszta/ - i to jeszcze w tej skali....
Zgodnie z założeniami:
obiekt jest już trochę wyeksploatowany, powierzchnia betonowa jest miejscami pęknięta lub zapadnięta, ale mimo to utrzymuje pełną zdolność eksploatacyjną.
W tym przypadku użyłem gipsu, odpowiednio go wymodelowałem podczas nakładania szpachelką i na koniec wycieniowałem pastelami.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.127 449 99
@odysey Super. Dzięki za info. Pozdrawiam i powodzenia w dalszych działaniach :)
PS. Wagon (domyślam się, że to typ 202L) wygląda świetnie /te otwarte drzwi - rewelacja/.

OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.353 1 0
Budując model magazynu portowego, który na makiecie portu rybackiego będzie usytuowany w pierwszej linii nabrzeża, wykorzystałem elementy charakterystyczne magazynu chłodni nr 1 na Nabrzeżu Angielskim w Gdyni.
https://tv.trojmiasto.pl/Zabytkowe-...ie-Dalmoru-Gdynia-25-01-2020-video-37536.html
Charakterystyczny magazyn chłodnia został również zauważony i uwzględniony na aktualnym plakacie, powstałym z okazji jubileuszu 100 lecia Portu w Gdyni 1922-2022.
20220928_144710 (2)_edited.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
Kolego odysey, wiem co jest nie tak, w tych znakomicie wykonanych przez Ciebie dźwigach portowych, dokładnie mam na myśli kształt ich wysięgników. W Twojej wersji wysięgniki są zgięte, przez to są po prostu fantazy, gdybyś tylko wyprostował te ramiona tych wysięgników, wtedy te żurawie portowe by przypominały te, z portu gdyńskiego z lat minionych (produkcji MAN - Huta Zgoda, lub Warszawskiej Spółki Budowy Parowozów)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
odysey

odysey

Znany użytkownik
Reakcje
2.353 1 0
Kolego odysey, wiem co jest nie tak, w tych znakomicie wykonanych przez Ciebie dźwigach portowych, dokładnie mam na myśli kształt ich wysięgników. W Twojej wersji wysięgniki są zgięte, przez to są po prostu fantazy, gdybyś tylko wyprostował te ramiona tych wysięgników, wtedy te żurawie portowe by przypominały te, z portu gdyńskiego z lat minionych (produkcji MAN - Huta Zgoda, lub Warszawskiej Spółki Budowy Parowozów)
Kolego Hoart, jesteście nieustępliwi w Waszych analizach.
Eksperymentuje z różnymi typami dźwigów i na pewno pojawią się również takie z prostymi wysięgnikami.

Przy okazji eksperymentów, taka ciekawostka. Model portu, bardzo zbliżony do „naszej skali” bo w 1:200 powstał już bardzo dawno temu. Oczywiście chodziło w tym przypadku o przeprowadzenie analizy i było to tzw. laboratorium falowania.
Koncepcje projektu dodatkowej osłony portu sprawdzono praktycznie, wykonując badania modelowe. W tym celu na zapleczu budynku kierownictwa budowy portu przy ul. Nabrzeżnej wybudowano specjalny basen o wymiarach 12 x 16 m, w którym przeprowadzano niezbędne badania z modelem portu zewnętrznego 1
20221206_215604.jpg 20221206_215555.jpg
Fot. zbiory APGoG

1 Ryszard Mielczarek, op.cit., s.156.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.330 301 15
Ja zapytam inaczej... gdzie dają takie monstrualne pięciogroszówki..
Wszystko pięknie wygląda. Jednakowoż ta siatka to płot ma być czy zbrojenie?
Jeśli płot to ok, jeśli zbrojenie to stal zbrojeniowa nie jest srebrna jak ocynk, tylko zwykle ciemnoszara a w dodatku pokryta rdzą. Wynika to po głównie z technologii żelbetu. Także zalecam użyć ciemnego brązu z dodatkiem rdzawego koloru i będzie pięknie.